Intervju s Paulom Coelhom: Što sigurno niste znali o meni

Prije nekoliko godina slavni pisac Paulo Coelho dao je intervju za časopis Independent UK. Na svojem je službenom blogu ovih dana objavio dijelove intervjua koje je sam odabrao kao najzanimljivije činjenice o sebi, a mi vam donosimo taj kratki intervju u cijelosti...

Kratke crtice iz života

Paulo Coelho je rođen u Rio de Janeiru 1947. godine. Započeo je studij prava, no ubrzo odustao da bi se okrenuo putovanjima. Radio je kao tekstopisac, a 1974. godine uhićen je zbog pisanja subverzivnih stihova. 1982. godine objavio je svoju prvu knjigu pod naslovom Arquivos do Inferno (Arhivi iz pakla). Alkemičar, njegov najprodavaniji roman objavljen je 1987.godine. 2009. po njegovoj je knjizi Veronika je odlučila umrijeti snimen istoimeni film sa Sarah Michelle Geller u glavnoj ulozi. On i njegova supruga, umjetnica Christina Oiticica žive na relaciji Europa – Brazil.

Moji su roditelji... bili toliko očajni što sam želio biti pisac da su me tri puta vodili u mentalnu ustanovu. Trideset i pet godina kasnije napisao sam knjigu Veronika je odlučila umrijeti na temelju tih iskustava.

Kuća u kojoj sam odrastao… više ne postoji, ali moje djetinjstvo nikada neće nestati.

Kada sam bio dijete, želio sam biti... snimatelj.

Nikada ne biste rekli, ali jako sam dobar u... streličarstvu. Ta velika tenzija koje se stvara prije ispaljivanja strijele i potpuno opuštanje nekoliko sekundi kasnije, moj su način povezivanja sa svemirom.

Možda niste znali, ali nisam baš najbolji u... pjevanju. Ipak, svaki put kada se nađem u blizini gitare, ja ću zapjevati a moji pravi prijatelji to će tolerirati.

Noću sanjam... o stvarima koje ću objaviti na blogu, Twitteru i Facebooku.

Volio bih da nikada nisam nosio... staru hipijevsku jaknu sa zakrpama i metalnim zakovicama.

Kada se pogledam u ogledalo, vidim... da moram promijeniti žaurulju jer je osvjetljenje jako loše (ovo se ponavlja iz dana u dan već nekoliko godina).

Moj najdraži komad odjeće je... japanski kimono.

Ne pratim baš modu, ali volim… spavati gol.

Moje najdraže umjetničko djelo je... Portret Arnolfinijevih (Giovanni Arnolfini sa ženom) Jana van Eycka iz 1434. godine, najvažnija slika na svijetu. Uz svo dužno poštovanje, smatram da je Mona Lisa precijenjena.

Moja najdraža građevina je... katedrala u Chartresu (katedrala Notre–Dame). Originalni vitraji i labirint koji me podsjeća na putovanje koje prolazimo od života do smrti.

Knjiga koja me promijenila… Rakova obratnica Henryja Millera. Dok sam čitao ovu knjigu, otkrio sam da je potrebno svaku stranicu ispisivati krvlju.

Najdraži filmovi su mi... Bilo jednom davno na Divljem zapadu, a odmah zatim Lawrence od Arabije.

Posljednji glazbeni album koji sam kupio je... Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (osmi album britanskog sastava The Beatles).

Najviše žalim za... Za ničime. Nisam učinio sve što sam ikada želio, unatoč tome što sam morao platiti jako visoku cijenu – što je bio slučaj u veći situacija.

Moja tajna simpatija je... Audrey Hepburn.

Zlikovci iz stvarnog života po meni su... fundamentalisti – a ima ih u svakoj religiji u svijetu.

Zadnji put sam plakao... Ja se rasplačem vrlo lako. Može biti riječ o filmu, telefonskom razgovoru, zalasku sunca – suze su riječi koje čekaju da budu zapisane.

Moj petogodišnji plan je… nastaviti disati.

Moj život u šest riječi: blagoslovljen, hodočasnik, strijelac, ovisnik o internetu.

Izvor: independent.co.uk

Pripremila Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci