Novi val zadrugarstva: Možemo li zajedno bolje?

Društvo i poslovno okruženje u kojemu se ljudi međusobno podržavaju, a ne nadmeću te okolina u kojoj je čovjek u središtu, a ne profit odlike su koje krase zadrugarstvo, koncept koji se u nas sve više razvija, a neke europske zemlje u zadrugarstvu obaraju rekorde uspješnosti i dokazuju da je bolje, transparentno i smisleno poslovanje moguće

Zadruga Slobodna domena

Posao bez nadređenih, sigurni i ravnopravni prihodi, jednaka uloga u upravljanju i odlučivanju samo su neki od razloga zašto je prošle godine grupa zagrebačkih dizajnera i programera „slobodnjaka“ osnovala svoju zadrugu. Njihova idilična radna zajednica mnogima može izgledati kao utopijski san.

„Svi smo ravnopravni u donošenju odluka, interni procesi su transparentni i demokratski, po načelu: jedan član − jedan glas. Ne dijelimo ravnopravno samo teret posla nego i zaradu. Radnici rade za plaću, a višak dobiti ulažemo u tzv. fond solidarnosti. Riječ je o zajedničkoj kasi koja je, prema potrebi, namijenjena članovima zadruge ako zapadnu u financijske probleme, investiranju u održivost zadruge ili u projekte koji su u skladu s našim vrijednostima.

Tako su članovi zadruge više motivirani za rad, a prijašnje iskustvo sudjelovanja u raznim aktivističkim projektima i udrugama pomoglo nam je da naučimo kako se efikasno organizirati bez snažne hijerarhije“, pojašnjava Marko Vuković iz Slobodne domene, zadruge koja okuplja devet članica i članova i otvorena je za sve koji im se žele pridružiti.

Ekonomski model budućnosti

Radničke zadruge nisu ništa novo. Ipak, prosječno informiran Hrvat na spominjanje zadruge najčešće će pomisliti na komunizam. Zadruge, međutim, danas sve više postaju ekonomski model budućnosti, a ne prošlosti, u kojemu progresivni radnici traže lijek za rastuću ekonomsku nejednakost.

U Europi zadruge postoje još od sredine 19. stoljeća, ali se možda tek danas, u sveprisutnom kapitalizmu i globalnoj financijskoj krizi, pokazuju kao humanije alternativno rješenje − ono što podržava pravedniji, produktivniji i održiviji ekonomski model.

žena vrt

Što su zadruge?

Prema definiciji hrvatskog Zakona o zadrugama, zadruga je „dragovoljno, otvoreno, samostalno i neovisno društvo kojim upravljaju njezini članovi − oni koji svojim radom i drugim aktivnostima ili korištenjem njezinih usluga, na temelju zajedništva i uzajamne pomoći, ostvaruju, unapređuju i zaštićuju svoje pojedinačne i zajedničke gospodarske, ekonomske, socijalne, obrazovne, kulturne i druge potrebe i interese i ostvaruju ciljeve zbog kojih je zadruga osnovana“.

Ukratko, zadruge su tvrtke koje su u vlasništvu svojih članova − nema nadređenih koji godišnje zarađuju vrtoglave iznose dok su radnici na minimalcu. Uz izjednačene prihode, u radničkim kooperativama odluke se donose transparentno i demokratski.

Svaki radnik ima jednako pravo glasa, a pravila tvrtke ne donosi investitor kojemu je jedini cilj profit. To ne znači da zadruge ne zarađuju, dapače, samo im profit nije osnovni cilj poslovanja. Važnije im je da zaradom mogu podmiriti osnovne materijalne potrebe svojih članova te osigurati stabilno i održivo poslovanje.

vrt vrt

Socijalna zadruga Humana Nova

Da se u Hrvatskoj, kad je riječ o ovakvoj kooperaciji radnika, ipak nešto pozitivno događa, dokaz je otvaranje sve više netipičnih zadružnih udruženja koja su posljednjih nekoliko godina obogatila našu scenu tzv. dobre ili solidarne ekonomije.

Zadruge, naime, čine ključnu kariku u lancu dobre ekonomije − one koja podupire kvalitetu života u cijeloj zajednici i zasniva se na načelima brige o ljudima, okolišu i pravednoj raspodjeli te podržava solidarnost i održivost sustava.

Jedno od društvenih poduzeća čiji se ciljevi podudaraju s ovim postulatima je čakovečka Socijalna zadruga Humana Nova, koja se posljednjih sedam godina bavi skupljanjem i recikliranjem rabljenog tekstila. Tako se, na policama njihovih trgovina u Čakovcu, Zagrebu i Labinu te u njihovim partnerskim i second hand prodavaonicama mogu naći odjevni i uporabni predmeti izrađeni od recikliranih materijala, ali i od novih, certificirano ekoloških ili domaćih materijala.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci