Važne pouke Jaya Shettyja: Svakodnevne vježbe za svrhovitost i smirenost uma

Jay Shetty je autor, pripovjedač, voditelj podcasta, bivši redovnik i autor knjige ‘Razmišljaj kao redovnik’. Godine 2019. časopis AdWeek uvrstio ga je na popis najutjecajnijih mladih osoba i opisao ga kao „emanaciju duhovne sile“. Doznajte kako je od redovnika postao jedan od najvećih duhovnih influencera

Mudrost redovničkog života

„Bilo je teško postati redovnik, a još teže napustiti taj život. Ali primijeniti mudrost na život izvan ašrama – najteži dio – djelovalo je kao završni ispit“, piše autor i govornik Jay Shetty u uvodu svoje knjige Razmišljaj kao redovnik, svjetske uspješnice i bestselera New York Timesa.

Svaka od ovih odluka Shettyju je promijenila život, donijela mu zvjezdani status, popularnost, ugled, druženje s najpoznatijim ljudima svijeta, milijune pratitelja na društvenim mrežama, ukratko – uspjeh prema svim parametrima današnjeg društva. No, to su bile posljedice, neočekivane popratne pojave kojima se kao redovnik nije nadao niti ih je želio.

Shetty je osjetio poriv da bude u blizini ljudi koji imaju vrijednosti koje želi, a ne stvari koje želi. Ono što je želio i ono što je dobio u redovničkom iskustvu bila je spoznaja o smislu, strasti i svrsi života. Mudrost redovničkog života donijela mu je ispunjenje i unutarnji mir. Nije li to ono čemu svi težimo?

Razmisljaj kao redovnikV

Od redovnika do influencera

Sebe još smatra redovnikom premda se obično naziva bivšim redovnikom jer je oženjen, a redovnici ne smiju stupati u brak. Živi u Los Angelesu, gradu koji se nerijetko smatra jednom od svjetskih prijestolnica materijalizma, kulisa, fantazije i krajnje varljivosti. Na takve komentare obično odgovara: „Zašto živjeti na već prosvijetljenome mjestu?“ No, kako je Indijac rođen u Londonu od uzornog sina i učenika, preko problematičnog srednjoškolca, postao redovnik u Indiji, a potom i jedna od najvećih zvijezda društvenih mreža sa stalnom adresom u Gradu Anđela?

„Odrastao sam u obitelji u kojoj su postojale tri mogućnosti: postati liječnik, odvjetnik ili promašeni slučaj. Moja je obitelj zaključila da sam se odlučio za treću opciju. Umjesto na dodjelu diploma po završetku studija, otišao sam u Indiju da bih postao redovnik, meditirao od četiri do osam sati na dan i posvetio život pomaganju drugima“, piše Shetty.

Nakon tri godine provedene u ašramu, jedan od njegovih učitelja rekao mu je da će ostaviti veći trag u svijetu napusti li put redovnika i posveti se dijeljenju svog iskustva i mudrosti s drugima. Po povratku u rodni London, Shetty je shvatio da su svi njegovi stari prijatelji iz škole zaposleni u vodećim svjetskim korporacijama, mahom nezadovoljni, pod stresom i nesretni te da njegovo znanje i iskustvo redovničkog života može iskoristiti kako bi im pomogao.

Pozvali su ga da ih poduči blagostanju i otkrije im kako će smanjiti negativnost i tjeskobu te pronaći mir, smisao i svrhu. Tako je počela karijera jednog od najpopularnijih influencera u svijetu s više od 40 milijuna pratitelja na društvenim mrežama, kojeg je 2017. godine časopis Forbes uvrstio na popis trideset najutjecajnijih osoba mlađih od 30 godina u svijetu medija. Potom je uslijedila i knjiga Razmišljaj kao redovnik zahvaljujući kojoj je postao najprodavaniji autor prema ljestvici New York Timesa. Knjiga u kojoj dijeli svoje iskustvo i duboke uvide iz redovničkog života stigla je i u naše knjižare u izdanju Planetopije i prijevodu Suzane Szabo.

Redovnički um ili majmunski um

Shetty smatra da svi možemo razmišljati kao redovnici jer čak su i najpoznatiji redovnici jednom bili sasvim obični ljudi! Naši životi najčešće nisu oličenje staloženosti, tišine, mira. Upravo su suprotno. Negativnost, stres, tjeskoba, uznemirenost, dubok osjećaj neispunjenosti, a ponekad i besmisla ostavljaju posljedice.

Shetty ne nudi instantno rješenje, ali smatra da je nužno početi razmišljati kao redovnik. Na svakoj stranici knjige pokazuje nam kako se to radi te dokazuje da se trud itekako isplati. No, nemojte misliti da morate odjenuti posebnu halju ili vježbati jogijski položaj drveta na vrhu planine! Učenje i praksa odvija se na jedinome mjestu koje je moguće – ovdje i sada, u našem životu onakvom kakav jest ili još preciznije – u našem umu!

A um nas može uzdići ili povući dolje. U kojem nas smjeru vuče majmunski um, dobro nam je poznato. Danas se svi borimo s pretjeranim razmišljanjem, odugovlačenjem i tjeskobom kao posljedicom prepuštanja majmunskom umu, kaže Shetty. Takav um besciljno se prebacuje s misli na misao, s izazova na izazov, a ne rješava ništa.

Redovnički način razmišljanja, pak, podiže nas iznad zbrke i zbunjenosti, pomaže nam pronaći jasnoću, značenje i smjer. Ono predstavlja još jedan način gledanja i približavanja životu. Način pobune, odvojenosti, ponovnog otkrića svrhe, usredotočenosti, discipline – i služenja. Cilj redovničkog razmišljanja jest život bez ega, zavisti, požude, tjeskobe, bijesa, gorčine, prtljage.

Usredotočiti se na korijen stabla, a ne na njegov list

Lekcije koje je naučio kao redovnik Shetty opisuje jasno i razumljivo i, kako sam kaže, nesektaški, čineći ih pristupačnima i bliskima ljudima različitih svjetonazora i podrijetla.

U knjizi je iznio i konkretne vježbe koje možemo prakticirati da bismo smanjili stres, izoštrili fokus, poboljšali samodisciplinu i veze s drugima te darivali svijet oko sebe. Tri su vrlo različita alata ili meditacije koje Shetty preporučuje uključiti u svakodnevnu prasku: rad s dahom, vizualizacijom i zvukom.

Sve tri imaju svoju vrijednost, ali najjednostavnije ih je razlikovati ovako: rad s dahom donosi fizičke blagodati – pronalazimo mir i ravnotežu, smirujemo se; vizualizacija ima psihološku korist – iscjeljuje prošlost i priprema nas za budućnost; a pjevanje mantri donosi nam duhovne blagodati – povezujemo se sa svojim najdubljim jastvom i univerzumom da bismo se stvarno pročistili.

Dah kao prva lekcija

„Živo se sjećam svog prvog dana u redovničkoj školi. Baš sam obrijao glavu, ali još nisam nosio halje te sam i dalje izgledao kao da sam iz Londona. Primijetio sam da je jedan dječak redovnik – nije mogao imati više od deset godina – podučavao grupu petogodišnjaka. Imao je veliku auru oko sebe, spremnost i samopouzdanje odrasle osobe.

'Što radiš?', upitao sam.

'Upravo smo im održali prvu lekciju', rekao je, a zatim me pitao: 'Što ste vi naučili u vašem prvom školskom danu?'

'Počeo sam učiti abecedu i brojeve. Što su oni naučili?'

'Prvo što ih naučimo je kako disati.'

'Zašto?' pitao sam.

'Jer jedino što ostaje s tobom od trenutka kada se rodiš do trenutka kada umreš je tvoj dah. Svi vaši prijatelji, vaša obitelj, zemlja u kojoj živite, sve se to može promijeniti. Jedino što ostaje s tobom je tvoj dah.'

Ovaj desetogodišnji redovnik je dodao: 'Kada ste pod stresom – što se mijenja? Vaš dah. Kada se naljutite – što se mijenja? Vaš dah. Svaku emociju doživljavamo promjenom daha. Kada naučite usmjeravati svoj dah i počnete upravljati njime, možete upravljati bilo kojom životnom situacijom.'“

Rad na sebi posao je bez kraja, a prihvatiti redovnički mentalni sklop znači zauvijek ostati učenik. Dobra je vijest da možete odmah početi učiti.

Vlasta Prohaska Jarec

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci