Maja Brekalo: Cjelovita prehrana riješila je moje zdravstvene tegobe

Kulinarska zvijezda zdrave kuhinje Maja Brekalo, autorica bloga i Instagrama Healthy and Delicious by Maja čaroliju stvaranja zdravih delicija prenosi na svaku namirnicu koju koristi. Ono što je izdvaja od drugih blogera, a zaljubljenike u dobru hranu magnetski privlači cjelovite su namirnice biljnog podrijetla, jednostavni recepti i nevjerojatno bogatstvo okusa. Svoje je znanje, savjete i najbolje recepte objedinila u kuharici 'Moja sretna hrana' koja osvaja maštovitim receptima za sve one koji ne žele mnogo komplicirati u kuhinji, nego, kao i Maja, smatraju da hrana mora biti i zdrava i fina

Strast prema hrani

Već dvadesetak godina profesionalna stjuardesa, a gotovo jednako dugo i majka, Maja Brekalo danas u svojim četrdesetima izgleda bolje nego ikad i uživa u životu punim plućima. Iako sve radi s lakoćom, njezin put nije bio sasvim tipičan niti je uspjela preko noći, no čini se da je ipak bio na neki način predodređen jer je već kao dijete osjetila strast prema hrani.

„Odmalena sam bila gurman i hrana je oduvijek bila važan dio mog života“, prisjeća se Maja. „Još kao predškolsko dijete bila sam voljna isprobati sve delicije koje djeca inače ne žele ni pogledati, poput žabljih krakova, divljači, kamenica do raznih pikantnih variva.“

Tako je već kao desetogodišnjakinja i sama uzela kuhaču u ruke u prvim pokušajima da i sama počne stvarati fina jela koja je voljela jesti. No, na svoju žalost, nikad nije dobro podnosila životinjske namirnice, osobito jaja i mlijeko, pa je imala probavne tegobe, mučnine i žgaravice poslije bilo kakvog težeg obroka u kojem su prevladavale te namirnice. Čak su joj i klasični kolači stvarali probleme pa ih odmalena nije jela. „Tek kad sam otkrila veganske slastice, postala sam opet osoba koja jede kolače“, smije se danas, iako je to za nju u djetinjstvu bilo vrlo izazovno.

Uvijek učiti i istraživati

Odlučna da ostane u kuhinji, znatiželjna i poduzetna duha, Maja se već kao tinejdžerica posvetila istraživanju zdravijeg načina života, pa je počela vježbati i eksperimentirati s novim, zdravijim receptima. „To su bili prvi koraci prema cjelovitijem načinu kuhanja uz upotrebu cjelovite riže, tjestenine i brašna u desertima“, prisjeća se.

No prijelomni trenutak, smatra, bio je kad se u svojim srednjim dvadesetima upoznala s makrobiotikom. „Silno me zaintrigirala svojom filozofijom prehrane te utjecaja namirnica i hrane na naš organizam. Primjenjujući nova saznanja, uspjela sam uvelike ublažiti svoje zdravstvene probleme.“

Daljnje proučavanje načela makrobiotike, istraživanje i edukacija pomogli su joj otkriti prehranu koja joj najviše odgovara i koja je postala osnova njezine kuhinje, pa je počela razvijati vlastite recepte uz upotrebu namirnica, začina i dodataka koje je naučila koristiti. Uskoro je počela i voditi radionice kuhanja na kojima je svoje znanje dijelila s drugima. Uspješnost radionica, pohvale i poticaj polaznika i prijatelja odvele su je na društvene mreže.

„Kad sam napravila svoj Instagram profil, doista nisam imala nikakav plan i nisam ni sanjala da će me to jednog dana dovesti do ostvarenja sna svakog tko se bavi kreiranjem recepata – vlastite kuharice“, kaže Maja s ponosom držeći u ruci svoju prvu, ali sigurno ne i posljednju knjigu.

Moja sretna hrana naslovnica

Korak po korak

Društvene mreže otvorile su Maji potpuno nov svijet – nije znala gotovo ništa o fotografiranju hrane, stvaranju mreže, komuniciranju s pratiteljima. Njezin ulog bili su znanje i vještina kreiranja originalnih i maštovitih recepata, a taj je ulog bio dovoljno vrijedan da Maja nastavi učiti, ovaj put o fotografiranju, stiliziranju i načinu pisanja na društvenim mrežama, što se vrlo brzo odrazilo na broj pratitelja.

Naravno, nije promaknula oku medija, što joj je donijelo još više pozornosti i vidljivosti, a nakladnička kuća Planetopija već je tada s njom započela razgovore o autorskoj kuharici jer ju je prepoznala kao novu zvijezdu koja ima svjetsku kvalitetu te prati i stvara trendove zdrave prehrane i življenja. „Priča se širila sama od sebe“, kaže Maja, ali i vrlo realno dodaje, „no iza svega toga stoji vrlo mnogo konstantnog rada i učenja.“

Gledajući je uvijek nasmijanu i opuštenu, stalno u potrazi za novim izazovima, čini se gotovo nevjerojatnim da sve to radi uz još jedan posao. Maja je, naime, profesionalna stjuardesa koja je sve donedavno, upravo u vrijeme pokretanja Instagrama i najvećeg ulaganja u blog, radila puno radno vrijeme. Je li zaista moguće uskladiti obaveze na čak dva posla i u obitelji te u to uklopiti i ljubav prema kuhanju i stvaranju?

„Ponekad uopće nije bilo lako uskladiti dva posla koja su vremenski vrlo zahtjevna. Ponekad bih provela 20 – 30 dana u avionu i uz to prosječno provela minimalno 2 – 3 sata na Instagramu. A sve slobodne dane, kad sam bila kod kuće, kreirala sam nove recepte i fotografije, naravno, uza sve obiteljske obaveze i brigu o djetetu.“ To je, naravno, zahtijevalo odricanja, no Maja je uspjela posložiti obaveze tako da ni ona ni obitelj ne trpe.

Ni u tako zahtjevnom rasporedu Maja nije odustajala od kvalitetne prehrane obitelji, uvjerena da je i to moguće uz dobru organizaciju, osobito zato što se biljna hrana mnogo lakše skladišti i čuva, pa dobro opskrbljena ostava može biti osnova za brze i kvalitetne obroke. „Nije lako žonglirati u tako intenzivnoj kombinaciji poslova i obitelji, ali vjerujem da je uz dobru organizaciju i veliku motivaciju moguće ostvariti što god si čovjek zacrta“, uvjerava nas Maja s osmijehom.

Maja Brekalo

Osnova zadovoljstva životom

Maja blista dok govori o prehrani koju je odabrala: „Cjelovita hrana donijela mi je veliki užitak u gurmanskoj hrani, a riješila je ili barem ublažila zdravstvene tegobe koje sam imala odmalena te mi omogućila da i u četrdesetima maksimalno uživam u životu i osjećam se zdravo, vitalno i mlado.“

Gotovo je nemoguće ne povjerovati joj jer su gotovo u potpunosti nestali svi problemi s osjetljivim želucem, a dani kad joj je znalo biti mučno nakon svakog obroka odavno su iza nje. Probleme s alergijama toliko je ublažila da joj danas više uopće nisu potrebni lijekovi, a i slabokrvnost koja ju je mučila do sredine dvadesetih stvar je prošlosti.

„Uz to se osjećam poletnije nego ikad, imam mnogo energije, vrlo rijetko obolijevam od viroza, rezultati sistematskih pregleda su mi isti ili čak bolji nego kad sam sa 18 godina počela letjeti kao stjuardesa“, kaže, očito uživajući u svojim odabirima.

No, iako velika zagovarateljica prirodne cjelovite prehrane zasnovane na biljnim namirnicama, Maja ne smatra da se takve promjene trebaju ili mogu dogoditi preko noći. „Prije svega se treba dobro informirati i po mogućnosti otići na nekoliko radionica cjelovite prehrane te tako naučiti i probati jednostavne cjelovite recepte koji će onda biti baza za daljnju nadogradnju znanja i kreativnosti u kuhanju“, savjetuje.

Maja Brekalo

Dobro za mene, dobro za svijet

Da bismo se kvalitetno hranili cjelovitim biljnim namirnicama, ne znači da odmah iz prehrane trebamo izbaciti meso i sve namirnice životinjskog podrijetla te jesti samo priloge i salate, smatra Maja. Upravo suprotno, treba istražiti i prigrliti cijeli spektar biljnih namirnica i začina jer nam to pruža silno bogatstvo u kuhanju i kreiranju recepata koji mogu zadovoljiti i najzahtjevnija nepca.

Iako je prestala jesti namirnice životinjskog podrijetla jer se brine o vlastitom zdravlju, edukacija i istraživanje hrane donijeli su joj nove spoznaje i osvijetlili širu sliku. „Saznavanje činjenica o tome koliko uzgoj životinja negativno utječe na prirodu i devastira naš planet i budućnost naše djece i njihove djece, te o tome koliko je industrija mesa i mlijeka okrutna prema životinjama, promijenilo je moju motivaciju da jedem veganski, od one koja je bila usmjerena samo na mene i moje zdravlje na dobrobit planeta na kojem živimo i svih njegovih stanovnika.“

Iako je njezina hrana nastala na osnovama talijanske i francuske, ali ponajprije mediteranske kuhinje, ne krije da su joj Azija i egzotične kuhinje velika inspiracija. „Prvotno je to bila Kina, pa onda Japan, a zatim se ljubav i fascinacija širila i na druge kuhinje poput vijetnamske, indonezijske, libanonske…“, nabraja nacionalne kuhinje koje su joj bliske jer ih sve, kao i njezinu, karakterizira veliko bogatstvo začina i slojevitosti okusa, široka uporaba povrća i žitarica, a tradicionalno i skromnija konzumacija namirnica životinjskog podrijetla.

Za Sensu je izdvojila  cjelovit jednodnevni meni s nekima od recepata iz svoje nove knjige:

Sirova zobena kaša s malinama

Juha od blitve

Crvena pizza s tijestom od chia sjemenki i pirova brašna

Proteinske kuglice od lješnjaka i heljde

 

Sensa.hr

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci