Po prvi puta znamo što se zapravo zbiva u tijelu kada miris potakne memoriju

Svima nam je poznat miris koji nas podsjeća na voljenu osobu, vraća nas u djetinjstvo ili nas transportira na omiljenu lokaciju. Istraživači su dugo vremena sumnjali na izravnu vezu njuha i memorije, a novo istraživanje baca novo svjetlo na ovu povezanost

Povezanost memorije i mirisa

U istraživanju koje je proveo Northwestern Medicine, a objavljeno je u časopisu Progress of Neurobiology, istraživači su po prvi puta opisali što se zapravo zbiva u tijelu kada miris potakne memoriju – te su objasnili što ta reakcija znači za naše duševno zdravlje.

Temeljem istraživanja, istraživački tim navodi kako je naš osjet mirisa, njuh ili olfakcija, osjet koji je naviše povezan s hipokampusom (više od vida, sluha i ostalih). Poznato je da je hipokampus ključan za našu memoriju.

Kao glavni istraživač, profesorica neurobiologije Christina Zelano objašnjava u objavi za medije kako je tijekom evolucije došlo do reorganizacije neokorteksa, premrežavanja veza između hipokampusa i naših osjeta. No njihovi podaci, kaže, “ukazuju na to da njuh nije prošao postupak premrežavanja već je ostao izravno povezan s hipokampusom“.

Što to znači za mentalno zdravlje?

Njihovo istraživanje stiže u pravi trenutak, dok tisuće osoba u svijetu ostaju bez njuha zbog bolesti COVID-19, kao i nuspojava povezanih s time.

Prof. Zelano navodi: “Iako naša studija ne proučava izravno gubitak njuha zbog bolesti COVID-19, bavi se važnim aspektom značaja njuha za naš život: mirisi su duboko zapisani u memoriji, a arome nas povezuju s posebno važnim memorijama, često povezanima s voljenim osobama“.

Iako se čini da je njuh manje važan osjet od vida ili sluha, profesorica ističe kako gubitak njuha ima “izrazito negativne učinke na kvalitetu života“, te se može povezati s depresijom i smanjenjem kvalitete života.

Kako se ovo istraživanje može primijeniti?

Budući da je pandemija COVID-19 još uvijek aktualna, istraživački tim nada se da će njihovo istraživanje pomoći u pronalasku rješenja za gubitak njuha.

Autor studije dr. Guangyu Zhou kaže: “Hitno je potrebno bolje razumjeti sustav njuha radi kvalitetnijeg shvaćanja zašto COVID-19 dovodi do gubitka njuha, dijagnosticiranja težine gubitka njuha te razvoja metoda liječenja“.

Izvor: mindbodygreen.com

Tena Ožegić

Ostali članci