Kuća kao stvorena za život u ovim izvanrednim okolnostima

Duboko u šumi edemske vrste drveća na Novom Zlenaldu smjestila se nagrađivana kuća "Under Pohutukawa" koju možete razgledati u ovom predivnom videu ili u Netflixovoj seriji "The World's Most Extraordinary Homes"

Tik uz more, na vrhu planine, duboko u šumi? Zamislite da vam se na jednom od tih mjesta nalazi vaš dom. Upravo na ovom posljednjem smjestila se kuća naziva "Under Pohutukawa" u Aucklandu, a koja je predstavljena i u Netflixovoj uspješnici - serijalu "The World's Most Extraordinary Homes".

Riječ je o arhitektonskom rješenju čiji je najvažniji zadatak pri gradnji bio maksimalno očuvati i stopiti se s prirodom. Naime, kao što joj i naziv kaže ova  je kuća smještena podno krošnji drveća Pohutukawa na Novom Zelandu. Kako je riječ o endemskoj vrsti čiji životni vijek može premašiti 1.000 godina i koja je bila na rubu izumiranja, a prekrivala je 90 posto zemljišta namijenjenog izgradnji kuće, nije teško zamisliti koliko je truda uloženo da se ostvari ovaj projekt.

Ovaj lijepi primjerak simbioze čovjeka i prirode možete razgledati virtualno ovdje, a mi smo sigurni da će i ove izvanredne okolnosti u kojima trenutno živimo iznjedriti sve više ovakvih ideja i projekata kojima ćemo poštujući njezin prostor maksimalno uživati u prirodi.

I.V.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci