Kad dijete svjedoči seksu roditelja

Seksualni odnos u dječjem umu može dobiti različite, a katkad i traumatične interpretacije. Svjedoči li dijete seksu roditelja, kad odraste, to iskustvo može utjecati na njegov spolni život

Dok počinjem pisati ovaj tekst, u sjećanju oživljavam lica svojih klijentica koje su mi govorile o situacijama kad su slučajno vidjele ili čule roditelje kako vode ljubav. Nekima su takvi doživljaji iz djetinjstva bili dio normalnog odrastanja; spomenule su ih usput i to samo zato što sam ih pitala. No nekima su takvi doživljaji bili iznimno neugodni, ostali su u njima i izazivali određene seksualne smetnje u njihovoj odrasloj dobi.

Sram i nelagoda

Kad mi klijent ili klijentica dođu s nekom seksualnom smetnjom, na početku terapije detaljno razgovaramo o njihovu dotadašnjem seksualnom razvoju i iskustvu. Među ostalim, pitam ih jesu li kao djeca slučajno ušli roditeljima u sobu i vidjeli ih ili čuli dok su vodili ljubav. Ako jesu, pitam ih kako se sada osjećaju u vezi s tim doživljajem. Kao što sam već spomenula, prizor roditelja dok vode ljubav nekim osobama neće izazvati neugodu. No katkad od klijentica koje su svjedočile takvim situacijama čujem da ih je bilo jako sram, da im je bilo neugodno, da su se osjećale krivima i da osjećaju nelagodu kad god se toga sjete.

Jedna mi je klijentica govorila o svom iskustvu iz djetinjstva. Njezini bi mama i tata često navečer ostajali dulje u dnevnoj sobi i gledali televiziju, a onda bi potiho došli u sobu u kojoj su svi zajedno spavali i, pod pretpostavkom da djeca spavaju – vodili ljubav. Njoj su ti zvukovi bili jako neugodni i kaže da je uvijek ležala u strahu, čekajući kad će roditelji doći i kad će ih ponovno čuti. Iako je majka uvijek provjeravala jesu li djevojčice budne, moja se klijentica od straha i srama pretvarala da spava. Kaže da joj je to bilo strašno mučenje, ali nikada se nije usudila roditeljima reći da je budna. Ona je došla jer je seksualni odnos osjećala kao nešto prijeteće i ružno pa se teško mogla opustiti i prepustiti u vođenju ljubavi sa svojim partnerom.

Zvukovi iz spavaće sobe

Druga mi je klijentica pričala da je kroza zid koji je dijelio njezinu sobu od roditeljske, slušala svoje roditelje dok vode ljubav. Čula je mamine glasove koje je protumačila kao jaukanje, kao da joj nešto izaziva bol. Nikada nije s mamom razgovarala o tim zvukovima iz spavaće sobe i odrasla je u uvjerenju da je mama iza zida spavaće sobe patila. Ona je došla na terapiju s vaginizmom.

Dakako, nisu sve situacije jednake – katkad djeca vide roditelje ispod pokrivača i ne dožive veliko iznenađenje. No ako dijete vidi roditelje u samom činu, otkrivene i gole, seksualni čin može doživjeti kao agresiju. Par koji vodi ljubav može biti pun strasti i drukčijeg, neobičnog izraza lica, pokreti mogu biti neobično brzi za dijete, praćeni glasovima koje roditelji ne ispuštaju u dnevnim situacijama. Za malo dijete, koje još ništa ne zna o seksualnosti odraslih ljudi, takvo što doista može djelovati jako agresivno i izazvati strah.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci