Ljubavne lekcije iz kundalini joge

Ljiljana Valdec Horvat, učiteljica kundalini joge, duhovnog imena Sat Kriya Kaur, koristi tehnike iz kundalini joge i tantre kako bi ljudima pomogla da prevladaju svoje unutarnje blokade, bolje upoznaju sebe i ostvare kvalitetnije partnerske odnose

Prva lekcija o ljubavi - rođenje kćerke

Postala sam majka s nepunih 19 godina. Bila sam jako zaljubljena, na prvoj godini fakulteta, prepuna snova i ideala o životu i, naravno, o savršenoj ljubavi. Iako moja holivudska bajka nije završila sretno, dobila sam prvu i najveću lekciju o ljubavi.

Suočavanje s ovom istinom nije bilo lako jer za mene je vrlo rano počeo „stvarni život“. Vođena potrebom za sigurnošću, nisam bila u stanju biti stvarna i autentična, opustiti se i uživati u životu. Odgovornost za to sam prebacivala na druge - netko drugi je mene trebao usrećiti.

Gledajući svoju kćer, s kojom sam započinjala novi život, zapitala sam se gdje je problem. Shvatila sam da sam ovisna o muškoj prisutnosti, ali me to malo biće naučilo da kao žena mogu biti u stanju stvoriti sigurnost unutar sebe. Polako sam otkrivala uzroke svojeg „samozavaravanja“ i da krivnju više ne mogu svaljivati na druge. Kroz svijet duhovnosti počela sam otkrivati mnoge životne tajne, a jedna od najvećih je: ljubav prema sebi i aktiviranje svoje Shakti energije.

Brak je najviši oblik kundalini joge

Kada je ženska, božanska Shakti energija potisnuta, žena potiskuje svoju suštinu i snagu, a njezina primarna energija izražava se kroz duboke podsvjesne strahove, ljutnju i tugu. Shvatila sam da moram pronaći snagu i mir unutar sebe.

Tako je krenulo moje duhovno putovanje koje traje i danas, a na tom sam putu upoznala mnoge predivne učitelje i tradicije joge i svaka mi je dala nešto, ali najveći biser otkrila sam kroz kundalini jogu koja je posebno učinkovita u partnerskim odnosima jer se u ovoj tradiciji brak smatra najvišom jogom.

Zahvaljujući kundalini jogi, uspjela sam pronaći snagu i sigurnost unutar sebe, ali sam, unatoč sretnom majčinstvu i duhovnom traganju, jedan dio sebe svjesno uspjela zatomiti, a to je partnerstvo.

Muškarac koji bi trebao nadoknaditi roditeljske pogreške

Razočarana u definiciju „romantične ljubavi“, nisam shvaćala da je istinska ljubav ona koja se bazira na prihvaćanju osobe onakvom kakva jest. Smatrala sam da me potencijalni partner treba osloboditi zatomljene frustracije koju sam doživjela kao mlada žena, da se treba boriti za moju ljubav.

Ljiljana Valdec Horvat, učiteljica kundalini jogeLjiljana Valdec Horvat, učiteljica kundalini jogeKao i većina djevojčica, stvarala sam imaginarni lik koji bi trebao nadoknaditi pogreške mojih roditelja. Kad se zaljubimo, mislimo da smo pronašli tu figuru. Nažalost, naši partneri, bez sumnje, rijetko su jednako čudesni kao ove unutarnje kreacije.

I tako počinje drama u odnosima jer muškarci i žene toliko su različiti da im je jako teško razumjeti se i biti međusobno osjetljivi na stvari koje su važne onom drugom. Uočavanjem svoje emotivne prošlosti, strahova i boli, sazrijevaju naši kriteriji o onome što nas čini sretnima. Jednom kad prepoznamo pogrešne uzorke, prešli smo veći dio puta.

Je li on "onaj pravi"

Nakon bolnih razočaranja, u kasnim tridesetima, s kćeri tinejdžericom, predana praksi joge i sretna što imam dobro organiziran život, o partnerstvu nisam puno razmišljala, ali baš je tada u moj život ušao moj suprug s kojim sam već jedanaest godina u braku. Sve je bilo lijepo, ali nisam imala „onaj osjećaj“ za koji sam mislila da ću ga imati.

I dalje sam vidjela beskrajno željni um i jurnjavu za nekom nadnaravnom srećom koju bi mi on trebao pružiti. Znala sam da svoju sreću mogu pronaći samo u sebi, ali još je postojalo „ono nešto“ za čim sam tragala.

Postojala je i dalje zabuna između mojeg idealizma i stvarnosti mojih emocionalnih potreba, pa sam se bacila na daljnje istraživanje i, potpomognuta svim alatima koje sam poznavala, počela sam uočavati zabludu koja je bila svojstvena mojim romantičnim očekivanjima.

Napustiti odnos ili ga poboljšati

Mnogi od vas vjerojatno imaju slične dileme, možda se pitate trebate li napustiti odnos ili kako ga poboljšati. Tada je dobro zapitati se kako se vaše ideje o romantici uklapaju u vaše duhovne vrijednosti i težnje.

Iako je jako primamljivo vjerovati u romantičnu ljubav koja će riješiti sve naše probleme, to je ipak samo teorija. U praksi trebamo pronaći snagu srca i uma kako bismo ustrajali kroz mnoge poteškoće i sumnje u odnosima.

Odgovor koji sam pronašla bio je da, ako stvarno želim gledati ljubav s duhovne strane, svoju vezu trebam učiniti svojom „jogom“, ali istovremeno biti svjesna da je to najteža joga koju ću ikad raditi. Naučila sam da je veza dvoje ljudi institucija ujedinjene ljudske svijesti, jedinstvene sreće - i to je najviši oblik joge.

Ovo su neke od mojih lekcija koje sam naučila kroz svoju "bračnu praksu" gledanu kroz leću kundalini joge:

1. Obuzdajte ego. U mnogim nesporazumima među partnerima najčešće je istina da se vjerojatno oboje jako bojite, posljedično ljutite, što znači da vam je ego veoma povrijeđen. Ako se ne zakačite za ego, život vam može biti vrlo sladak. U suprotnom, gdje živi „ja“, tu „mi“ nikad neće ući. Jedini način jest da se ego eliminira. Ne možete voljeti ako nemate kontrolu nad svojim egom. Ne možete li staviti svoj ego na stranu, ne možete uspjeti u ljubavi. Ego je „rak rana uma“ koja jako pogađa odnose. Jedino ljubav, komunikacija i opraštanje mogu ga pobijediti.

2. Razmislite o svojem braku ili vezi kao o svetom mjestu, svojem hramu. Što mu donosite? Cvijeće, svijeće, ljubav, poštovanje ili grube vibracije? Na ovom svetome mjestu zvanom odnos odvija se energetska razmjena - komunikacija riječima, dodirima, uspostavlja se jako suptilna i otvorena veza. Ovo je izazovan teren jer muškarci i žene obično imaju znatno drugačija očekivanja, stavove i sposobnosti kada je riječ o odnosu.

3. Razumijevanje i uvažavanje perspektive druge osobe, čak i ako se ne slažete, i spremnost slušanja od presudne su važnosti ako želite skladan odnos jer „Druga osoba ste Vi“. Stavite se na mjesto druge osobe i tada ćete znati.

4. Ne podcjenjujte važnost „dubokog“ slušanja. Svaka riječ koju izgovorimo kreira naš odnos, ali ono što stvara naš život je moć slušanja - slušanja čitavim srcem. I to je tajna, koju ako ne naučite, nikad nećete imati suštinu života i odnosa.

5. Prakticirajte tišinu. Ako ne znamo što reći, ako smo krenuli putem ega, izgubili kontrolu nad riječima koje oboje izgovaramo, najbolji savjet koji mogu dati je: proglasite „dan šutnje“ (ili barem pola dana). Ovaj savjet djeluje nepogrešivo. U toj tišini dobit ćete puno više odgovora od bilo kojeg dijaloga s partnerom.  

 

Pripremila: Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci