Jelena Vrsaljko: kako se nosim sa stresom

Psihoterapeutkinja, trenerica NLP-a i socijalna radnica te jedna od voditeljica Proventusa, centra za promicanje psihoterapijskog pravca transakcijske analize, otkriva svoje strategije suočavanja sa stresom. Premda se u praksi susreće s vrlo tužnim i teškim pričama, kaže da osjeća mir i da je sretna. Iskušajte njezine metode kako biste postigli isti cilj – mir i sreću

Svakog od nas u određenim situacijama obuzmu neželjene emocije poput nervoze, bijesa, očaja, straha. Nedavno sam čekala u redu u jednoj državnoj ustanovi. Red je bio dugačak, bilo je vruće, ljudi su bili nervozni pa je i mene obuzimala nervoza. Odmah sam primijenila tehniku opuštanja uz pomoć evociranja poželjnog stanja.

Zamislila sam da sam u situaciji kad sam se osjećala opušteno (na jedrenju). U mislima sam otišla ondje, vidjela more, čula zvuk valova, osjetila opuštenost. Izašla sam sa smiješkom na licu. Ako idem na poslovni sastanak, sjetim se kad sam bila sigurna u sebe te osjetim sigurnost. Pokušajte, sve ovisi o situaciji i stanju koje vam je potrebno.

Svakodnevno ponavljam afirmacije: ja sam sretna, ja sam zdrava, ja sam bogata. Te su afirmacije uvjerenja, a ono što vjerujemo to i živimo. Uvjerenja formatiraju naše ponašanje. Osim ovih afirmacija, bitna i meni draga uvjerenja koja si ponavljam u određenim situacijama su: ne postoji neuspjeh, postoji samo povratna informacija te ako te ono što radiš ne dovodi do onog što želiš, radi nešto drugo. Kreirajte i vi svoje afirmacije i dopustite da vam pomognu u svakodnevnim situacijama.

Svakodnevno postavljam ciljeve, od onih dugoročnijih do dnevnih. Pri tome vodim računa da budu postavljeni u pozitivnom obliku (time se usmjeravam prema ostvarenju), da odredim dokaz ostvarenja (kako ću znati da sam ostvarila taj cilj), da se zamislim kakva sam kada ostvarim taj cilj (u zamišljanju sam besramno neskromna, što dodatno pojačava motivaciju), da budu realni i u skladu sa mnom. Također, bitno je odrediti vremenski rok do kada ću cilj ostvariti. Na taj način možemo usmjeriti i koncentrirati energiju koja vodi prema ostvarenju cilja.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci