Odluku o životu na otoku donijela sam u dahu – slušajući srce

"Glavni motiv preseljenja bio mi je živjeti uživo aromaterapiju, biti u suživotu s biljkama čije esencije svakodnevno koristim. Narančasta svjetla grada i tramvaje zamijenila sam mirisnim šetnicama uz more i borovu šumu. Odabrala sam aromaterapiju i wellness kao način života i svoje zanimanje", kaže aromaterapeutkinja Anamarija Pažin Morović koja je život u metropoli zamijenila životom na Lošinju. Boravak na tom otoku vitalnosti iz temelja je promijenio njezine životne navike

Anamarija Pažin Morović

Anamarija Pažin Morović

Posebno priznanje

Nedavno je ugledni njujorški časopis za putovanja Premier Traveler svrstao naš lošinjski Laurus Slow Spa među top 10 svjetskih wellnessa. Oduševila ih je naša SPA ponuda inspirirana otokom vitalnosti, Lošinjem, pravim predstavnikom sveg bogatstva Mediterana. Mirisne esencije biljaka, maslinovo ulje, morska sol, cvjetne vodice sljubljene u jednostavnim „bakinim“ recepturama opuštaju, pomlađuju i osvježavaju tijelo i um.

Ponosna sam zbog nagrade, ali u početku sam se pitala što ih je toliko zaintrigiralo da baš nas odaberu među deset najboljih na svijetu. Onda sam shvatila da su djevičansko maslinovo ulje, morska sol, domaća eterična ulja i raznolikost biljnih vrsta, koje nerijetko uzimamo „zdravo za gotovo“, velikom broju ljudi zapravo teško dostupni. A kad se sve to složi u svježu, zdravu i mirisnu kozmetiku, uistinu možemo govoriti o jedinstvenoj priči.  

Poseban otok

Kada je riječ o bogatstvu biljnih vrsta i aromaterapiji, čistoći mora i prirode, otok Lošinj je pravi mediteranski dragulj. Zanimljivo je da na otoku postoji tridesetak verificiranih aromaterapeuta, Lošinjana, a poput male Provanse, neka domaćinstva imaju i strojeve za destilaciju eteričnih ulja. Tradicionalno se začinsko i aromatično bilje obilno koristi u kuhinji, u proljeće svi beru šparoge, u jesen se gotovo u svakom domaćinstvu radi liker od mirte, a zimi spravlja limončelo i marmelada od agruma.

U hotelima se koriste mirisi eteričnih ulja, a gosti na radionicama aromaterapije mogu izrađivati prirodnu kozmetiku od domaćih, ekoloških sirovina. Mještani otoka pričaju mediteransku priču svojom turističkom ponudom – žive u skladu s prirodom i žele sačuvati Mediteran onakvim kakav je nekad bio. Nedavno mi je prijateljica koja ljetuje na Lošinju rekla da dolazi radi jedinstvenog luksuza iz prirode otoka koji čine ljekoviti zrak, kristalno čisto more te duge i uređene šetnice kojima u miru može šetati satima.

Život kao posao

Ne znam drugačije. Ne mogu razdvojiti jednu mene koja doma radi prirodnu, organsku kozmetiku za obitelj i prijatelje od neke druge mene koja će koristiti na svojem radnom mjestu nešto sasvim drugačije. Želim svojim klijentima u wellnessu pružiti najbolje, iste onakve pripravke kakve pravim za sebe i svoje bližnje, potpuno prirodnu kozmetiku baziranu na jednostavnim, neškodljivim, a opet visokokvalitetnim recepturama, koja njeguje biće na svim razinama.

Želim svoje iskustvo života u prirodi i spoja s prirodom povezati sa svojim poslom – iskustvom u wellnessu. Na svojim radionicama želim motivirati klijente da produže osjećaj godišnjeg odmora te da unesu wellness u vlastiti dom. Zanimljivo je da većinu kozmetike, uz malo znanja, možemo napraviti i u vlastitom domu.

Osjećaj pripadnosti

Jedna od prednosti života na otoku nad onim u gradu je vrijeme provedeno u prirodi: na posao svaki dan idem pješice kroz borovu šumu i uz more, kolegije i brifinge održavam sa svojim timom vani, na travi s pogledom na more, od svibnja do listopada svaki slobodan trenutak koristim za kupanje u moru... Svaki put kad osjetim da je stres previše uzeo maha, prošećem uz more. Ponekad šetnje traju i po nekoliko sati. Tada promatram biljke i uživam u mirisima eteričnih ulja pomiješanim s aerosolima iz mora. Svaka biljka ima svoj nevidljivi život i svaka nam u prirodi nešto poručuje.

Otkako sam zakoračila u čudesni svijet aromaterapije, vrlo često za različita raspoloženja odabirem neko eterično ulje. Svoj radni prostor osvježit ću esencijama limuna i ružmarina, spavaću sobu lavandom i mandarinom. Umjesto kreme za lice često iskoristim samo nekoliko kapljica ekstra djevičanskog maslinova ulja, a za osjećaj svježine poprskam lice i auru nekim od hidrolata s otoka – ružmarinom, smiljem ili lavandom.

Biljke koje rastu gdje i mi

Jedan od blagoslova mojeg posla je taj što mogu uživati u masaži kad poželim. Tako, kad sam bezvoljna i umorna, odabirem piling od morske soli i aromamasažu s ružmarinom, a prije spavanja onu s lavandom i slatkom narančom ili jednostavno prošetam po tzv. Šetnici vitalnosti, uz more, borovu šumu, grmove mirte i smilja, duboko udišući mirisni zrak. Vjerujem kako mediteranske biljke unose vedrinu u život zato što rastu u okruženju okupanom čestim sunčanim danima i toplinom.

Također vjerujem da nam najviše odgovaraju biljke koje su rasle u istim klimatskim uvjetima kao i mi. Uz sve blagodati koje nam pružaju biljke, izvrstan lijek protiv umora, bezvoljnosti i loših misli je more – kupanje u moru ili šetnja uz more mogu isprati sve negativne misli i osjećaje. Zanimljivo je da velik dio SPA tretmana zapravo „oponaša“ blagodati mora. I riječ SPA je zapravo kratica krilatice Sanus per aquam, što znači: zdravlje kroz vodu.

Anamarija Pažin Morović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci