Elizabeth Gilbert: Veza između tjelesne i emocionalne boli

Kad se njezin život počeo raspadati, koljeno ju je počelo neizdrživo boljeti. Je li moguće da je jedna bol utjecala na drugu? Donosimo vam još jednu genijalnu priču iz života Elizabeth Gilbert koja će nesumnjivo mnogima otvoriti oči...

Kako je sve počelo

Kada sam imala 30 godina, moj se život počeo raspadati. Brak mi je propao, pala sam u depresiju, izgubila sam dom, novac i samopoštovanje. Osim toga, boljelo me koljeno.

Voljela bih da sam mogla reći kako sam se ozlijedila penjući se na planinu Kilimanjaro ili nešto takvo, ali ne – nije bilo ništa toliko uzbudljivo.

Evo što se dogodilo: Jedne večeri, kada sam bila usred burnog razvoda braka, okrenula sam glavu kako bih pogledala nešto iza desnog ramena i odjednom mi je lijevo koljeno… eksplodiralo. Proizvelo je zvuk nalik pucnju iz pištolja i osjetila sam kako je nešto u zglobu puklo. Zatim je noga popustila i pala sam na tlo u agoniji. Kada sam napokon ustala, počela sam šepati. I šepala sam idućih trinaest godina.

Moje loše koljeno

Dugo nakon što sam svoj život vratila u normalu, koljeno me i dalje boljelo. Isprobala sam sve kako bih ga osposobila: fizikalnu terapiju, akupunkturu, ledene i tople obloge, jogu, masaže i šake ibuprofena. (Jedino rješenje na koje nisam pristala bila je operacija jer sam s više strana čula priče kako se ljudima nakon operacije koljena stanje samo pogoršalo.) S vremenom sam se pomirila s činjenicom da je koljeno jednostavno loše – na isti način na koji su neki psi i određeni dezeni na presvlakama za namještaj jednostavno loši.

A onda sam jednog dana prije otprilike pet godina učinila neobičnu stvar. Odlučila sam poslušati svoje loše koljeno. Proveli smo zajedničku večer u tišini, s ugašenim svjetlima i isključenim telefonom kako bismo pokušali jedno drugo razumjeti. Potpuno sam se umirila i svu pažnju usmjerila na koljeno. Zatim sam ga s ljubavlju i poštovanjem upitala: “Što mi to pokušavaš reći?“

Nisam znala što da očekujem. Kako će mi koljeno odgovoriti na pitanje? No, bila sam toliko očajna u pokušajima da samu sebe iscijelim da sam ležala u tišini i mraku, spremna saslušati bilo kakav odgovor.

Tada je moje koljeno progovorilo.

Da se razumijemo: ja nisam liječnica, niti sam luda. Ali znam što sam čula te noći. Kada kažem da je moje koljeno progovorilo, ono je to zaista učinilo. Odjednom je snažan i nepoznat glas ispunio moju svijest i rekao: “Idi brže!“

Nisam mogla biti u većem šoku. Očekivala sam odgovor tipa: “Budi nježnija prema meni!“ ili “Nauči usporiti!” No ja sam bila pažljiva i nježna prema koljenu već trinaest godina i nikada me nije prestalo boljeti jer ono nije trebalo takav tretman. Ne, mojem koljenu je očito trebala brzina.

žena koljeno bol

Želim trčati

Zatim je moje koljeno, kada je shvatilo da ima punu pažnju povikalo: “Želim trčati. Brzo trčati!“ “Želim se penjati po drveću! Želim plesati! Koristi me! Skači gore-dolje! Nije mi ništa! Ja sam odlično, prestani me nazivati lošim! Prestani me koristiti kao simbol svojeg razvoda i pohranjenih sjećanja na tugu koju si osjećala! Prestani me tretirati kao invalida, prestani me tetošiti! Molim te razgovaraj s terapeutom o svojim osjećajima umjesto da svoju bol držiš u meni. To nije pravedno! Ja nisam slabo! Ja sam koljeno i želim da me koristiš kao koljeno! Želim trčati! Idi brže!

Idućeg sam dana, najiskrenije vam kažem, pretrčala 4,5 kilometara. Brzo. Nisam osjećala bol, niti sam nakon toga osjećala ni najmanju nelagodu u koljenu.

Ponovo napominjem, ja nisam liječnica. (Molim vas nemojte činiti ništa nepromišljeno nakon što pročitate ovaj tekst. Ponekad je stvarno riječ o ozbiljnom problemu koji treba liječiti.) Ja dijelim ovo iskustvo s vama jer se u meni pojavilo važno pitanje: Jesmo li snažniji nego što mislimo?

Da, povrijedili su vas. Da, život ne teče uvijek onako kako ste planirali. I da, vaš um i tijelo su bili na teškom udaru i ponekad nam svima treba pažnje i nježnosti. Ipak, moramo osvijestiti da se ne smijemo tetošiti do te mjere da postanemo nesposobni. Ponekad je nježnost potpuna suprotnost onome za čime tijelo i um žude. Život želi da ga živimo. Koljena žele da ih koristimo.

A ponekad je jedini lijek za bol - da ubrzamo.

Izvor: oprah.com

Elizabeth Gilbert. Pripremila Tena Ožegić

Ostali članci