Lidija Delić: Ne možemo odrediti granice svojih mogućnosti

Iza nje je više od tisuću klijenata, tijela koja su njenim rukama ispričala nevjerojatne životne priče. Fitoaromaterapeutkinja Lidija Delić masažama i radom na tijelu stekla je iskustvo i sigurnost, a brojnim edukacijama iz područja duhovnosti znanje i ideje da razvije svoj jedinstven način rada s ljudima. U njemu danas ne postoje ograničenja, a posebnu ulogu u svemu odigrala je i Lidijina specifična životna priča...

Lidija Delić

Lidija Delić

Ljubav prema eteričnim uljima

Oduvijek su mi govorili da sam živo dijete, kako me sve zanima i da nemam mira. U djetinjstvu i ranoj mladosti pohađala sam po pet izvan­školskih aktivnosti – sportsku, literarnu, novinarsku, napredne matematičare... Prvi gubitak, smrt oca, u mojoj petnaestoj godini odnosi dio moje razigranosti, moje radosti, moga lutanja. Tada kao da je umro i neki dio mene. Nastavila sam mirnije s nekom čudnom i trajnom dozom duboke tuge u sebi.

Fakultet ekonomije, udaja na drugoj godini studija, rođenje prekrasne kćeri, diploma iz područja turizma, dobar posao, rađanje ljubavi prema eteričnim uljima tiho i polako, škola aromaterapije, tehnike masaže, noćno učenje. Pomislila sam kako je sve izvrsno, kako se vraća Lidija iz djetinjstva, njezina radoznalost i radost. Rađam i prekrasnog sina. I slavim život. U tom razdoblju radim i sve više se družim s eteričnim uljima.

Mirišući esenciju, osjećam neku misterioznu povezanost između eteričnog ulja i svoga bića. Umirivala bi me ili razbuđivala. Počinjem koristiti ulja u krugu obitelji i poznanika. Počinjem masirati i zadivljeno promatrati sinergiju prirode i tijela. Uočavam inteligenciju tijela koje čuva sve zapisano o nama, o našim iskustvima, dobrima i lošima.

Moj život mijenja smjer

I ubrzo... rastava. Ponovno zamrzavanje i zatvaranje, ali nakratko. Život ne pita i nema vremena. U zraku lebdi jedno jedino pitanje – kako dalje? Raditi ili pokrenuti svoj privatni posao? I opet ona ista tuga s početka priče. Koračam dalje s osjećajem da koračamo nas dvoje – ja i moja tuga. Osjećaji samoće i težine me ne napuštaju, tražim pomoć raznih terapeuta. I nastavljam tražiti odgovore u još seminara, još radionica, još rješavanja vlastitih trauma, otpuštanja i osvještavanja.

Osvještavajući dio po dio svoga istinskog bića, osjećam se sve lakše i bezbrižnije. I moje putovanje odjednom kreće svom snagom. S eteričnim uljima koja su mi bila podrška. Bila su moja strast i ostala. Moj život mijenja smjer, dajem otkaz i osnivam poduzeće te centar za aromaterapiju u kojem radim s klijentima.

Sada ja održavam seminare i radionice. Završavam fitoaromaterapiju. Idem na seminare sistemskih konstelacija. Nadopunjujem svoja znanja. I ponovo, nakon nekoliko godina, lagano zaokrećem životni smjer i osnivam učilište za obrazovanje odraslih Galbanum, specijalizirano za prirodne terapije. Upisujem na Učiteljskom fakultetu pedagoško psihološko obrazovanje (opet učim po noći), upisujem međunarodnu školu aromaterapije i aromaterapeutske kineziologije u Irskoj, a godinu poslije i međunarodnu školu refleksoterapije u Engleskoj.

I putujem dalje svojim životnim putom, tražim odgovore i unutarnji mir. I naravno, način kako uskladiti poslovne i majčinske obaveze, kako biti s djecom, a istovremeno privrijediti pristojan kućni dohodak. I kako se školovati dalje, učiti i istraživati.

Tijelo govori čije je

Završavam tečaj tradicionalne kineske medicine, još nekoliko tehnika rada na tijelu i stječem iskustvo uz rad. Sve više upoznajem mudrost tijela i čaroliju djelovanja eteričnih ulja. Zapisujem i vodim svoje malo istraživanje i danas znam (bez imalo sumnje) da eterična ulja djeluju na emocije. Svako eterično ulje svojom nas vibracijom nježno gura prema promjeni i olakšava spoznaju samih sebe.

Uvažavanjem kemijskih sastavnica eteričnih ulja, pažljivo izrađujem aromaterapijske pripravke da bi klijent mogao nastaviti raditi na svojoj temi u miru i sigurnosti svoga doma.

Istovremeno, spoznajem da kroz pokret tijela možemo otpuštati potisnute emocije, traume, energetske blokade. Svako tijelo je jedinstveno i govori o onome čije je. Tijelo mi katkad ispriča čitavu priču o klijentu.

Iza mene su tisuće tretmana i još sam duboko impresionirana inteligencijom tijela i djelovanjem eteričnih ulja. Kad radim s klijentom, njegovo tijelo me bez riječi informira o emocijama, mislima, uvjerenjima, strahovima, ljutnjama, energetskim blokadama... U jednom mi se trenu javilo pitanje: Što se nalazi iza te ljutnje, straha, blokada...? Tom području dajem naziv Tema iza teme.

Proučavam šamanizam, završavam NLP, edukaciju za terapeuta karmičke dijagnostike, voditelja sistemskih konstelacija i pohađam niz seminara iz psihoterapije. I polako moja slika svakim danim postaje sve jasnija.

lidija delić galbanum 1Učilište Galbanum naraslo je u najkompleksnije učilište za edukaciju iz područja prirodnih terapija...   lidija delić galbanum 4... i rada na tijelu - masaža. Ima više od deset programa osposobljavanja i prekvalifikacija

NLT terapija

Danas u svom radu koristim zbroj svih svojih znanja i iskustava i imam duboko poštovanje prema slobodi svakog ljudskog bića. Moj terapeutski rad obuhvaća individualni rad na tijelu i vođenje radionica iz sistemskih konstelacija. Sistemske konstelacije omogućile su mi da proširim sliku, maknem unutarnja ograničenja i otvorim um prema rješenjima. Radim i djelujem iz polja slobode sazdanog od bezuvjetnog prihvaćanja same sebe i svih drugih ljudskih bića. To znači da nema guranja druge osobe u promjene, nema prekidanja, ne savjetujem, jednostavno klijentu otvaram mogućnost da osvijesti svoju temu. Tada dajem upute i vježbe koje vode poboljšanju, a hoće li klijent koristiti naučeno, ovisi o njemu. To je sloboda i preuzimanje odgovornosti za samoga sebe i svoj život. Klijent i ja surađujemo i ishod tretmana ovisi o mojoj i njegovoj mogućnosti da zajedno otvorimo prostor i vrijeme za duboke promjene.

To je terapija NLT (No Limit Therapy) čiji sam osnivač. Nema ograničenja, ovisimo o razini moje svjesnosti i otvorenosti i razini njegove svjesnosti. I jedino je ograničenje unutar nas samih.

Činjenica je da ne možemo odrediti granice svojih mogućnosti jer se uvijek nalazimo u točki „sada i ovdje“. U sljedećoj sekundi imamo novu točku. I novu mogućnost.
Život mi je postavljao prepreke i upravo su me one potaknule da iskoristim svoj potencijal, kreativnost i inovativnost. Iz osobnog terapeutskog iskustva stvaram ideje i nove edukativne programe.

Učilište Galbanum

Učilište Galbanum svake godine naraste za barem jedan novi nastavni program. A ja se veselim kao i na početku ove priče, kao kad sam bila dijete. Danas ponovo pomalo zaokrećem životni smjer. Moja su djeca velika i divni samostalni ljudi, a moje obaveze manje. Sve više se posvećujem radu s grupama, uz meditacije, radionice i seminare. Učilište Galbanum ove godine otvara mogućnost upisa i pohađanja nastave u Zadru. I donosi nove programe prekvalifikacije, usavršavanje za fitoaromaterapeuta i za ajur­vedskog terapeuta, i još...

Zauzelo je svoje mjesto na tržištu i naraslo u najkompleksnije učilište za edukaciju iz područja prirodnih terapija i područja rada na tijelu – masaže. I veselim se. Veselim se jer radim posao koji volim i koji me nadahnjuje. Radosna sam jer su uz mene divni ljudi, moji suradnici, jer su moji klijenti veličanstveni borci u svojim životima.

Znam da treba jednostavno živjeti i svako jutro krenuti u dan s mišlju – danas ću dati najbolje od sebe. To je moja parola svakoga jutra i svaku večer legnem zadovoljna učinjenim. Za mene danas život je radost i velika igra u kojoj svi sudjelujemo. I koja nas povezuje upravo onako kako treba biti. Radujem se svakom danu i ne osjećam terete svoje prošlosti. Sjećam se svega, ali nema boli ni tuge. Život je lijep.

Više na www.galbanum.hr

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci