Koja je glazba najbolja za učenje

Za stjecanje novih znanja važno je biti u opuštenom stanju. U tome od velike pomoći može biti glazba. Otkrijte koja je glazba najbolja za rješavanje zadataka iz matematike, pisanje, čitanje...

Od baroka do Vangelisa

Nekoliko istraživanja potvrdilo je korisnost slušanja barokne glazbe tijekom učenja. Skladana u ritmu od 60 do 70 udaraca u minuti, ona odgovara ritmu čovjekova srca kada je opušten. Povećava alfa-valove u mozgu koji smiruju i potiču usklađivanje lijeve i desne moždane hemisfere. Obično se za opuštanje koristi glazba baroknih majstora iz 17. i s početka 18. stoljeća. Najboljim su se pokazala djela Antonija Vivaldija, Arcangela Corellija, Françoisa Couperina, Johanna Sebastiana Bacha i Georga Friedericha Händela.

Lakše do znanja - novi načini učenja

No od učenika, posebno od tinejdžera, ne možemo očekivati da uživaju u baroknoj glazbenoj kulisi. Zato se preporučuje da eksperimentiraju s glazbom po vlastitom ukusu. Za rješavanje zadataka iz kemije, fizike i matematike, primjerice, poticajna je energičnija glazba, a za čitanje laganija, bez riječi. Jeannette Vos, suautorica knjige Revolucija u učenju, također preporučuje nekoliko djela. Za pisanje poezije – December Georgea Winstona, za stvaranje mirnog ozračja – Enyina pjesma Watermark i Correllijevi koncerti iz opusa broj 6, a za određivanje ciljeva – Vangelisova tema Chariots of Fire.

Suvremene pomoćne metode učenja

Kristina Ivčić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci