Pronađite posao: Napišite CV koji privlači pažnju poslodavca

Kod traženja posla, CV je zasigurno prva karika u lancu zbog koje ćete se svidjeti poslodavcu te će vas uvrstiti u daljnji selekcijski postupak ili će jednostavno zaključiti da životopis nije dovoljno moderan ili dobro strukturiran

7 savjeta kako napisati dobar CV

Kako ostaviti dobar prvi dojam putem životopisa – saznajte u nastavku uz prijedloge koje je dala Sanja Damiani, poslovna savjetnica za promjenu karijere, strateško upravljanje zaposlenicima, executive coach za upravu i vlasnike malih i srednjih poduzeća te osnivačica novog projekta Brand New Me za portal zeneinovac.com.

1. Jednostavnost

CV treba biti jednostavan, no pokrivati najvažnije stvari.

"Uvijek ističemo ono što znamo raditi ili sposobnosti koje imamo, a poslodavac ih traži. Svakako bih sugerirala da se fokusirate na ostvarene konkretne rezultate, a ne na opise poslova toliko, posebno ako imate jako puno staža.

Mogu govoriti u svoje ime, ali poslodavce svakako privlači sažet i kratak CV, s istaknutim postignućima te jako važno – gramatički i pravopisno točan", ističe Sanja.

2. CV prilagodite poslodavcu kojem ga šaljete

Ako se javljate poslodavcu direktno, onda je dobro ciljati na njihove temeljne vrijednosti koje i vi imate, a s njima dijelite. Zato dobro istražite poslodavca prije slanja prijave.

"Svoj CV uvijek prilagodite poslodavcu kojem ga šaljete budući da vama pomaže da se istaknete, a poslodavcu štedi vrijeme", predlaže Sanja.

3. Navodite ključne riječi iz oglasa

Važno je također da budete iskreni, a opet da iskoristite zdravu logiku i ključne riječi iz oglasa jer neki poslodavci imaju računala koji rade predselekciju – kaže Sanja.

4. Duljina: Dvije stranice

Sanja navodi kako duljina CV-a ovisi o vašem prethodnom iskustvu i edukacijama, no svakako, treba paziti da ne prelazi dvije stranice.

Primjerice, sa životopisom ciljate na opise poslova koje ste već radili, a slični su poziciji na koju se prijavljujete.

Iako vjerojatno imate bogato iskustvo još iz srednje škole, ona nisu toliko bitna.

5. Modernizirajte ga putem nekog online alata

"Ovisno o poziciji na koju se prijavljujete, dizajn CV-a treba biti prilagođen i (estetski) privlačan. Primjerice, Canva je odličan besplatni alat za izradu vlastitog CV-a u koji možete uključiti dio svoje kreativnosti.

Što se tiče Europassa, neki ga poslodavci izričito traže, no smatram da se kroz jednostavan, a opet upečatljiv dizajn, također možete i trebate istaknuti. To posebno vrijedi za osobe koje traže posao npr. u marketingu", komentira Sanja.

6. Poredajte informacije kronološkim redoslijedom

Sanja savjetuje da sve informacije poredate kronološkim redoslijedom.

Svakako treba uključiti formalne i neformalne edukacije – poredane kronološkim redom od one zadnje koju smo pohađali (npr. fakultet) prema prvoj (srednja škola, osnovna je nevažna osim ako želite istaknuti da ste živjeli u raznim državama npr. čime ističete svoju multikulturnost, fleksibilnost i slično).

Važno je da napišete radno iskustvo – također kronološkim redom.

Nakon toga napišite koje jezike poznajete, imate li vozačku dozvolu, priznanja, nagrade, hobije.

Također, redoslijed u životopisu možete pisati i ovisno o tome što želite istaknuti – pa tako, primjerice, kandidati koji imaju puno radnog iskustva, prvo pišu iskustvo, a potom edukacije.

7. Spremite ga u PDF formatu i ne zaboravite imenovati dokument

Sanja savjetuje da je CV najbolje spremiti u PDF formatu.

CV imenujte svojim imenom i prezimenom – što kandidati često zaborave – a iskusni regruteri takve detalje primjećuju. Možete ga spremiti u obliku: Ime_Prezime_CV ili Prezime_Ime_Životopis.

Ne zaboravite motivacijsko pismo

Također, važno je napomenuti i motivacijsko pismo.

Sanja predlaže da ga napišete (iako se možda ne traži u oglasu) jer vam ono daje priliku da se istaknete među drugim kandidatima te da naglasite nešto što u CV-u niste mogli.

"Moje iskustvo govori da kandidati najčešće motivacijska pisma napišu vrlo šturo tako da dijelove samo prepišu s interneta – što baš i nije najmudrije s obzirom na to da se kroz njega možete istaknuti.

Motivacijsko pismo – kako sama riječ govori – treba istaknuti vašu motivaciju za radom baš kod tog poslodavca i baš na tim traženim poslovima. Dakle, trebate reći zašto je baš taj poslodavac vama idealan i zbog čega ste baš vi idealan kandidat za tu poziciju.

Stavite se u ulogu poslodavca i razmišljajte da je manje više te budite uporni jer traženje posla je također posao – i to ozbiljan posao", dodaje Sanja.

Dakle, za dobar CV je potrebno primijeniti ovih nekoliko savjeta – iskoristiti svoju kreativnost, napisati relevantne i zanimljive informacije jer je ipak CV nešto čime odajete prvi dojam svom potencijalnom poslodavcu.

 

Paula Latinović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci