Helen Mirren: Pet pravila sretnog života

Helen Mirren jedna je od najvitalnijih i najosebujnijih svjetskih zvijezda zavidne glumačke karijere – vrijedi poslušati savjete osobe tako bogatog životnog iskustva, izrečene otvoreno i duhovito

Pet jezgrovitih savjeta

"Trik je u tome da slušate instinkte, zgrabite priliku kad se ukaže, a zatim date sve od sebe. Kao i mamurnost, ni trijumf ni katastrofa ne traju zauvijek", neke su od rado citiranih riječi Helen Mirren. To je samo jedan od nekonvencionalnih savjeta koje je legendarna britanska glumica dala u svom govoru diplomiranim studentima na američkom Sveučilištu Tulane u New Orleansu, na kojem joj je, kao i na Sveučilištu južne Kalifornije nešto ranije, dodijeljen počasni doktorat. Ističući kako zna da će oni "popraviti mnogo toga što je loše u svijetu", Helen im je kao pomoć u tome navela pet jezgrovitih savjeta za sretan život – inspirativnih i za unapređivanje svačijeg osobnog svijeta.

Pravilo br. 1: "Nemojte srljati u brak." (Ona svakako nije – udala se u svojim pedesetima.)

Pravilo br. 2: "Ljude tretirajte samo kao ljude… Svaka osoba, bez obzira na to ima li vlast nad vašim životom, zaslužuje jednako poštovanje i velikodušnost."

Dopuna: "Bez obzira na to kojeg ste spola, budite feminist."

Pravilo br. 3: "Ignorirajte bilo koga tko prosuđuje vaš izgled, osobito ako je to neki anonimni 'bolesnik' koji vas vreba na internetu. Ako ste vi ta osoba koja vreba na internetu, prestanite to činiti."

Pravilo br. 4: "Nemojte se bojati straha… Ne zabrinjavajte se mogućim posljedicama. Gledajte strah ravno u njegovo ružno lice i gazite naprijed. A kada to prođete, okrenite se i dobro ga opalite u dupe."

Pravilo br. 5: "Stvari nemojte previše komplicirati."

helen mirren

Što treba i ne treba činiti

Ovo je pravilo Helen upotpunila listom stvari koje treba i ne treba činiti.

"Nemojte stavljati vruće šalice na drvene površine premazane voskom. Zapravo, nemojte drvene površine premazivati voskom."

"Nemojte odugovlačiti."

"Recite hvala."

"Nemojte odugovlačiti kazati hvala."

"Nemojte izgubiti smisao za humor."

"Suprotstavite se nasilnicima."

"Nemojte odugovlačiti."

"Otvorite svoje srce ljubavi."

"Nemojte pobrkati ljubav i seks."

"Nemojte pušiti duhan ili ga žvakati."

"Nemojte zaroniti u vodu ako ne znate koliko je duboka."

"Nemojte odugovlačiti."

"Nazovite roditelje najmanje jednom tjedno. Recite im da ih volite. Recite im da ih volite i zatim ih zatražite novac, ne obrnuto."

I još pokoji savjet…

Zbog njene otvorenosti, mudrosti i duhovitosti, riječi Helen Mirren često se citiraju kao životni savjeti s kojima se mnogi mogu poistovjetiti jer su izrečeni neposredno i iskreno. U svojim se javnim istupima među ostalim dotaknula ovih tema…

O ljubavi i braku: "U ljubavi nema pravila, no nemojte srljati u brak. Za Taylora [Hackforda] sam se udala kasnije u životu i ispalo je sjajno. Partneru dajte slobodu i podršku da ostvari svoje ambicije. To je vrlo važno i odnosi se i na žene i muškarce."

O prijateljstvu: "Svakodnevno budite u vezi s prijateljima, i to ne mislim na Facebook. Bolje je imati tri odlična prijatelja nego njih 300 na društvenoj mreži – prijatelja s kojima doista razgovarate."

O piću: "Nikad nemojte piti alkohol osim ako nešto slavite, uzrujani ste zbog nečeg ili je bilo koji dan u tjednu. I nikad nemojte piti dok vozite."

O godinama: "Vaše četrdesete su dobre. Vaše pedesete su sjajne. Vaše šezdesete su fantastične. A sedamdesete su j… fenomenalne."

 

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci