'Luta, ali nije izgubljen', najava filma o slavnom tibetanskom redovniku i najsretnijem čovjeku na svijetu

Međunarodna internetska premijera filma 'Luta, ali nije izgubljen'o lutajućem povlačenju Mingyura Rinpochea dugom četiri i pol godine će biti dostupna za streaming od 19. do 29. ožujka 2021. putem platforme Vimeo

Umjesto čekanja problema, lutajući jogiji ih sami stvaraju

Godine 2010. Mingyur Rinpoche putovao je svijetom i podučavao meditaciju tisuće ljudi diljem svijeta. Kao tibetanski budistički redovnik i dobro poznat majstor meditacije bio je odgovoran za tri manastira u Aziji i više od stotinu meditacijskih grupa na četiri kontinenta.

Također je aktivno sudjelovao u znanstvenim istraživanjima o tome kako meditacija utječe na mozak. Uz to je autor bestselera i  online videa koji su prevedeni na više od 20 jezika.

Jednog dana spomenute godine, Rinpoche je najavio svoj plan da ode na trogodišnje povlačenje. Iako ideja o trogodišnjem povlačenju zvuči ekstremno, to je relativno uobičajeno u njegovoj tradiciji. Napredni praktičari meditacije obično na svoja povlačenja odlaze u manastire ili u izolirane posjede gdje uče i meditiraju u relativnoj udobnosti.

No, Mingyur Riponche je imao drugačiju ideju. Godinama je sanjao ostaviti sve iza sebe i živjeti kao lutajući jogi bez doma, bez imovine i bez plana samo s beskrajnom znatiželjom i spremnošću da istražuje svoje iskustvo kroz leću meditacije.

Inspirirala ga je drevna tradicija lutajućih jogija koji bi napuštali udobnost i predvidivost iza sebe. Umjesto čekajući probleme, oni su tragali za izazovnim situacijama. Molili su za hranu i pronalazili utočište u spiljama kako bi osnažili svoju praksu i stekli uvid u istinsku prirodu svoga uma.

Mnogi poput Rinpochea sanjaju o tome da u potpunosti vježbaju svoju praksu na ovaj način, ali tek se nekolicina na to i odluči. Surova realnost ne imanja doma i imetka drukčija je od mašte. Osoba ne razmišlja o hladnoći, gladi, divljim životinjama i bolesti.

Bez obzira na to, jedan dan u lipnju 2011. godine Mingyur Rinpoche izašao je iz svog manastira u Bodhgayi u Indiji i maknuo se od svog života na internacionalnoj pozornici kako bi započeo upravo takvo povlačenje. Trajalo je četiri i pol godine.

Ovo je reklama za film 'Luta, ali nije izgubljen'o lutajućem povlačenju Mingyura Rinpochea a film će biti dostupan za streaming od 19. do 29. ožujka 2021. putem platforme Vimeo.

Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci