Jestivo cvijeće: Sačuvajte okuse ranog proljeća

Okuse i mirise ljubičica, jaglaca i tratinčica fitoaromaterapeutkinja Mirela Ilenić čuva jednostavnom tehnikom koja nas uči strpljenju i uživanju u malim stvarima. Pogledajte njezina "čuda prirode" i inspirirajte se za vlastite kreacije!

U ovo doba godine priroda obiluje predivnim cvjetnim glavicama koje nam govore da započinje novi početak prirodnog ciklusa. Premda on nikada ne prestaje - iako ljudskom oku zima predstavlja period mirovanja - živahan svijet biljaka i dalje živi, samo možda malo usporeno.

Bez obzira na situaciju u kojoj se cijeli svijet našao, priroda nije stala, nije ušla u karantenu… Naprotiv, živnula je i traži od nas da usmjerimo pogleda na nju. Želi da vidimo kako se zelena boja trave mijenja od sivo-zelene nijanse prema onoj zdravoj zelenoj boji prepunoj klorofila. Baš taj klorofil uz pomoć procesa fotosinteze nesebično će stvoriti kisik za sve nas. Želi da čujemo i vjetar koji svojom nježnom energijom, opet uz pomoć kukaca oprašivača, pčela i bumbara oplođuje tučke peludom s prašnika kako bismo kasnije u nekoj fazi ljeta mogli uživati u raznim bobicama i biljnim plodovima.

Osluhnite prirodu

Priroda želi da je dotaknemo... osjetimo hrapavu koru drveća, osobito onog koje  dugi niz godina stoji unatoč svim lijepim i ružnim stranama prirode, jer i ono je samo dio prirode. Kada svoj dlan stavite na hrapavu koru, osjetit ćete snagu prirode, poštovanje, shvatit ćete koliko smo maleni.

U potpunoj suprotnosti, dlanom prođite kroz tek niknute travke raznih travnih vrsta, proljetnica, osjetite tu nježnost i ljepotu, tu plahost koju priroda ima na početku novog života. Poput tek rođene bebe. Priroda želi da čujemo ptice... Jeste li ikada čuli „Peru djetlića"? Osluškujte. Želi da vidimo i one najmanje, male marljive mrave koji zaposleno trčkaraju i grade svoje kuće-mravinjake za veliku obiteljsku zajednicu.

Sjedite na neko osamljeno mjesto i pustite prirodi da vam govori, da vam pjeva najljepše pjesme, otvorite i srce i oči, spojite se s onime gdje pripadamo. Mi smo njen dio, a ne vlasnici i upravitelji prirode.

Recept za kandirano cvijeće

Da biste uživali o divnim i nježnim počecima proljeća, ljepotu cvjetnih glavica možete sačuvati u obliku kandiranog cvijeća. Brati možete cvjetove jaglaca, ljubičice, tratinčice, plućnjaka ili pak mrtve koprive. Pazite da berete samo ono cvijeće za koje ste sigurni da je jestivo. Uberite ga na mjestima gdje nema prometa, gdje je čista priroda.

Sačuvajte okuse ranog proljeća

Prije nego krenete s premazivanjem, pregledajte da nema negdje nekog malog "stanovnika" koji se sakrio među laticama te možete krenuti.

Osim cvjetnih glavica bit će vam potreban bjelanjak jednog jajeta, kist i šećer. Možete koristiti šećer u prahu ili kristal šećer. Svaku glavicu pažljivo premažite bjelanjkom i pospite šećerom. Ostavite da se u potpunosti osuše i spremite ih u kutiju.

Sačuvajte okuse ranog proljeća

Kroz par mjeseci pojavit će se ukusne bobice poput jagoda, malina i kupina te ćete u njima moći uživati u obliku divnih mirišljavih deserata ukrašenih s tek rođenim proljećem, koje ste sami sačuvali i kojem ste posvetili svoje vrijeme.

Mirela Ilenić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci