Neno Ljubić: Sreća je pažnja

Neno Ljubić, poznati splitski bloger i autor knjiga i tekstova o ljubavi i drevnoj havajskoj duhovnoj tehnici Ho'oponopono, za portal Sensa daje odgovore na neka vječna i svima zanimljiva pitanja. Pročitajte o tome što je za njega sreća, a što humor

Krajnja svrha svega što činimo u našim životima je želja da budemo sretni. Što je zapravo sreća i može li ona biti trajno čovjekovo stanje?

Neno Ljubić: "Problem je što iza ovih pojmova "želja", "sreća" i "čovjekovo stanje" stoji cijelo mnoštvo lica, maski, programa, sjećanja, podataka, što li sve ne! Zapravo, ne možemo se obraniti od svega toga. Ako spomenemo sreću, odmah iskaču nasmiješena lica ljudi s reklamnih panoa ili slika u časopisima, najčešće parova, kako u nekom lijepom ambijentu opušteno uživaju jedno s drugim i tako stoje zamrznuti kroz vječnost u kojoj se ništa ne događa. I onda mi to cijeloga života proganjamo jer mislimo da je to sreća.

Ako govorimo o čovjeku i njegovom stanju, pomislit ćemo na ljudsku figuru nekog izgleda, dobi, naobrazbe, porijekla, njegova ponašanja, i slično. Ali, kako god mi to zamišljali, uvijek je to tek mrvica mogućnosti, potencijala, verzija ili energetskih slojeva koji bi mogli postojati iza svega onoga što je vidljivo. A sreća može postojati u svakom tom obliku! Međutim, mi ih nikada ne uzimamo u obzir kada govorimo o sreći.

Sreća je za mene sveprisutna, mogao bih je usporediti sa zrakom koji je uvijek tu, udišemo ga nesvjesno i nezainteresirano, a opet zrak je za nas trajno stanje. Kada radimo neku praksu disanja, mi tada uđemo u izmijenjeno stanje svijesti, a zrak unutar nas dobije neki specifičan oblik i ispuni naše biće na neshvatljiv način.

Odjednom, sve je drukčije, počevši od tijela i njegovih senzacija, mentalnih slika, stanja svijesti, osjećaja sadašnjeg trenutka i dubokog unutarnjeg mira. Može se reći da smo sveukupnom zraku dopustili da se s nama stopi i za trenutak kroz nas živi.

Tako se ponaša i sreća. Ona je bezlična, apstraktna. Mi je zamijetimo tek kada uzme neki oblik: muškarca, žene, novog automobila, haljine, odijela. Tada se nakratko useli u naše sebstvo. Ali, nitko se tim dijelom sebstva više ne bavi! Sreća onda odlazi, ugašena uslijed naše nezainteresiranosti da joj udahnemo još više života. Samo se vrati u sveprisutnost, u okolni zrak.

Pa kako to učiniti? Kako da sreća potraje ili čak da se za stalno useli?

Neno Ljubić: Sreća je pažnja. To je "mjesto" gdje smo budni, usredotočeni na neki proces i postoji neka neshvatljiva strast. Ondje gdje je pažnja usmjerena na ljubav, pojavit će se sreća. Izdvojit će se iz sveg tog zraka i dobit će oblik osobne ljubavi koju smo svojom pažnjom probudili, razbuktali i proživjeli. Dakle, onog trenutka kada sreća zauzme naš vlastiti oblik, umjesto nekog vanjskog, ona će živjeti kroz nas, a unutarnja ljubav će je hraniti i održavati.

Neno LjubićSreća je vrlo apstraktna. Zato je najbolje odustati od te potrage za njezinim objašnjenjem, otkrivanjem njezina volumena i porijekla, a pogotovo njezina postavljanja kao cilj. Sreća je kao neki kod koji pokušavamo otkriti od samog postanka, a svi znamo da nema nade da ga ikad dešifriramo ili napišemo do kraja. Ako krenemo od sebe, svoje unutarnje ljubavi i ona nam postane prizma kroz koju ćemo promatrati svijet, imat ćemo dosta sreće u svom životu. To onda možemo dalje kultivirati, pa razvijati unutarnji mir, povjerenje i znanje da je sve kako treba biti.

No, uvijek možemo reći da je sreća energija, to je najsigurnije objašnjenje. Ona jednostavno navali, odjednom, s razlogom ili bez, preuzme naše biće i mi smo sretni. Ali, tu priča ne smije stati! Moramo raditi na njezinom ostanku, kultivirati je, hraniti pažnjom i govoriti joj "volim te". Onda će sreća ostati. Jer, mi smo sreća! Sve smo to mi, sav taj zrak!"

Što je to humor, je li važan za naše dobro osjećanje i koliko mogu smijeh i smisao za humor obogatiti čovjekov život?

Neno Ljubić: "Humor je za mene također izmijenjeno stanje svijesti. To je kao da za trenutak nešto umu neshvatljivo, pored njegovih stražara iznutra se provuče, prođe kroz svu tu silnu napetost, zabrinutost, melankoliju i depresiju, pa obasja malo naše živote, natjera nas da raširimo usne u osmijeh i samo za trenutak budemo slobodni. A to je najveće moguće bogatstvo! Nema većeg! Osim možda onog od "volim te".

Neno Ljubić o svojim iskustvima piše na svom Facebook profilu “Neno Ljubić”, na Facebook stranici “Nenad Ljubić”, te na internet stranici "www.nenadljubic.com” Također prevodi video isječke koji se mogu pronaći na njegovom YouTube profilu “Neno.L”.

Pripremila Snježana Krčmar

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci