Jeste li čuli za Bereginje - slavensku inačicu joge koja osnažuje žene i ispunjava njihove želje?

Bereginje, poznatije kao 'slavenska gimnastika', jedinstven su pristup koji slavi žensku snagu, u njezinoj tjelesnosti i emocijama. Kristini Rastović taj jedinstveni princip koji jača žensko korijenje pružio je novu mudrost koja joj pomaže iscijeliti se i zauzeti za sebe te povezati se s blagom koje nosi u sebi

Vježbe koje pune energijom

Životni izazovi i sve zahtjevniji životni tempo ne ostavlja ženama današnjice puno vremena da uspore i posvete se svojoj nježnoj, ženskoj strani. Udaljile smo se od svojih urođenih instinkta. Izgubile smo i mekoću i gipkost svog tijela. Sve je više onih koje su usporeni hod zamijenile brzim maršem. Zaboravile smo povezati se sa svojom ženskom mudrošću, a samim time i svojim izvorom ženske moći, onim što nas snaži, regenerira, iscjeljuje i puni snagom.

Povratak svom iskonskom ženskom izvoru i promjenu takvog mentalnog sklopa ženama pružaju, na najnježniji i najženstveniji način, Bereginje – slavenska gimnastika koja bi se mogla nazvati domaćom inačicom joge. „Prakticirajući Bereginje, čiji su setovi vježbi protkani tri tisuće godina starom slavenskom mitologijom, kao da čujemo naše pretkinje kako nam šapuću i daju podršku“, kaže Kristina Rastović, zagrebačka učiteljica Bereginja.

„Ove su vježbe krenule od žena i namijenjene su ženama. Uče nas kako iscijeliti sebe, odrediti granice u odnosima i zauzeti se za sebe te otpustiti ono što nam više ne služi. Bude u nama kreativnost, stvaraju osjećaj povezanosti i jačaju ženske korijene i još mnogo toga.“

bereginjeKristina Rastović, učiteljica Bereginja

Povezanost sa slavenskom mitologijom

Iz Rusije, odakle Bereginje vuku svoje podrijetlo, na naše ih je prostore donijela Maja Dobrila Vukša na čijoj je radionici, prije tri godine u Zagrebu, prisustvovala i Kristina.

„Na radionicu sam otišla bez ikakvih očekivanja, ali čim smo odradile prvi set vježbi, znala sam da je to ono što sam tražila i da želim naučiti sve o toj praksi. Prvo što me je privuklo Bereginjama je povezanost sa slavenskom mitologijom, bajke i pričanje priča kroz pokret. Drugo je buđenje i osnaživanje ženskog dijela mene i rad na harmoniji muškog i ženskog principa u nama“, prisjeća se Kristina.

To ju je potaknulo da krene istraživati dublje ovu drevnu praksu. Informacije na koje je nailazila su, kako kaže, bile isključivo na ruskom, ali kako je nekada godinu dana posvetila učenju tog slavenskog jezika, to joj je iskustvo pomoglo, čak i onda kada se odlučila na usavršavanje svog znanja.

Osobna transformacija

„Kako sam cijelo vrijeme imala poriv da želim još znati o slavenskoj gimnastici, poslala sam e-mail autorici prakse 'Sila Beregini' Kseniji Silajevoj, s upitom može li mi omogućiti obuku za instruktoricu, ali na engleskom.“ Čekajući odgovor, Kristina nije sjedila besposleno, nego je ono što je naučila na radionici u Zagrebu počela svakodnevno primjenjivati, a njezina očita promjena, ističe, bila je vidljiva i njezinim najbližima.

„Moja postura je bila drugačija, čak se i moj način komuniciranja s drugima promijenio – moji su zaključili da se 'mijenjam nabolje'. Na prijateljičin nagovor pokazala sam joj vježbe i kada smo završile, pitala sam je vidi li me u ulozi instruktorice, a ona je, kao svaka dobra prijateljica, rekla: 'Naravno!' Nasmijala sam se i u tom trenutku pogledala u mobitel na čijem je zaslonu zatreperila 'kuvertica' – mail od Ksenije Silajeve u kojem me poziva da dođem na polaganje instruktorskog ispita, a bit će mi omogućen prijevod na engleski jezik!“ ispričala nam je Kristina dodajući da joj se sinkroniciteti poput ovoga događaju svaki put kada intenzivnije i dublje radi s Bereginjama. „To mi samo potvrđuje da se trebam i dalje i dublje povezivati s njima.“

bereginje

27 arhetipova Bereginja

Tako je Kristinu životni put nakon studija socijalnog rada, tijekom kojeg je naučila puno o sebi, te otkrila i iskreno sebi priznala da taj posao ipak nije ono što želi i može raditi, doveo do studiranja u Centru za ženske studije gdje je prvi put doživjela ljepotu i snagu ženskog kruga s različitim i nepoznatim ženama. Isti ju je osjećaj povezanosti preplavio i kada se susrela s Bereginjama. Uz studij, vježbanje joge, vožnju bicikla, planinarenje i penjanje po stijenama, učenje – a poslije i podučavanje žena Bereginjama – iskristalizirao se Kristinin novi životni poziv o kojem nam nastavlja detaljnije pričati.

„U staroslavenskoj mitologiji Bereginje su vile koje pomažu onima koji su čista srca i žive u skladu sa zakonima prirode, ali mogu biti i osvetoljubive kako bi nas naučile lekciju koju moramo proći, pa pred nas stavljaju određene zadatke“, pojašnjava instruktorica. Dodaje da se sustav vježbanja sastoji od 27 vježbi, arhetipova ili Bereginja, koji je podijeljen na tri dijela.

„Prvi je Gornji svijet koji predstavlja mudre pretkinje, pretke i bogove, drugi je Srednji svijet koji činimo mi – ljudi, te Donji svijet – onaj u kojem žive naši preci čija priča još nije završena i koji još moraju odraditi neke zadatke, a u tome im pomažemo mi u Srednjem svijetu.“

Zdravstveni benefiti slavenske gimnastike

Vježbe su kombinacija fluidnih i svjesnih pokreta, preuzetih iz staroslavenskih plesova i joge, koji se praksom pretaču u ženstveni ples. Fokus je na ženskim dijelovima tijela: prsima, bokovima, abdomenu, bedrima.

„Uz svaku se vježbu vezuje simbol koji je zapravo nešto što smo vidjele na ručno izvezenim stolnjacima ili nošnjama naših baka i prabaka. Zagovorom, odnosno izgovaranjem afirmacija prilikom vježbanja, otključavamo naše kompleksne brave u podsvijesti, dovodimo ih u svjesno polje da bi se pokrenulo naše iscjeljivanje.“

Redovitim vježbanjem, objašnjava Kristina, žene uviđaju slojevitost i dubinu ove slavenske gimnastike koja djeluje na naše fizičko, energetsko i emocionalno tijelo. „Polagani i nježni pokreti poboljšavaju rad timusa (prsne žlijezde), štitnjače, limfe... Vježbe su pogodne i za trudnice, a može se vježbati i za vrijeme menstruacije. Dapače, vježbe smanjuju menstruacijske tegobe i općenito pogoduju ženskom reproduktivnom zdravlju.“

bereginje

Od kakvih je niti satkano naše platno?

Bereginje su istodobno i duboko individualna i emotivna praksa povezivanja sa sobom i svojim naslijeđem. „Kada se tijelo navikne na nove pokrete, kada ih počnemo prakticirati svjesno i redovito, počinjemo primjećivati mekoću u svojim kretnjama, pomalo plesno se krećemo i tada se otvaramo za ulazak u energetski tok. Tu se počinju događati prekrasne i iscjeljujuće stvari. Kao da napokon vidimo niti od kojih je satkano naše životno platno, kakve smo uzorke kroz život utkale u njega“, kaže instruktorica Kristina.

Objašnjava kako, prema staroslavenskoj mitologiji, prilikom rođenja svakome od nas Mokoš, boginja plodnosti i zaštitnica žena, dodjeljuje tri niti: „Prva je zadužena za naše rađanje, druga za naš život, a treća za našu smrt. Prakticirajući Bereginje, bolje razumijemo što radimo s ovim nitima i kakve smo uzorke istkale te trebamo li možda te niti razvući i svjesno ponovno istkati platno koje ćemo ostaviti svojim potomcima.“

Gimnastika koja otkiva naš "životni zadatak"

Osim toga, da filozofija prakse bude još personaliziranija, prema datumu, satu i mjestu rođenja, svatko dobiva svoj osobni niz Bereginja, odnosno njih sedam. „Glavna Bereginja predstavlja naš 'životni zadatak', a ostalih šest nam pomažu da ga ostvarimo. One mogu biti u minus ili plus stanju, što otkrivamo kroz vježbanje. Uz njih dobivamo i još dvije, jedna je naše 'prokletstvo', odnosno izazov, a druga je blagoslov što pomaže ublažiti taj izazov“, pojašnjava instruktorica. Otkriva da se njezina osobna, glavna Bereginja nalazi u Srednjem svijetu i donosi joj uspjeh u komunikaciji i odnosima:

„Ova me Bereginja podsjeća kako da s lakoćom, otvoreno i uspješno prenosim misli drugima. Ali, ona je ujedno i moj izazov. To znači da stalno moram raditi na njihovom balansu; prepoznati na koji način ulazim u odnose, kako komuniciram s drugima, koliko sam otvorena prema ljudima... Ali zato sam kao blagoslov dobila Bereginju iz Gornjeg svijeta 'Ispunjenje želja' koja mi otkriva ljepotu svijetlih misli i obilja koje proizlazi iz toga. Kada djelujem iz prostora balansa, sve se posloži.“

Čini se da je mitološki ples Bereginja mnogo više od puke fizičke aktivnosti. Tijelo i podsvijest žena, kao naši urođeni učitelji, kroz vježbanje počinju otkrivati nove pokrete, specifične samo za nas, otkrivajući nam zapise koji su negdje duboko zapleteni u našem obiteljskom stablu predaka, donoseći nam harmonično, autentično i ispunjenije življenje.

Za radionicu ili individualni rad moguće je javiti se Kristini Rastović na e-mail [email protected]

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci