Lea Brezar: Budite svoja superjunakinja

Majka, spisateljica, pjesnikinja i poslovna žena - tako sebe opisuje Lea Brezar, autorica romana ‘Superjunakinje’, štiva koje nas na zanimljiv način uči o životu. Svaka od nas je superjunakinja, ali je pri ‘spašavanju svijeta’ potrebno naučiti uravnotežiti svoje osjećaje, otpustiti ljutnju, prevladati nepovjerenje. Evo kako je to učinila naša sugovornica...

Lea Brezar

Lea Brezar

Držim sve konce u rukama

Pojam arhetip uveo je u psihologiju Carl Gustav Jung, a predstavlja obrasce ponašanja u nama koji se kriju u podsvjesnom dijelu našeg uma. Proučavanjem obrazaca arhetipova prepoznala sam jedan zanimljiv i svojstven baš svim ženama - obrazac superjunakinje.

Mnoge će se žene poistovjetiti s njime samo na prvo čitanje te riječi. „Naravno da sam superjunakinja!“, reći ćemo, „Držim sve konce u rukama.“; „Šibam za svojim snovima!“; „Ne dopuštam da se sa mnom poigravaju.“; „Ne želim biti ničija sluškinja.“; „Istjerat ću stvari na čisto makar me koštale svega.“ U ovoj zadnjoj sam se prepoznala.

Previše puta ranjena zvijer najglasnije riče

Odrastala sam u obitelji gdje je konflikt bio česta pojava, no ne i namjera da se on riješi. Sukobljene strane su se uvijek nadmudrivale, jedna je vukla u tvrdoglavost i nepopuštanje, a druga u vrijeđanje. Ovaj drugi obrazac sam naučila i ja. Moj način za rješavanje stvari bio je galama, i danas su mi reakcije emotivne, no ranije to nisam umjela kontrolirati. Prepukla bih u toj svojoj frustraciji i plačući vraćala ravnotežu.

Kad sam prepoznala što činim samoj sebi i da sam si „teška“, nastupila je promjena. Odlučila sam se uhvatiti ukoštac sa svojim temperamentom i naučila balansirati. Nije pomagalo ono „smiri se“, ni disanje dok brojim do deset. Kod mene je palilo su­osjećanje. Ušla sam u tuđu kožu i vidjela novu istinu: previše puta ranjena zvijer najglasnije riče.

Željela sam, pa sam...

I ja se prepoznajem u arhetipu superjunakinje. Sve sam konce željela držati u rukama pa sam učila otpuštati. Željela sam biti u pravu pa sam učila razumjeti. Željela sam da mi odnosi s drugima budu jednostavniji pa sam počela s radom na sebi. Nakon petnaest godina iskustva u tom radu rodile su se neke knjige, a jedna od njih nosi naziv ovog arhetipa.

Možda ste arhetip junakinje prepoznale u sebi. Ja svakako jesam. Pogotovo u činjenici da arhetip superjunakinje, kao i svaki drugi, sadrži svjetlo i sjenku. Koja smo mi? Prevladava li u našim životima tvrdoglavost, taština, ljutnja, strah, nepovjerenje, nerazumijevanje – tada nama dominira sjenka. Prihvatimo li ove osobine s razumijevanjem i strpljenjem te se usmjerimo na ono što nam koristi – superjunakinja u nama postat će svjetlo.

Dobro se, srećom, nalazi samo u nama

Nadam se da niste na rubu, možda se samo osjećate stiješnjeni obavezama, možda odnosi oko vas nisu onakvi kakve očekujete. Možda posao ne ispunjava vaše želje. I možda je vrijeme da odlučite preuzeti odgovornost i prepoznati svoje lekcije, ono što vas najviše žulja, da naučite otpustiti ako drugačije ne ide. To učim svakim danom. Život nas iznova iznenađuje. Naučite s lakoćom ići kroz život jer ne želite biti vezani obrascima koji vas ne podržavaju.

Ne želite biti stisnuti emocijama koje vas slamaju jer ih ignorirate. Ne bježite od problema jer nemate kamo, to nam svima u nekom trenutku mora postati jasno! Od pokušaja se živi, pogriješite. Prihvatite da je sadašnjost jedino što postoji. Nema jučer, ni sutra. Neizvjesnost donosi mir, počnite se igrati – sve što dođe, prođe u nekom trenutku! Pogotovo ono loše. A ono dobro, srećom, nalazi se samo u nama. Budite svoja superjunakinja!­ Da, baš vi.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci