Mara Doljak: Prehodala sam čitav Camino i vratila se 20 godina mlađa

Bilo da je riječ o ljepoti, zdravlju ili duhovnom stanju, u svakoj dekadi života važno je slušati suptilne poruke tijela. A zašto su baš šezdesete godine u kojima je najviše naučila o sebi, otkriva Mara Doljak, vlasnica i autorica aromaterapijske linije Aromara. Kvalitetna briga o sebi osnova je kvalitetnih odnosa s drugima, kaže Mara, a ispunjen i sretan život najglasnija poruka idućoj generaciji. Evo Marine priče o njenom životu, hodočasničkom putu, poslu i odnosu prema sebi, životu i drugima

Camino de Santiago

Kad sam prošle godine počela osjećati težinu godina, odlučila sam propješačiti gotovo 800 kilometara dugo hodočasničko pješačenje Camino de Santiago. Ili zbog učinka bujne prirode kojom sam tri tjedna bila okružena ili kretanja koje u tolikoj mjeri nisam dotad iskusila, sada se osjećam 20 godina mlađom! Zdrava sam, moja životna energija jako je visoka, a kreativnost je još prisutna.

Tim sam hodočašćem nahranila svoju nutrinu, a izvana, kako je za takav put nužno imati što manje prtljage, za njegu kože osmislila sam univerzalnu pomadu koju sam prozvala Camino cream. Ta krema, bogata biljnim maslacima, služila mi je kao prirodna zaštita od sunca, za prevenciju i njegu žuljeva (kojih se ipak nekoliko pojavilo) te za hidrataciju suhe kože lica i tijela. Ona je, uz još nekoliko proizvoda, bila zaštitnik moje kože, a žensko sam zdravlje njegovala Gyno pro pripravkom za zaštitu vaginalnog zdravlja.

Naime, takvo putovanje remeti cijelu dnevnu rutinu i donosi puno stresa koji narušava imunitet. A Gyno pro, zahvaljujući eteričnim i baznim uljima koja se resorbiraju putem sluznice i u vrlo maloj količini ulaze u krvotok, smiruju moguće upale, obnavljaju površinu vaginalne sluznice te reguliraju pH sluzi. Istovremeno, diskretno djeluju na zdravlje ostalih organa, jajnika i maternice te smanjuju eventualne menstruacijske probleme.

U ovim godinama manje prezentiramo izgled,
a više zračimo ono što jesmo

U mojim godinama zdravlje postaje važnija tema od ljepote, barem meni. Jer zdravlje rezultira snagom, radošću, kreativnošću i znatiželjom prema životu i ljudima. U ovim godinama, i nadalje, manje prezentiramo svoj izgled, a više zračimo ono što jesmo. Zato su mi za dobar unutarnji osjećaj važne redovite šetnje koje obožavam, a moja dva psa ne daju mi da zabušavam. Trudim se nekoliko puta tjedno vježbati, trenirajući snagu i radeći pokrete koje u dnevnom životu izbjegavam.

Nastojim živjeti zdravo odnoseći se prema sebi kao prema svom djetetu. Hranim se zdravo obiljem svježeg, sezonskog voća i povrća, bez rafinirane i prerađene hrane. Izbjegavam ono što mi škodi. Pijem puno tekućine kako bi se tijelo hidriralo i moglo izbaciti toksine topive u vodi te koristim biljna ulja, npr. Crni kim plus, kao prirodni izvor esencijalnih masnih kiselina za eliminaciju toksina topivih u mastima.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci