Klaunovi doktori: Iscjeljujuća moć osmijeha

Da je smijeh ono što nas mijenja i potiče, dobro zna Nataša Vrhovec, voditeljica odnosa s javnošću udruge 'Crveni nosovi klaunovadoktora', koja je svaki dan okružena tom prirodnom ljudskom reakcijom koja pruža utjehu i nadu, čak i liječi. Klaunovi doktori tu su za djecu, a njihove pouke namijenjene su svima nama – da nas podsjete na to koliku moć imaju naša energija i osmijeh te da toga budemo svjesni baš svakoga dana

Kako se možete toliko smijati u rano jutro?!

S temom smijeha prvi put sam se vrlo ozbiljno susrela u srednjoj školi. Ne, nije bilo „zlih“ profesora koji su nam zadali istraživanje na temu smijeha, situacija je bila znatno (ne)ozbiljnija.

Naime, prijateljica i ja smo svako jutro u školu putovale autobusom do zagrebačke Remize, a ta petnaestominutna vožnja bila je naš jutarnji ritual u kojem smo prepričavale jedna drugoj sve dogodovštine prethodnog dana i beskrajno se dobro, čak djetinjasto, zabavljale na sve teme koje bismo dotaknule.

Smijeh je bio dio tog rituala, a ponekad je toliko bio dominantan u izričaju da nam se jednog jutra vrlo ozbiljno i imperativno obratio jedan odrastao čovjek pitanjem: „Pa kako se možete toliko smijati u rano jutro?!“.

Ovako ne želim odrasti

Prva misao, također u imperativu, koja me je prožela cijelim bićem bila je: „Ovako nikad nemoj biti odrasla jer to znači da nisi dobro!“. Istog trenutka prigušile smo razgovor na glasnoću prihvatljivu bližoj okolini i u potpunom odsustvu racionalnog sagledavanja te situacije, sa 16 godina, sretne, ali tiše, otišle smo u školu.

Godinama nakon toga i u tek racionalnoj, zrelijoj dobi shvatila sam koliko je taj trenutak bio kompleksan, a ujedno i beskrajno važan za moj put.

Vjera da dobro pobjeđuje

Od tada, u svakoj životnoj okolnosti u kojoj bih prepoznala u sebi nijanse emocija koje nam je to jutro uputio odrastao čovjek, znala sam da je vrijeme za razgovor sa sobom o osobnim vrijednostima koje su mi važne i kojima želim ostati dosljedna na svom životnom putu.

Jedna od tih vrijednosti je zadržati vjeru u to da dobro pobjeđuje, a najbliže što toj vrijednosti možete doći je trenutak kad postanete dio ekipe Crvenih nosova klaunova doktora!

25 klauna koji idu u vizite

Udruga u ovom trenutku ima 25 klauna doktora koji mjesečno, tijekom 70 redovnih 'vizita', donesu osmijehe na lica starijih, nemoćnih i djece u 18 bolnica, institucija i domova za starije osobe u Hrvatskoj.

Djelovanje klaunova doktora podržava i malen, ali emotivno najtopliji uredski tim koji čini nas osmero, u Zagrebu, u Medulićevoj ulici 3, čiji je zadatak da umjetnički i organizacijski budemo uspješna, vjerodostojna, istinita i transparentna udruga u Hrvatskoj, koja sa svima nama zajedno živi i trudi se najbolje što može ostvarivati svoju misiju.

Donijeti osmijeh i radost ondje gdje su prisutni tuga, strah i bol

Misija Crvenih nosova klaunova doktora je jednostavna: donijeti osmijeh i životnu radost ondje gdje su prisutni tuga, strah i bol. Naša misija je nešto s čime se svaki čovjek može povezati i bez konkretne bolesti ili starosti. Tugu, strah i bol osjećamo gotovo prilikom svake promjene koja nam se događa u životu ili prilikom suočavanja sa svakim osobnim izazovom koji je pred nas donio život.

Naši klauni na vrlo umjetnički promišljen način koriste alat koji nam je svima prirodno dan po rođenju da nas čuva i obrani, da nam olakša ili nas zaštiti od mogućnosti da prestanak vjere u dobro i u nas same, u naše životne snage, postane naše trajno stanje.

Malo koji suvremeni čovjek, od siline zahtjeva koje današnje vrijeme traži od njega, nije u opasnosti upasti u zamku i zaključiti da je svako stanje trajno stanje, bilo ono dobro ili loše.

klaun djeca

Proći će...

Ponekad zaboravljamo da je život smjena uspona i padova. Svatko se od nas, na sebi svojstven način i u okolnostima koje su mu dane, nosi s uspjesima, ali znatno je izazovnije u današnje vrijeme nositi se s padovima. Svatko ima svoje padove. U tom trenutku svi se mi suočavamo s težinom, tugom, patnjom ili boli.

Baš u tom trenutku, kad se na životnom putu susretnemo s boli, lijepo je imati pokraj sebe nekoga tko ti može pokazati da to nije trajno stanje i da će proći, ma koliko teško bilo, te će doći olakšanje, radost, smijeh.

Svatko od nas pamti kad se u trenutku tuge, u onoj jednoj sekundi, nasmijao, možda šali prijatelja, partnera ili djeteta, možda promjeni trenutne perspektive zahvaljujući dovitljivosti sugovornika ili pak nekoj nespretno smiješnoj situaciji koja ga je u milisekundi izvukla iz misli u kojima je trenutno i lansirala u sferu glasnog i zaraznog smijeha, koji kao da opušta svaki milimetar tijela.

Svako dijete pamti...

Upravo opisane situacije jednako tako dobro pamti i svako dijete koje je za boravka u bolnici doživjelo susret s klaunom doktorom.

Sestra Livadić obožava kad se sterilna bolnička soba pretvori u „aerodrom za smijeh“, a doktor Zvekan na vrlo vješt umjetničko-klaunovski način izaziva slapove smijeha dok drži ozbiljnu lekciju iz nespretnih padova.

Svako dijete pamti, na sebi svojstven način, trenutak kad je smijeh pobijedio sve teške misli, tuge, boli i kad se smijalo u, vrlo često, dosadnoj bolničkoj sobi. Kad taj osmijeh vidimo, osjetimo i dijelimo, mi u Crvenim nosovima primamo najradosniju nagradu i potvrdu da uistinu ostvarujemo svoju misiju.

Vađenje krvi ne boli

Ta djeca, Niko, Leonardo, Melani i mnoga druga, upravo su kao i sva druga djeca, vole život, duhom su sada i ovdje, koliko god im okolnosti to dopuštaju i upravo kao i sva djeca, vjeruju da dobro uvijek pobjeđuje ili se svim svojim snagama trude u to vjerovati. Smijeh koji klaun donosi djeci, ali i starijim osobama u domovima, trenutak je u kojem je ta vjera istinita i snažna. Ponekad su susreti s klaunovima doktorima toliko posebni da smijeh, životnost i radost ovladaju vjerom i snagom da vađenje krvi ne boli.

Brojni su znanstveni radovi napisani o humoru i smijehu, od povijesti humora, psihologije smijeha do njegove uloge u postupcima liječenja i oporavka.
Svi klaunovidoktori, ali i ostali u Crvenim nosovima, budno prate posljednja istraživanja o toj temi i uvijek se raduju kad znanost potvrdi njihov doprinos.

Uživanje, dragost, dobro društvo, ljubav

Ali, ako i na trenutak zamislimo da nam internet ili knjižnice nisu dostupne za znanstveno istraživanje, svi ćemo se, kao laici, složiti da bismo trenutke onog iskrenog osmijeha i smijeha povezali s dobrim raspoloženjem, opuštenosti, zaigranosti, uživanjem, dragosti, dobrim društvom, čak i ljubavi.

Gotovo i ne bismo pronašli osobu na Zemlji koja se ne bi složila s tvrdnjom da je smijeh pozitivan, dobar i poželjan u velikom broju životnih okolnosti, a osobito u spomenutim padovima. Neki će reći da je smijeh lijek, neki će zaključiti kako je smijeh univerzalni jezik čovjeka, neki će dokazivati kako smijeh direktno smanjuje osjećaj boli...

Sva snaga osmijeha

Mi u Crvenim nosovima znamo se ponekad našaliti i reći kako se mi sa smijehom, zapravo, ne šalimo, ali u većini vremena imamo tu čast vidjeti i osjetiti svu snagu osmijeha upravo ondje gdje je najpotrebniji i zahvalni smo za svaki trenutak u svom životu.

Danas, baš sada, kad bi me netko upitao koji mi je najdraži prirodno proizveden ljudski zvuk, moj odgovor bi bio vrlo jednostavan – iskren i nesuzdržan smijeh čovjeka, jer to znači kako je baš tada taj čovjek povezan s onim dijelom sebe u kojem iskri životna radost i snaži našu vjeru u sam život.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci