Maja Arslanagić: Najvažnije je dovesti glavu u red

Kada je Maja Arslanagić kroz svoj problem s endometriozom otkrila mudri glas svog tijela i počela ga slijediti, preobrazila je svoj neispunjuć život obilježen zdravstvenim tegobama u radosnu, zdravu i harmoničnu svakodnevicu. Na svom izazovnom, višegodišnjem putu učenja, istraživanja i testiranja brojnih holističkih metoda na sebi shvatila je da se snaga iscjeljenja nalazi samo u njoj

Uredan nalaz pa onda ipak - endometrioza

„Upravo sam bila kod ginekologinje, endometrij i miom su se smanjili“, priopćila mi je veselu vijest crvenokosa žena s osmijehom koji razvedrava oblačan dan. Kako sam doznala netom prije sastanka, 37-godišnja Maja Arslanagić bila je na ginekološkom pregledu jer već desetljeće živi s endometriozom, benignom i kroničnom ženskom bolešću kada tkivo koje oblaže unutrašnjost maternice raste u ostalim područjima male zdjelice.

Endometrioza joj je otkrivena sasvim slučajno. „Na redovnom ginekološkom pregledu, početkom 2009. godine, nalaz mi je bio uredan, ali sam spletom okolnosti dva mjeseca poslije završila kod prijatelja na reiki tretmanu. Boljela su me leđa pa sam jedva dočekala da me netko tretira, međutim, nitko nije spominjao moja leđa – pitali su me što mi je s jajnicima. Samouvjereno sam odgovorila da je sve u redu jer sam bila na kontroli prije koji mjesec“, prisjeća se Maja koju su prijatelji ipak savjetovali da ponovo provjeri zdravlje tih organa.

Budući da joj je majka umrla od raka dojke, Maja odgovorno i savjesno obavlja sve zdravstvene preglede pa joj, kako kaže, vrag nije dao mira te je ponovo posjetila liječnika. „Ginekologinja se čudila kako na zadnjem pregledu nije primijetila endometriozu, i to u naprednom stadiju“, naglašava Maja dodajući da je iste godine operirala endometriozu.

Traumatična trudnoća

Oporavak nakon operacije bio je brz jer su joj u rekonvalescenciji pomogli iscjeljujući reiki i pranic healing energetski tretmani. Iz zahvalnosti prema reikiju, alternativnoj japanskoj metodi za koju voli reći da joj je spasila život, jer na sljedeću ginekološku kontrolu sigurno ne bi otišla do sljedeće godine, Maja se posvetila učenju reikija i pranic healinga.

Međutim, strah koji su joj liječnici nakon operacije prenijeli obuzeo je svaku stanicu njezina tijela. „Liječnici su mi govorili da je jedini lijek za endometriozu trudnoća ili umjetno izazvana menopauza te da mi je najbolje što prije zatrudnjeti jer će mi se, u suprotnom, stanje za godinu dana vratiti na ono prije operacije pa ću ponovo završiti u bolnici“, prisjeća se Maja. Iako joj trudnoća tada nije bila u planu, slijepo je vjerovala liječnicima pa je odlučila s tadašnjim suprugom začeti dijete.

„Pretpostavljala sam da će sigurno proći više mjeseci prije nego što zatrudnim, no već sam sljedeći mjesec ostala u drugom stanju. Bila bi to sretna vijest da tri mjeseca poslije nije ustanovljeno da plod nije u redu. Više liječnika mi je savjetovalo prekid trudnoće jer u pitanju je bio moj život.“

Znala sam da me čeka nešto fenomenalno!

Nakon tog traumatičnog iskustva Maja je čvrsto odlučila da više neće djelovati iz straha, nego će donositi odluke koje rezoniraju s njezinim tijelom, one koje su usklađene s njezinim emocijama. Odlučila je slušati mudrost svog tijela, a ne liječnike.
Snažna i optimistična, Maja je odavno naučila kako svaka loša situacija donosi nešto dobro pa je očekivala da će se stvari preokrenuti u njezinu korist.

„Kada sam izgubila bebu, znala sam da me uskoro čeka nešto fenomenalno. Tako je i bilo! Tjedan dana poslije dobila sam posao u Kataru, kamo sam se prije nego što sam zatrudnjela žarko željela vratiti. Spakirala sam kufere i iz Zagreba sa suprugom otputovala u Dohu, mjesto u kojem sam provela svoje djetinjstvo i gdje sada ponovo živim i radim kao voditeljica kulturnog turizma.“

Najprije mali znakovi pa onda veći

Gledajući unatrag, Maja kaže da je shvatila kako joj je dijagnoza endometrioze, zapravo, došla kao blagoslov, čak i kada se sljedećih godina s njom ponovo suočavala. „Naše je tijelo savršen instrument prirode – kada nismo usklađeni sami sa sobom, ono nam daje male znakove koje većina nas ignorira, ali onda nas ‘lupi’ jače tako da ne možemo ignorirati situaciju u kojoj se nalazimo.“

Endometrioza joj se pet godina poslije vratila. No taj put ju je Maja, kako kaže, spremno dočekala. U međuvremenu je, naime, završila nekoliko edukacija i tečajeva da bi sama sebi u trenutku potrebe mogla pomoći. Na zidu njezinih postignuća, osim diplome magistra francuskoga i španjolskoga jezika i književnosti te magistra turizma, nalaze se i svjedodžbe za Integrative Nutrition Health Coacha, chefa sirovojedstva, pranic iscjelitelja i reiki majstora, uz niz drugih alternativnih i holističkih tečajeva, poput autogenog treninga i theta healinga koje je proučavala u Tajlandu, Baliju, Kataru, Hrvatskoj i Sri Lanci.

msž msž

Preispitivanje života

„Kada mi se endometrioza drugi put pojavila, zahvalila sam Svemiru jer sam to shvatila kao priliku da dokažem sebi kako moja filozofija i ono što sam izučavala stvarno djeluju“, priznaje Maja. Shvatila je to i kao opomenu da ne živi u skladu sa sobom i kako mora preispitati svoj život.

„Dok sam iz Zagreba nekoliko godina neuspješno tražila posao u Kataru, vjerovala sam kako će sve biti savršeno kada tamo počnem živjeti, da ću biti najsretnija na svijetu. Iako je izvana možda tako i izgledalo – imala sam dobar posao, predivan stan i automobil – iznutra sam bila prazna. Udebljala sam se osam kilograma u šest mjeseci jer sam utjehu tražila u hrani. Tada sam shvatila da se sreća ne nalazi u vanjskome svijetu, već je trebam kultivirati u sebi samoj“, objašnjava Maja zašto se tada otisnula na putovanje u središte sebe.

Brojni tretmani

Disciplinirala se i promijenila način življenja. Iskušala je na sebi energetske tehnike koje je proučavala, posvetila se tjelesnim aktivnostima, promijenila je režim prehrane i snažno odlučila izmijeniti svoj način razmišljanja. „Iscjeljivala sam se pranic healingom, reikijem, psihoenergetskom aurotehnologijom, Domančićevom metodom i drugima.

U svakodnevicu sam uvela jogu, kardio vježbanje muay thai, plivanje i hodanje, a u tome su me podržavale meditacija, afirmacije, pisanje dnevnika, prakticiranje zahvalnosti i vizualizacija. A u radu s health coachom osvještavala sam svoje negativne obrasce i stara uvjerenja – ono što me sprečavalo da ostvarim svoj puni potencijal.“

Sirova hrana

Rad na sebi odveo ju je i u Indiju, gdje je postala reiki majstor i proučavala ajurvedu, te na detoks program u Tajland, gdje se upoznala sa sirovom hranom. Dok se iscjeljivala, Maja je jela isključivo sirovu hranu, najviše zeleno lisnato povrće, uz raznolike dodatke prehrani poput omega masnih kiselina, ulja noćurka i propolisa.

Tri mjeseca poslije, ginekologinja u Kataru ju je razveselila dobrim vijestima. „Liječnica se čudila zašto sam uopće došla na pregled jer nije vidjela ni traga endometriozi, kao ni cisti na desnom jajniku“, kaže Maja koja je njezine riječi primila s dozom sumnje pa je odlučila potražiti drugo mišljenje. Zakazala je pregled kod svoje liječnice u Zagrebu, ali i ona je potvrdila istu dijagnozu te rekla kako je to gotovo medicinski nemoguće.

Treći put endometrioza

Kako to obično biva, onog trenutka kada je čula da joj je endometrioza iscijeljena, zauzeta svakodnevnim obavezama, Maja je potisnula zdrav život u drugi plan. Očekivano, kaže, prošle godine endometrioza joj je opet dijagnosticirana. Nije se ni iznenadila, ni uznemirila jer je bila svjesna da je u posljednje vrijeme vodila neuredan i neispunjujuć život.

„Kada mi se endometrioza pojavila treći put, shvatila sam da me ‘posjeti’ svaki put kada sam na ‘dnu’, onda kada se trudim živjeti prema tuđim pravilima, a zaboravljam ono što moja duša želi. Tada plaćam cijenu svojim zdravljem“, otkriva Maja kako je shvatila da joj tijelo šalje znak da se trgne.

Mijenjanje misli i uvjerenja

Da bi se iscijelila, Maja je ovog puta odlučila istražiti koja od brojnih tehnika koje je iskušala prije dvije godine najbolje djeluje. Umjesto da svim naučenim metodama ‘napadne’ endometriozu, odlučila je eksperimentirati kako bi otkrila što je najefikasnije. Koristila je uglavnom iste metode kao i prethodni put, ali manje rigorozno. Fokusirala se više na mijenjanje svojih misli i uvjerenja pomoću afirmacija, meditacije, molitve oprosta i drugih metoda.

Nakon samo mjesec dana njezin je trud nagrađen. „Prema najnovijem pregledu, miom se smanjio sa 13 na 8 milimetara, a endometrioza za nekoliko milimetara“, ushićena je Maja. Smatra kako joj je ovakva dijagnoza pokazala da je najvažnije dovesti ‘glavu u red’ jer iz uma proizlaze misli koje izazivaju određene emocije i uvjerenja koja nam štete.

Yes, I can! – The Power is in You!

Shvaćajući da je svojom metodom predanog holističkog rada na sebi postigla odlične rezultate, svoje je iskustvo i znanje odlučila podijeliti. Pokrenula je web stranicu Happy and Healthy by Maja te pomaže ženama da osvijeste obrasce nezdravog života i usmjerava ih na zdrav životni put korištenjem onoga što je njoj pomoglo – energetski rad, zdravu prehranu i podržavajuće misli. U Kataru organizira radionice zdravog življenja, a na YouTube kanalu Happy & Healthy by Maja i Facebook grupi Yes, I can! – The Power is in You! piše o svojim iskustvima.

Majina želja je da vlastitim primjerom demistificira pojam zdravoga života te ističe: „Ako sam ja mogla, onda svi mogu naučiti zdravo živjeti! Zdrav život nije odricanje od najdraže hrane – zdrav i uspješan život je sretan i ispunjen život u kojem smo usklađeni sa samim sobom. Tada zdravlje dolazi kao nuspojava!

Ne možemo biti sretni ako nismo zdravi, niti možemo biti zdravi ako nismo sretni! Potrebno je osvijestiti da je moć doista u nama samima. Kada to osvijestimo i počnemo živjeti u skladu s time, naš san postaje naš život i ne postoji više ono što nam može štetiti do te mjere da ugrozi naše zdravlje ili život.“

Više o putu iscjeljenja i radu Maje Arslanagić potražite na
www.happyandhealthybymaja.com

Pripremila Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci