Kako prati odjeću tijekom epidemije koronavirusa?

Dajući sve od sebe u borbi protiv koronavirusa, potrebno je promijeniti i prilagoditi se u svim područjima života, a to uključuje i pranje rublja. Potvrđeno je da se virus širi kapljičnim putem, no može li se prenositi putem odjeće?

Dajući sve od sebe u borbi protiv koronavirusa, potrebno je promijeniti i prilagoditi se u svim područjima života, a to uključuje i kućne poslove poput pranja rublja. Potvrđeno je da se virus širi kapljicama koje zaražena osoba izbaci iz svog dišnog sustava prilikom kihanja ili kašljanja. No može li se prenositi putem odjeće?

Trenutno su još u tijeku istraživanja kako virus djeluje i koliko dugo preživljava na površinama i predmetima, uključujući tkanine. S vremenom će informacije postajati sve preciznije, a za sada zdravstveni stručnjaci daju ove savjete vezane uz temperaturu na kojoj trebamo oprati odjeću, sigurnost pranja rublja i slično.

Koliko dugo virus preživljava na tkanini?

Prema riječima stručnjaka, respiratorne kapljice lako se mogu naći na odjevnim predmetima jer ih koristimo svakog dana, gotovo cijeli dan. Kad se kapljice osuše, virus se ne inaktivira, ali koliko dugo može preživjeti ovisi o vrsti tkanine. Neki istraživači vjeruju da materijali koji više upijaju, poput pamuka, zahvaćaju virusne čestice, isušuju ih i razdvajaju.

S druge strane, poliester i materijali slični spandeksu mogu duže zadržati klice. Tajce, sportsku odjeću, rublje i haljine na bazi poliestera treba prati često i pažljivo. Predmeti od kože se mogu jednostavno obrisati zbog glatkoće materijala.

Najnovije istraživanje sugerira da virus može ostati živ na bakru do četiri sata, na kartonu do 24 sata, na plastici i nehrđajućem čeliku do 72 sata. Neki su gumbi i patentni zatvarači načinjeni od tih materijala, stoga ih nemojte zaboraviti dezinficirati.

Kako prati rublje?

Temperatura: Službene smjernice američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) glase: Ako je moguće, odjevne predmete treba oprati na postavci s najvišom mogućom temperaturom vode i osušiti ih u potpunosti, barem 45 minuta u sušilici (ako je imate) da biste bili sigurni da su sve kapljice osušile.

Provjerite upute na etiketama odjeće koju perete u perilici rublja. Ako u uputama stoji da nije preporučljivo prati u vrućoj vodi, to je u redu i postupite tako. Oštetite li svoje omiljene odjevne predmeta, zavjese ili slično, to vam samo može dodatno povećati stres.

Deterdžent: Stručnjaci toplo preporučuju one koji sadrže tvari za izbjeljivanje, jer oni stvaraju vrlo nepovoljno okruženje za viruse. Za šareno rublje koristite peroksid ili izbjeljivač koji čuva boje.

Ručno pranje: Smatra se sigurnim prati rublje ručno ako slijedite upute i koristite toplu vodu iznad 26 stupnjeva Celzijeva.

Treba li odjeću oboljele osobe prati odvojeno?

Mišljenja o tom pitanju podijeljena su. Prema CDC-u, nema opasnosti od pranja odjeće bolesne osobe s ostatkom rublja u kućanstvu. Neki privatni liječnici, međutim, tvrde da je uvijek najbolje oprati odjeću bolesne osobe odvojeno, i to ne samo u kontekstu epidemije COVID-19.


Izvor: www.ba-bamail.com

Ostali članci