Kako usporiti životni tempo današnje djece?

Djeca su također postala žrtve naše potrebe za brzim životom i djetinjstvo smo im opteretili mnogim aktivnostima. Kako možemo pomoći svojoj djeci da uspore?

Carl Honoré, autor knjige Pohvala sporosti kaže da bismo manjoj djeci trebali ograničiti korištenje tehnologije i dopustiti im da istražuju svijet po njihovim uvjetima, da više koriste maštu, a ne da satima sjede pred ekranima koji im govore što da rade i što da misle.

To roditeljima može biti teško, ali je nužno i zato savjetuje svima da češće potiču djecu na boravak vani ili da se igraju s pravim kockama, a ne onim virtualnim. Takve igre ‘usporavaju’ i razvijaju njihovu kreativnost. Roditeljima djece školskog uzrasta kaže da će postići više s manje - smanjite djeci broj izvannastavnih aktivnosti i neka se radije fokusiraju na dva hobija koja vole. Djeci je potrebno osigurati dovoljno vremena za igru i obiteljsko druženje.

"Primjerice, radeći s nekoliko obitelji u Australiji na TV projektu Frantic Family Rescue i pokušavajući usporiti njihov obiteljski tempo, pomogle su mi slagalice, koje su i u mom domu posvuda razasute. Jednostavno sam u jednom kutu kuhinjskog stola ostavio jednu slagalicu. Djeca su, s vremena na vrijeme, prilazila stolu spajajući puzzle u cjelinu zajedno s roditeljima, i to im je postala zen oaza – trenuci koji su prolazili u tišini ili u mirnom dijeljenju obiteljskih i školskih informacija", kaže Carl Honoré.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci