Povodom Dana žena o rodnoj ravnopravnosti žena

Povodom Dana žena, Evelyn Regner, predsjednica odbora ženskog zdravstvenog programa FEMM (Fertility Education & Medical Management), koji poučava o poveznici između hormona i zdravlja, ali i o rodnoj ravnopravnosti, odgovorila je na niz pitanja o ravnopravnosti žena u društvu. Pogledajte njezin intervju.

Fertility education and medical management program (FEMM), koji je pokrenula Anna Halpine, je znanstveni i edukativni program koji pruža djevojkama i ženama znanje potrebno da bi razumjele svoj hormonalni ciklus i način na koji je on povezan s njihovim zdravljem i izborom načina života.

Naime, dominantan faktor ženskog zdravlja je reproduktivna endokrinologija. Jednom kada nauči kako identificirati i grafički prikazati različite prirodne pokazatelje, svaka žena može postati informirani sudionik u odlučivanju o svom zdravlju.

Svaki FEMM tim sastoji se od FEMM učitelja i FEMM liječnika. Učitelji educiraju žene od čega se njihov ciklus sastoji te što i kako trebaju pratiti i bilježiti. Liječnici pomažu ženama u ispravljanju različitih nepravilnosti. Liječe policistične jajnike, stabiliziraju neredovite cikluse pa čak pomažu i parovima koji smatraju da su neplodni.

Sudionice UN-ove četvrte svjetske Pekinške konferencije o ženama usvojile su 1995. rezoluciju za osnaživanje žena diljem svijeta. Ona postavlja strateške ciljeve za postizanje rodne ravnopravnosti u dvanaest područja, uključujući ekonomiju, nasilje nad ženama, žene na pozicijama moći i žene i okoliš.

Evo kako se ovaj Parlament bori za rodnu ravnopravnost u EU-u.

Ove godine na Međunarodni dan žena Europski parlament obilježava 25. obljetnicu Pekinške deklaracije o rodnoj ravnopravnosti.

Intervju na Facebooku

Predsjednica odbora FEMM (Fertility Education & Medical Management), Evelyn Regner, tijekom Facebook intervjua uživo u utorak, 3. ožujka odgovorila je na mnoga pitanja o radu Parlamenta u području rodne ravnopravnosti.

Pogledajte što je rekla na linku.

Izvor: www.europarl.europa.eu

Pripremila Snježana Krčmar

Ostali članci