Louise Hay: S ovog svijeta odlazimo kroz tunel ljubavi

Svjetlost koju je unio pionirski rad Louise Hay, jedne od začetnica ideje samopomoći i osobnog razvoja, koja je u kolovozu 2017. preminula u 91. godini života, bit će vječna, a poruka životne radosti, ljubavi i prihvaćanja sebe živjet će u srcima te se i dalje širiti, obećavaju njezini suradnici i poštovatelji diljem svijeta. Autorica desetaka self-help priručnika život je posvetila širenju poruke o samoiscjeljenju i na taj način pomogla tisućama. Njezine afirmacijske poruke mnogima su pomogle u teškim životnim situacijama, a ona sama bila je živući primjer svojih uvjerenja da naše misli imaju moć promijeniti našu stvarnost

Tvoja želja da voliš

„Louise Hay, netko koga sam smatrao bakom osobnog razvoja, danas je mirno prošla tranziciju u dobi od 90 godina. Neka njezin duh i rad žive i dalje te nas nastave inspirirati. Hvala ti za tvoju svjetlost. Počivaj u miru. B“, napisao je 30. kolovoza 2017., na dan kad je objavljeno da nas je napustila Louise Hay, Bob Proctor, također jedan od doajena osobnog razvoja. 

Nick Ortner, autor knjige i dokumentarnog filma Tapping Solution, napisao je o svojoj izdavačici i prijateljici: „Ono što sam najviše volio kod tebe tvoja je životna radost, tvoj smijeh, tvoja želja da voliš i zabavljaš se svake minute“, obvezavši se da će se kao autor Hay Housea svim srcem i ljubavlju posvetiti tome da pomogne svijetu da se iscijeli te da njezina poruka o ljubavi prema sebi i prihvaćanju sebe ostane živa te se i dalje širi.

Lulu i Wayne

Svjetski poznata liječnica, stručnjakinja za žensko zdravlje, dr. Christiane Northrup, u svojem se postu na društvenim mrežama prisjetila i dvije godine ranije preminulog Waynea Dyera, bliskog prijatelja Lulu, kako su prijatelji zvali Louise Hay: „Lulu je prošla tranziciju sinoć, točno dvije godine nakon svog dobrog prijatelja dr. Waynea Dyera, kojeg sam također nježno voljela. Znam da je Wayne bio u Luluinu odboru za doček na drugoj strani. I da će njih dvoje nastaviti podizati nas i inspirirati na mnoge načine koje tek trebamo doživjeti.“

Wayne Dyer dragu je prijateljicu smatrao i jednim od svojih najvećih uzora, zapisavši na njezin 88. rođendan: „Lijepa, živahna, čila, mudra i duhovita, Louise Hay svojom je životnom misijom učinila sve da nam pomogne i ohrabri nas da živimo najbolje što možemo. Louise veliča svoj život otkako je negdje u pedesetima otkrila da naše misli mogu promijeniti način na koji doživljavamo stvari. Želite više sreće, mira, radosti, zdravlja, ljubavi i obilja u svom životu? Mislite o tim stvarima“, napisao je, među ostalim, tom prigodom.

Louise Hay 4

Nikad nije kasno za promjene

Upravo i zbog toga što je u pedesetim godinama svoga života napravila potpuni zaokret, Louise Hay mnogima je velika inspiracija kako nikad nije kasno za promjene; drugima je, pak, vlastitim primjerom pokazala kako je moguće nadvladati teška iskustva i životna iskušenja. Počeci njezina rada kojim je postala jedan od utemeljitelja pokreta samopomoći sežu u sedamdesete godine prošlog stoljeća, a prvu knjigu – Heal Your Body (Iscijelite svoje tijelo) – objavila je 1976., kao pedesetogodišnjakinja. Kudikamo ispred svog vremena, ta knjiga o vezi uma i tijela, nastala na temelju njezina savjetodavnog rada s klijentima, u proširenom je obliku ponovo objavljena 1988. te je postala bestseler preveden na 25 svjetskih jezika.

Na predavanjima i radionicama diljem SAD-a poučavala je o ljubavi prema sebi i iscjeljivanju – kako emocionalnom, tako i fizičkom – mijenjanjem načina razmišljanja. O tome je 1984. objavila knjigu You Can Heal Your Life (Možete iscijeliti svoj život), koja je, navodi izdavač, prodana u čak 50 milijuna primjeraka. Osamdesete je godine prošlog stoljeća obilježila i Louiseina potpora oboljelima od side te pokretanje vlastite izdavačke kuće Hay House, koja je u međuvremenu postala jedan od najvećih izdavača literature za samopomoć s nizom svjetski poznatih autora te je proširila svoje djelovanje i na druge medije. Sama je Louise objavila niz knjiga, neke u suradnji s drugim autorima.

Na kraju ostaje čista ljubav

O tome kakav je trag ostavio pionirski rad Louise Hay svjedočile i tisuće komentara na društvenim mrežama nakon njene smrti. Ljudi iz svih dijelova svijeta u njima su opisivali njegov pozitivan, često i presudan utjecaj na njihove živote te izražavali zahvalnost što ih je potaknula na rad na sebi i svojom mudrošću – često „koncentriranom“ u afirmacije, njezin zaštitni znak – pomogla im u osobnom rastu.

U njihovim će srcima ostati zauvijek – baš kao i u ljubavi. Jer, kao što je zapisala u knjizi Life! Reflections on Your Journey (Život! Odrazi na vašem putu), s ovog svijeta odlazimo kroz tunel ljubavi, „naš konačan izlaz“ uz koji se vežu otpuštanje, ljubav i mir. „Na kraju tunela nalazimo samo ljubav. Takvu ljubav kakvu nikad prije nismo doživjeli. Potpunu, sveobuhvatnu, bezuvjetnu ljubav. I duboki unutarnji mir. Svi koje smo ikad voljeli ondje su, čekaju i pozdravljaju nas. Brinu se i vode nas. Više nikad nismo sami.“

Louise Hay: Meditacija od 5 minuta koja otvara srce

Louise Hay: Odmah zavolite sebe!

Louise Hay: Nemojte odbaciti naviku, rastvorite je!

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci