Karmen Jerković: Čarobne riječi koje su mi potpuno promijenile život

Ako imate sreće upoznati Karmen, shvatite nešto što duboko u sebi znate, ali su vas kroz život uvjerili u suprotno - da sve može biti jednostavno i lijepo. Jer s Karmen je sve ugodno i lako - i raditi i družiti se, i razgovarati i šutjeti. I ne slutite da se iza tog mira krije nimalo lak životni put. Karmen Jerković od devetnaeste godine radi kao poduzetnica, a u četrdesetima je otkrila havajsku tehniku ho’oponopono koja joj je, kako kaže, promijenila život. Potpuno joj se posvetila, živi sve njene dobrobiti i želi da ih što širi krug ljudi upozna. Zato organizira seminare ho’oponopona i vodi internetsku emisiju ‘Najlakši način’ u kojoj ljudima želi približiti sve dubine ove naoko površne tehnike koja u sebi krije nevjerojatnu moć

Pred zidom

Kada dođemo do zida i shvatimo da više ne možemo nastaviti istim putom, vrijeme je za neizbježnu promjenu. Kada se, pak, taj zid pojavi u svim sferama života, kao što se to dogodilo Karmen Jerković, nakon početnog šoka, započinje potpuna promjena smjera. Nabolje, ako tako odlučite...

Iako se u životu bavila poslovnim edukacijama i nikad nije osjećala strah od gubitka ili nenalaženja posla, u jednom periodu života posvuda je nailazila na zatvorena vrata. Zdravstveno stanje nije joj bilo najbolje, kao ni obiteljsko. Nije se samo ona osjećala loše, nego i njeni bližnji. Karmen, oduvijek racionalna, poduzetna, snažna žena koja s lakoćom rješava probleme, prije šest godina stala je pred zid i prvi put, baš ni na jednom svom životnom polju, nije znala što učiniti.  

Najneobičniji liječnik na svijetu

U tom teškom periodu naišla je na članak koji joj je naslovom privukao pažnju, a glasio je Najneobičniji doktor na svijetu. Radilo se o dr. Hewu Lenu koji je tehnikom ho’oponopono u tri godine uspio izliječiti cijeli psihijatrijski odjel u havajskoj državnoj bolnici.

Učinio je to koristeći drevnu havajsku metodu iscjeljenja koja podrazumijeva da je sve što u životu doživimo, pa i bolesne ljude na radnome mjestu, manifestacija naših vlastitih problema i unutarnjih sukoba. Riješimo li unutarnji konflikt sa sobom, nestat će i problem vidljiv izvana – pa i onaj s drugim ljudima koji, naizgled, nema nekakve veze s nama.

karmen jerković„Najzanimljivije u cijeloj priči bilo mi je što je on zapravo radom na sebi, bez osobnih kontakata s pacijentima, utjecao na njihove živote i uspio postići da se čitav odjel bolnice zatvori jer više nije bio potreban. Čovjek je radom na sebi pomagao i drugima! Upravo to sam trebala vidjeti i to me ponukalo da istražim više o samoj tehnici. Ho’oponopono me odmah osvojio“, opisuje Karmen početak svog puta s ovom tehnikom.

Duboki i plemeniti ho’oponopono

Danas je prakticira svakodnevno, automatski i vrlo je posvećena tome. Na jednostavan način, izgovaranjem riječi hvala i volim te, čiste se stari programi koji nas ograničavaju, a sama riječ ho’oponopono znači „činiti ispravno“ ili „ispraviti pogrešku“. „To je jednostavna, a nevjerojatno duboka, plemenita praksa koja nas povezuje s našom esencijom i pomaže nam na svim područjima.

Pomaže i našim bližnjima, našim potomcima i precima. Kad u život uđu neželjene situacije, na meni je samo da kažem: ‘Hvala, hvala, hvala, imam povjerenja da je to za moje najveće dobro.’ Posljedica uvijek bude pozitivna“, opisuje Karmen „hopsanje“, kako se kolokvijalno naziva ova praksa.

Pismo Mabel

Dok je još istraživala i čitala knjige o metodi ho’oponopono, naišla je na vijest o doktoru Joeu Vitaleu koji je također prakticirao tu vještinu i dobio rak prostate. Zbunjena činjenicom da se mogu dogoditi tako loše stvari unatoč redovitom prakticiranju, Karmen je odlučila javiti se Mabel Katz, učiteljici ho’oponopona koja o toj temi organizira seminare diljem svijeta.

„Znala sam da ona osobno odgovara na e-mailove i nadala sam se njezinom odgovoru. Želja je bila jača od svega! Upitala sam je kako je moguće da se razbolimo ako prakticiramo ho’oponopono. Zašto, kada se već razbolimo, odlazimo u bolnicu i odlučujemo se na operaciju, a jednostavno možemo biti doma i ‘čistiti’ stare programe?

Ubrzo mi je odgovorila kako ‘čišćenje’ ne znači da nam se stvari koje doživljavamo negativnima neće više nikada dogoditi. Hoće, ali u blažem obliku. A neke ćemo potpuno izbjeći. Sama tehnika nikako nije protiv liječnika. Ako smo bolesni, ‘čistimo’ kako bismo, primjerice, došli do najboljeg liječnika ili terapije“, opisuje Karmen svoj prvi kontakt s Mabel. Nije ni slutila da će joj se Mabelina asistentica za nekoliko dana javiti i ponuditi da organizira prvi seminar ho’oponopona u Hrvatskoj. Bilo je to 2012. godine. I otad promjene i rezultati postaju sve vidljiviji u Karmeninu životu.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci