Kako me promjena prehrane iscijelila i fizički i psihički

"Zbog šećera i nezdrave prehrane, stanje organizma mi je bilo kao kod starice od 80 godina, a patila sam i od depresije i napadaja panike", kaže Riječanka Doris Valković diplomirana kulturologinja i autorica bloga ‘Foodoris’. Sve je te poteškoće riješila promjenom prehrane i s nama podijelila svoju priču...

Doris Valković na svom blogu sada dijeli i inspirativne recepte...

Doris Valković na svom blogu sada dijeli i inspirativne recepte...

Ideju o pisanju bloga o hrani Doris je dobila prije nešto manje od dvije godine i odlučila se odazvati tom glasnom pozivu. Upisala je Školu prirodne kuhinje u centru Makronova u Zagrebu i svoje slobodno vrijeme posvetila pripremi prirodnih i cjelovitih namirnica. Njen je cilj bio putem bloga istaknuti važnost prirodne prehrane i potaknuti ljude da počnu razmišljati o hrani.

Brz život i još brža hrana

„Smatram da hranu često uzimamo zdravo za gotovo, bez promišljanja o onome što jedemo i zašto jedemo na određeni način. Kada bi ljudi primijetili razliku i utjecaj rafinirane hrane na zdravlje, koja je potpuno izmijenila prehrambene navike svih kultura, i one tradicionalne, iz prirode, svi bi bili puno zdraviji.

Često mi govore da nemaju vremena zdravo jesti, što mi je zaista vrlo teško povjerovati jer nekako nađu vremena za sve ostalo. Kada bi svi posložili prioritete i stavili hranu među tri bitne stavke u kulturi življenja, iznenadili bi se kako bi živjeli zdravo i sretno“, smatra Doris.

Govori iz iskustva, a svoju je lekciju naučila na teži način, kad joj je suvremena prehrana poremetila ravnotežu organizma. Prve promjene koje su ukazale na narušeno tjelesno stanje bile su akne, opadanje kose, slabi nokti, suha koža, loš vid.

Organizam vam je kao da imate 80 godina

One psihičke bile su još teže – bezvoljnost koja se pretočila u depresiju i napadaje panike. Instinktivno je osjećala da je vrijeme da si pomogne hranom, obrocima bez rafiniranih namirnica i mesa, kombinacijom mediteranske, makrobiotičke, veganske i vegetarijanske kuhinje, a takve recepte i sada preporučuje na svom blogu.

Ubrzo se počela osjećati bolje i shvatila je da je neprilagođena prehrana bila izvor njenih problema. „Posjetila sam homeopatsku liječnicu čije riječi neću nikad zaboraviti, a glasile su: ‘Stanje vašeg organizma je kao starice od 80 godina.’ Od tada, hrana je postala centralni dio mog istraživanja“, objašnjava Doris.

doris doris

Šećer koji nas nagriza na svim razinama

Nakon što je promijenila prehranu, promjena se dogodila i u njenom izgledu. Prije zbog akni na licu nije mogla izaći van bez tri sloja pudera, a danas šminku gotovo i ne koristi. Povremeno nanese ruž ili maskaru, ali uglavnom se ne šminka jer se tako osjeća nesputano i slobodno. Osim što Doris time pokazuje koliko je zdrava prehrana pozitivno utjecala na njen ten, to je i odraz samopouzdanja koje je stekla.

Smatra da je šećer jedan od najvećih krivaca njenog narušenog zdravlja i tvrdi da joj je doslovno pojeo organizam iznutra. „Bio je dio moje svakodnevice tijekom djetinjstva i odrastanja. Svakodnevno konzumiranje šećera uzrokovalo je psihičku i fizičku ovisnost o tom poroku 21. stoljeća.

Kandida utječe i na psihu

Šećer hrani gljivice, gljivice izjedaju sve što stignu, što posljedično donosi niz zdravstvenih tegoba. Kandida je pošast našeg doba. Edukacija je jedino rješenje za problem neznanja i na sve moguće načine pokušavam ljudima ukazati na probleme koji nastaju ako se ova tvrdokorna i uporna gljivica namnoži u organizmu.

Infekcija kandidom može zahvatiti, osim genitalija (na što prvo svi pomisle) i niz drugih organa, ali i utjecati na psihu čovjeka, što se upravo meni dogodilo“, upozorava Doris koja danas puno više osluškuje svoje tijelo, pronalazi zdravije zamjene za šećer, jede sezonske prirodne namirnice, pije više tekućine i jede više manjih obroka. Dan započinje laganim istezanjem i meditacijom u tišini, a nakon toga slijedi doručak. Često si priušti odlazak u prirodu, uživanje u tišini i samoći koja joj sve više odgovara.

Tatine riječi

Očeve riječi iz djetinjstva sada joj još više odzvanjaju u glavi i sve ih više razumije i cijeni. Učio ju je važnosti uzgoja vlastite hrane i povezanosti s prirodom. Trenuci u rodnoj Rijeci provedeni u obiteljskom vrtu ili na moru i u šumi naučili su je da bude sama u tišini, da ona i priroda postanu nerazdvojiva cjelina.

„Cijenim sve trenutke provedene s ocem u vrtu jer su me naučili da tek kada prođete proces pripreme zemlje, sadnje i na kraju ubiranja plodova, možete u potpunosti cijeniti prirodnu, pravu hranu i otkriti svu njezinu dobrobit.

U našem vrtu može se pronaći sezonsko povrće, ali i voće – šljive, grožđe, kivi, kruške, jabuke, marelice, maline, jagode. Uz sezonsko voće i povrće, moja obitelj ima i vinograd te maslinik iz kojeg dobivamo vlastito ekstradjevičansko maslinovo ulje. Sve je to dugotrajan proces i mukotrpan rad, ali i ulog u budućnost“, kaže Doris.

Zdrave misli, zdrava hrana

Iako sada živi u gradu, u budućnosti sebe vidi na selu, okruženu životinjama u drvenoj samoodrživoj kućici s velikim vrtom u kojem uzgaja povrće i voće za intimnije gozbe koje će sama pripremati.

Blog je prvi korak do toga, kao i izraz stavova po kojima živi: „Neka hrana bude tvoj lijek, a lijek neka bude tvoja hrana“ i  „Nitko te ne može povrijediti koliko tvoje vlastite misli“. Jer ono što mislimo vrlo vjerojatno ćemo i postati. Kao i ono što jedemo. Zato kreirajmo sreću i zdravlje sada i ovdje.

doris doris

Karmen Miletić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci