Mama, postoji li Djed Božićnjak?

Mnogi se roditelji, dvojeći treba li reći istinu, zacrvene poput djeteta i izbjegavaju odgovor. U knjizi 'How to Say It to Your Kids', američki psiholog Paul Coleman savjetuje roditeljima što da naprave kada dijete pita nešto 'nezgodno'. U ovo blagdansko vrijeme zanimat će vas njegov savjet kako se postaviti kada dijete posumnja u postojanje Djeda Božićnjaka

Kako nastaju djeca, gdje živi baka koje više nema?

Imati djecu, posebno malu, znači svakodnevno odgovarati na pitanja. Sve je dobro dok djeca pitaju Zašto moram jesti i piti? Gdje žive tigrovi? i slično, no kada mališan poželi znati kako nastaju djeca, gdje živi baka koja je preminula i kako Sveti Nikola uspije u jednoj noći obići i napuniti čizmice sve djece ovoga svijeta, onda nastaju problemi

Trenutak kada dijete shvati da Djed Božićnjak ne postoji nije bezazlen. Kod djece se usporedno s ovom spoznajom, objašnjava Coleman, može javiti i strah od odrastanja, sumnja u to da će Božić i bez Djeda biti lijep, a u nekim slučajevima i razočaranost u roditelje koji su im lagali. Djeca tada najčešće reagiraju zbunjenošću ili osjećajem da su izdani.

A što ti misliš, postoji li Djed Božićnjak?

Kako bi se taj osjećaj ublažio, Coleman savjetuje da se posebno potrudite oko Božića koji slijedi nakon spoznaje. Neka bude pun čarolije, topao i ugodan. Ne dopustite djeci da odmotavaju darove prije božićnog jutra i ne vodite ih sa sobom u šoping kako bi sami izabrali dar. Čarolija darivanja najviše leži u iščekivanju i neznanju o sadržaju paketa. Ako do otkrića još nije došlo, na djetetovo pitanje postoji li Djed Božićnjak postavite protupitanje: "A što ti misliš, postoji li Djed Božićnjak?".

Neka djeca intelektualno lakše prihvate da Djed Božićnjak ne postoji, no emotivno taj mit još uvijek ne mogu otpustiti. Razgovor s djetetom o Djedu Božićnjaku najbolji je način da otkrijete je li vaše dijete spremno čuti pravu istinu o njemu.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci