Kad ne znaš kamo ćeš, otiđi na put

Na početku svoje karijere kroz posao je upoznavala najveće svjetske i domaće zvijezde, no srce ju je povuklo na drugu stranu. Sana Vitas danas ljepotu prepoznaje u malim stvarima koje je odnose daleko od svakodnevice te u projektima korisnima za društvo

Skloni smo upasti u okvire jer je tako lakše, no mene nikada nisu zadovoljavali. Od djetinjstva sam imala svoj put, drugačiji od standarda. Smrt brata nakon što sam mu bila donor koštane srži, očev alkoholizam, rastava roditelja... danas mi izgledaju kao tuđi film. Unatoč svemu, odrasla sam uz puno ljubavi, a roditelji su me naučili da „nigdar ni tak bilo da ni nekak bilo“, da se treba pouzdati u sebe i stalno stvarati. Smrti i bol naučile su me da još više volim život. Jer život je igra, a kad sam sebi postaneš najbolji motivator i najteže prepreke postaju lakše.

Fotografija kao emocija

Uvijek sam birala izazov, istraživala i slijedila svoje strasti. Najveće od njih su fotografija i riječi zbog kojih sam pokrenula web stranicu Sana Vitas Photos & Words da bih podijelila svoja iskustva kroz kreativnu igru i dijeljenje znanja. A uvijek je lijepo igrati se u društvu. Tako je nastala i radionica FotoVitalizacije na kojoj polaznicima pokazujem kako vidjeti nevidljivo. Kako stvoriti vlastitu čaroliju uz pomoć svjetla te prepuštanjem osjećajima i intuiciji tako da, npr., doista možete snimiti šumskog patuljka.

Na vođenim šetnjama, izletima ili vikend-druženjima otkrivamo kako fotografija djeluje na naše emocije i energiju prostora u kojem živimo i radimo. Saznajemo kako odabrati najprikladnije fotografije za uređenje interijera u skladu s našom energijom i prirodnim tokovima. Jer, fotografija je emocija, igra svjetla koja dotiče najskrivenije tajne u nama.

Ideja je nastala spontano dok sam fotografirala mistična bića iz creske šume Tramuntane za retrospektivnu izložbu o patuljcima Macmalićima koja će se održati ovog ljeta na Cresu. Bez upotrebe posebnih efekata, pred aparatom su se počela otkrivati bića izvan okvira stvarnosti, šaljući poruku svima da treba biti spontan i svoj, izraziti sebe u potpunosti. A upravo su krizna vremena idealna za to.

Sana VitasSana Vitas

Izvan okvira stvarnosti

Svoje iskakanje iz okvira započela sam prije pet godina kad se kriza tek nazirala. Deset godina bila sam uspješna novinarka u magazinu Gloria, imala sam odličnu plaću, proputovala cijeli svijet, družila se s najvećim svjetskim i domaćim zvijezdama, a onda sam osjetila da želim nešto novo. Mislila sam da trebam raditi nešto korisnije za društvo i kreativnije za sebe.

Novac mi nikad nije bio motiv u poslu, nego realizacija ideje koja je meni uzbudljiva, a korisna svima. Radeći puno na terenu kao urednica rubrike Putovanja u Gloriji In, shvatila sam da turističke zajednice nemaju dovoljno ljudi i resursa za realizaciju strategije destinacijskog menadžmenta.

I tada sam sama sebi izmislila posao. Otvorila sam Lunu – studio za istraživanje i promociju kulture putovanja. Kreiram i vodim turističke projekte, osmišljavam i brendiram originalne suvenire, putničke programe, turističke staze i šetnice, pružam usluge PR savjetovanja, a u međuvremenu sam postala i certificirana turistička pratiteljica.

Počela sam surađivati s perspektivnom ekipom Otoka vitalnosti – TZ Malog Lošinja – za koji sam napravila prvi projekt o pomorskoj povijesti Lošinja - Lošinjskim jedrima oko svijeta. Nakon toga osmislila sam prvu hrvatsku turističku duhovno-energetsku šetnicu Sv. Gaudencija na Osoršćici te bila koordinatorica i promotorica u projektu Miomirisi i okusi Lošinja. Osmislila sam i pokrenula projekt Sentona - labinska božica zaštitnica putnika za TZ Grada Labina. Taj projekt je lani doživio kulminaciju jer je postao novi brend Labina i Rapca koji se sve više pozicioniraju kao destinacija prirodnosti i ugode, novih staza i šetnica, wellnessa i autohtonih jelovnika.

Svatko ima neki talent

Svoj posao temeljim na praktičnoj primjeni ideja i suradnji, a to je ono što našem društvu nedostaje. Puno je priča i teorija, a stvarnih je rezultata malo. Po struci sam sociologinja, a novinarstvo mi je pomoglo da istreniram socijalne vještine, naučilo me biti psihologom sebi i drugima te razvilo komunikacijske vještine. Možda sam upravo zbog toga lakše donosila svoje životne odluke koje su uvijek dolazile iz uzbuđenja za novim, a pokretale se iz mira. Osjetim, gledam što je to što me u određenoj fazi života najviše privlači i – krenem.

Putom dobijem sve znakove. Iskustvo me je naučilo da kad je najteže treba biti najotvoreniji životu. Svatko ima neki talent, u nečemu je dobar, samo to treba pokazati i prilike će doći. Nije tu riječ o nekoj nadnaravnoj sreći, nego o nama, koliko smo istinski usklađeni s našim potrebama i željama. Sami stvaramo svoju sreću. Često kažem: kad ne znaš kamo ćeš, otiđi na put!

Elementi iz prirode koji liječe dušu

Sana Vitas

Na tom putu fotografija nam može pomoći kao kreativan i terapeutski alat. Stoga sam osmislila kolekciju fotografija My Space za uređenje interijera s motivima prirodnih elemenata - vatre, vode, zemlje i zraka te Aromaterapijski fotoherbarij s mirisima otoka Cresa i Lošinja. Kolekcija je namijenjena usklađivanju prirodnih energija u domu, poslovnom prostoru, mjestima za odmor i zabavu.

Osim estetske, umjetničke i sociološke funkcije, fotografija ima izrazito psihološko i energetsko djelovanje pa se često koristi u psihoterapiji i art terapiji. Ja sam je proučavala kroz njezino djelovanje na našu psihu, tijelo i energetske centre u sklopu diplomskog rada za stručni ispit shiatsu terapeuta. Otkrila sam da boje, motivi, kompozicija, atmosfera fotografije i njezin položaj u prostoru imaju velik psihološki utjecaj na emocije i um, da otkrivaju naše najskrivenije emocije te da mogu vitalizirati zakočene prirodne tokove u intimnom i radnom prostoru.

Testiranje je pokazalo da odabirom odgovarajuće fotografije možemo pokrenuti energetske tokove u sebi i oko sebe, uskladiti emocije, biti efikasniji i zadovoljniji u poslu te se osjećati ugodnije i lakše. U tome pomaže i kolekcija Simplicity koja kroz jednostavne poruke motivira i inspirira, veliča ljubav i zeza se s malim stvarima koje život čine živim. Ako vam nedostaje inspiracija ili od uzbuđenja ne možete pronaći prave riječi za svoje najmilije, možete naručiti svoju personaliziranu fotoporuku ili priču. Neka vas priroda obnavlja i kada niste u njoj, a kreativnost vodi u nove neistražene svjetove gdje nevidljivo postaje stvarnost.

Više na www.sanavitas.com

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci