Helena Jakoliš: Bolest je u meni otkrila beskrajne talente

Autorica knjige “Zdravo i slasno”, Helena Jakoliš, godinama boluje od celijakije te je život posvetila osmišljavanju recepata bez glutena i osvještavanju tog problema u javnosti. Donosimo njezinu priču i nekoliko recepata iz nove knjige namijenjene svima koji imaju alergijske reakcije, osjetljivi su na gluten ili jednostavno žele uživati u finim, hranjivim i zdravim jelima

Helena Jakoliš

Helena Jakoliš

Zdravstveni karton samo se punio...

Do sedamnaeste godine bila sam zdrava i vesela djevojka koja je živjela punim plućima i uživala u mladenačkim danima. A onda se moj život preokrenuo, kao što se okreće kolo sreće, za nekoga u pozitivnom smjeru, a za nekoga u negativnom. Punih sedam godina proživljavala sam tešku životnu krizu, dok se moj zdravstveni karton punio raznim dijagnozama.

Sve je počelo virusnom upalom pluća za koju se nije mogla pogoditi odgovarajuća terapija. Nakon toga je došla hipertenzija, tahikardija, aspirinska astma, alergije na lijekove i hranu, hipogonadotropni gonadizam, hipopituarizam (nedostatak hormona rasta), neutrofilna anemija, osteoartritis, mikroadenom na hipofizi, dok su se crijevne tegobe iz dana u dan, iz sata u sat intezivno pogoršavale.

Striktna dijeta doživotni jedini lijek

Naposljetku sam zahvaljujući divnom timu liječnika iz zagrebačke bolnice Rebro saznala da je temeljni uzrok svih mojih zdravstvenih tegoba bila celijakija (nepodnošljivost organizma na gluten), podmukla autoimuna bolest s tisuću lica. Ovo otkriće dalo mi je osjećaj da sam izašla iz tunela punog tame, ugledala svjetlost dana i proslavila svoje novo rođenje.

Prelaskom na striktnu bezglutensku dijetu, koja mi je jedini doživotni lijek, počela sam se osjećati bolje. No prehrana bez glutena nije riješila sve moje tegobe jer osim glutena nisam smjela konzumirati više od 80 posto drugih namirnica. S obzirom na to da sam nutricionistima bila prekompliciran slučaj i da mi nisu uspjeli sastaviti jelovnik s takvim brojnim ograničenjima, počelo je moje traganje za receptima kako bih osmislila način prehrane za sebe, ali i za druge kojima je mnogo toga zabranjeno.

knjiga zdravo i slasno helena jakolišEnergija koja pokreće i nosi

Pokrenula sam blog “Zdravo i slasno“ te dijelila svoje recepte i iskustva. Privukao je mnoge čitatelje i zajednica je iz dana u dan rasla. To me iznimno ispunjavalo, dalo mi novu energiju te sam se svakim danom osjećala sve bolje.

Paralelno s blogom i osnivanjem grupe Bezglutenski recepti na Facebooku, rodila se ideja za knjigu recepata kojom bih mogla pomoći i drugim osobama koje boluju od celijakije ili se bore s alergijama i preosjetljivošću na hranu. Željela sam pokazati da posebna prehrana u kojoj su mnoge namirnice zabranjene ne mora biti dosadna i neukusna, već da uistinu može biti zdrava i slasna.

Dvije i pol godine trajala je priprema recepata za knjigu, uključujući isprobavanje, usavršavanje jela i fotografiranje. U međuvremenu sam otkrila strast prema fotografiji te s veseljem mogu reći da su sve slike u knjizi moje.

Novi smisao u životu

Upravo ta fotografija i moja internetska zajednica koju doživljavam kao drugu obitelj unijele su novi smisao u moj život. U međuvremenu, zbog slabe osviještenosti populacije te sve većeg broja oboljelih od celijakije i autoimunih bolesti povezanih s konzumacijom glutena, dobila sam ideju da u strasti prema zdravoj prehrani uživam i na svom radnom mjestu u specijaliziranoj prodavaonici Farmacia.

Naime, na našu lokaciju uveli smo uslugu Zdravog kutka gdje dijelim savjete o zdravoj bezglutenskoj prehrani. Uz to smo ponudili i velik asortiman organske hrane za posebne prehrambene potrebe, od bezglutenske, vegetarijanske, LCHF do sirove prehrane.

Danas sam, bez obzira na povremene teške i loše dane, sretna i ispunjena osoba. U ostvarenju mog sna pomogli su mi obitelj i Anita Šupe, suizdavačica moje knjige. Iznimno me veseli što napokon mogu podijeliti svoje djelo sa svima vama te se iskreno nadam da će vam olakšati svakodnevni izbor namirnica i planiranje obroka. Od srca vam želim da u pripremi jela pronađete novu sreću kao što sam je pronašla i ja.

Mousse od avokada i naranče

Bezglutenski keksi s bademom

Sirova torta od kokosa i čokolade

Zeleni smoothie pun željeza

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci