Istine i mitovi o karcinomu dojke

U našoj sredini rak je i dalje tabu. O njemu ne govorimo, imamo niz pogrešnih predodžbi i zbog nepoznavanja činjenica ugrožavamo zdravlje. Onkologinja dr. Ilona Sušac iz zagrebačke poliklinike Eljuga pomogla nam je da otkrijemo istine i zablude o toj bolesti i o njoj bez straha počnemo razgovarati kako bismo bili informirani u trenucima kad trebamo donijeti važne odluke o zdravlju

MIT: Nakon dijagnoze raka dojke ona se obvezno odstranjuje

Nije nužno odstranjivanje cijele dojke. Hoće li biti uklonjena, u prvom redu ovisi o veličini i položaju tumora. Ako je smješten u središtu, iza same bradavice, može biti i sasvim malen, ali tada je potrebno odstraniti cijelu dojku, odnosno nije moguće sačuvati bradavicu za rekonstrukciju. Ako je tumor veći, ali smješten periferno, ne odstranjuje se cijela dojka, nego samo dio. No čak i ako se dojka odstrani, žena iz bolnice može izaći s grudima jer su joj danas na raspolaganju mnoge metode rekonstrukcije dojki. Katkad je moguća primarna rekonstrukcija, što znači da se u istoj operaciji uklanja tumor i rekonstruira dojka, a katkad je potrebna sekundarna, kad se dojka rekonstruira poslije, tek nakon terapije.

MIT: Stres ne utječe na nastanak raka dojke

Iako nema izravnih pokazatelja koji bi povezali rak dojke i stres, hormonalni sustav žene toliko je osjetljiv da je nelogično zaključiti da neće reagirati na dugoročne negativne podražaje iz okoliša. Kako kaže dr. Sušac, ljude ne možemo tretirati samo kao tjelesna bića, oni su i duhovna i mentalna bića i te su razine isprepletene i utječu jedna na drugu. O tome govori i njezino iskustvo iz ordinacije prema kojemu mnoge žene oboljele od raka dojke imaju teških problema u obiteljskom životu. Izgledi za izlječenje znatno su manji ako je žena depresivna i nema želju za životom, pa i to govori o povezanosti psihološke i fizičke razine. Mnoga istraživanja pokazala su da depresija slabi imunitet koji je presudan u uništavanju tumorskih stanica.

ISTINA: Kontracepcijska pilula povećava rizik od raka dojke

Ne povećava puno, ali povećava. Od 60 do 80 posto karcinoma je hormonski ovisno. Ti tumori na svojoj membrani imaju receptore za ženske spolne hormone, što znači da ti hormoni potiču rast tumora. Iako će neki stručnjaci reći da sâm hormon ne uzrokuje rak dojke, nego jednom kad se pojavi potiče njegov rast, dr. Sušac kaže da je ta razlika tehničke prirode, jer hormoni pridonose razvoju bolesti bez obzira na koji način. Da nije tako, bolest se ne bi liječila antihormonskom terapijom koja sprečava povećanu razinu estrogena. Hormonska kontracepcija može se uzimati uz kontrolu, ali ne dulje od pet godina. Klinički i ultrazvučni pregled dojki jedanput na godinu prijeko su potrebni za žene koje ih uzimaju.

ISTINA: Hormonska nadomjesna terapija povećava rizik

Istraživanja pokazuju da uzimanje nadomjesnih hormona u menopauzi povećava rizik od obolijevanja i do 30 posto. Prirodno je da žena između 48. i 52. godine ostane bez menstruacije, a mi na umjetan način produljujemo nešto za što je priroda rekla – dosta. A priroda ima svoje razloge. Kod većine oboljelih rak dojke otkriva se poslije 50. godine. To je zato što starimo, oštećuje se DNK, a pridoda li se tomu uzimanje hormona, jasno je zašto se rizik naglo povećava.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci