Katin bezglutenski kruh - životni izazov pretvoren u uspjeh

Kad je prije 12 godina Katarina Komarica saznala da mora biti na doživotnoj bezglutenskoj dijeti, počela je isprobavati recepte za izradu bezglutenskog kruha, ne želeći se odreći dobrog peciva. Kruh koji je na početku pekla samo za sebe, obitelj i prijatelje, danas traže mnogi renomirani kuhari i prodavaonice zdrave hrane pa je Katarina razvila pravi posao...

Katarina Komarica

Katarina Komarica

Tri godine eksperimenata

Provela je mjesece u kuhinji pokušavajući ispeći ukusan bezglutenski kruh. Kilogrami pečenog kruha su, priznaje, završavali u smeću dok napokon iz pećnice nije izašao „gospodin savršeni“.

„Trebalo mi je tri godine da pronađem savršenu recepturu za kruh koji je okusom, a osobito zdravim sastojcima zamijenio onaj kakav sam jela prije dijagnoze celijakije“, kaže Katarina. No nije bilo lako zamijesiti kruh s bezglutenskim brašnima jer je tijestu nedostajao sastojak koji bi ga povezao, a Katarinina intolerancija na jaja i mliječne proizvode dodatno je zakomplicirala izradu.

Popularizirala ga Ana Ugarković

„Najveći problem bio je napraviti čvrstu strukturu kruha jer bezglutenskim brašnima nedostaje gluten, tj. ljepilo, pa se u gromadama lijepi za ruke. Lakše ga je napraviti s jajima, mlijekom ili jogurtom, ali ih nisam smjela koristiti. Nije pomoglo ni to što sam željela izbjeći kvasac koji mi mirisom i okusom smeta“, objašnjava Katarina dodajući da na pola kilograma brašna stavlja minimalnu količinu deklariranog bezglutenskog kvasca.

kruh

Njezin bezglutenski kruh, koji je na početku pekla samo za sebe, obitelj i prijatelje, polako je ušao u dom brojnih Zagrepčana nakon što joj je kuharica Ana Ugarković savjetovala da se upusti u ozbiljniju izradu, a Katin je kruh uvela u ponudu svog bistroa Mali Bar. Osim Ane, Katin kruh prepoznali su i drugi zagrebački renomirani kuhari pa Katarina, koja je na početku sama pekla pet kruhova dnevno, danas zapošljava pet pekara.

Peku nekoliko stotina komada kruha i peciva dnevno i, osim restorana, opskrbljuju i prodavaonice zdrave hrane. Ponudu od nekoliko vrsta kruha izrađuju isključivo od bezglutenskog brašna, primjerice onog njemačkog brenda Werz, koje obogaćuju bezglutenskim sjemenkama lana, buče i suncokreta.

Gestalt psihoterapeutkinja

Iako joj pomoć zaposlenika dopušta da više vremena posveti svom primarnom poslu – gestalt psihoterapiji i da se više ne budi u tri sata ujutro kako bi zamijesila kruh, Katarina Komarica i dalje osmišljava nove bezglutenske proizvode kako bi omogućila ljudima koji imaju celijakiju, kao i onima koji ne žele jesti kruh koji sadrži gluten, da uživaju u domaćim pekarskim pro­izvodima bez brige o probavnim tegobama.

„Novost iz naše kuhinje je zlevka s brašnom od prosa, riže i kukuruza sa svježim povrćem, a uskoro krećemo i s prodajom slatke varijante“, ponosno ističe Katarina otkrivajući nam da upravo eksperimentiraju u izradi bezglutenskih mlinaca i tjestenine.

Više o Katinom kruhu pronađite na www.kruhbezglutena.hr i na Facebook stranici Katin kruh bez glutena

Isprobajte Katarinin recept za slane pizza muffine bez glutena

200 g deklariranog bezglutenskog brašna (mješavina rižinog i kukuruznog)
manja žlica origana
prašak za pecivo
100 g mozzarelle ili drugog sira
40 g sitno nasjeckane šunke
1 jaje
1 šalica rižina mlijeka
Sve sastojke pomiješajte u posudi pa ostavite smjesu 10-ak minuta da odmori, a potom je stavite u kalupe za muffine (napunite ih malo više od pola). Pecite oko 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 190 ˚C.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci