Elizabeth Gilbert: Upoznajte sve dijelove sebe kako biste postali istinski svoji

Nakon što se našla u konfliktnoj situaciji sa starim prijateljem, popularna spisateljica Elizabeth Gilbert, naučila je važnu lekciju o sebi s kojom se svi možemo poistovjetiti…

Emotivna rastrganost

Prije nekoliko mjeseci, našla sam se u nezdravoj situaciji sa starim prijateljem. Iz nekog meni misterioznog razloga, odjednom se okrenuo protiv mene i davao mi je sarkastične komentare svaki put kada bi se sreli.

Nisam imala pojma što učiniti. Moja reakcija na njegovo neprijateljsko ponašanje dovela me to potpune emocionalne zbunjenosti, što mi se dogodi svaki put kada je riječ o konfliktima.

Bila sam rastrgana i preplavljena raznim osjećajima. Dio mene se osjećao kao žrtva puna samosažaljenja, dio mene je smatrao da sam preosjetljiva i da se ne bih trebala obazirati na njega, a dio mene je bio toliko ispunjen pravedničkim gnjevom da sam maštala kako gadu skidam glavu s ramena.

Istovremeno sam htjela pobjeći od njega, u potpunosti mu oprostiti i nemilosrdno ga uništiti u divljačkom protunapadu. Isprva sam se pitala kakva su to tri suprotstavljena glasa u mojoj glavi koji mi šalju tako kontradiktorne poruke o mojim osjećajima i kako bih se trebala ponijeti. I koji od tih glasova predstavlja pravu mene?

Ne postoji jedinstveno ja

Srećom, upoznata sam s konceptom koji mi je pomogao otkriti otkud toliko različitih reakcija u meni. Otkrila sam rad terapeuta po imenu Richard Schwartz koji pretpostavlja da možda nitko od nas nema jedno jedinstveno ja, već kompilaciju mnogih različitih osobnosti. On ih naziva “dijelovima“ i tvrdi da često imaju suprotna djelovanja.

Ovo instinktivno svi razumijemo. Na kraju krajeva, na to mislimo kada kažemo: “Dio mene je uzbuđen, a dio mene prestrašen“, ili “Dio mene želi dati otkaz, ali drugi dio mene žudi za sigurnošću redovite plaće.“

Schwartz nas uvjerava da nas ti različiti dijelovi ne čine ludima; to nas čini ljudima. Također predlaže da identificiramo i imenujemo te dijelove sebe kako bismo lakše upravljali svojim životom.

Moja tri dijela

Potaknuta tom idejom, pogledala sam duboko u sebe kako bih pokušala identificirati najistaknutije osobnosti koje stanuju u meni. Nakon pomnog istraživanja, pronašla sam i imenovala tri dijela.

Evo tko sam, odnosno tko smo:

1. Upoznajte Lizzy. Lizzy je nesigurno malo dijete koje živi u strahu od konflikata i napuštanja. Lizzy me živcira jer je jako bespomoćna, ali ujedno posjeduje veliku snagu. Ona suosjeća sa svima jer zna koliko je život težak. Lizzy je možda prestrašena, ali je i velikodušna. Bez nje, ja ne bih imala srce.

2. Upoznajte Elizabeth. Elizabeth je moj unutarnji stvaratelj. Ona je hrabra i ne boji se riskirati. Volim Elizabeth jer je vrlo kreativna (ona je razlog zašto sam spisateljica). No ona ima i mračnu stranu: zna biti nesmotrena i tvrdoglavo odbija prihvatiti stvarnost.

3. Upoznajte gospođu Gilbert. Gospođa Gilbert je najodrasliji dio mene. Ona je emocionalna suprotnost i Lizzy i Elizabeth. Ona je odgovorna, hrabra, organizirana i neovisna. No isto tako zna biti oštra i bespoštedna kritičarka kako sebi tako i drugima, a njezino rješenje za svaki problem je “Svi se moraju više truditi“!

Kada sam upitala sva tri dijela sebe kako se osjećaju zbog konflikta sa starim prijateljem, svaki odgovor je bio drukčiji. Tada sam počela shvaćati da je ova situacija probudila najgore kvalitete svih mojih dijelova: Malena Lizzy se osjećala uplašeno i bespomoćno, utopistica Elizabeth je slijepo nijekala problem kao takav, dok je osuđujuća gospođa Gilbert već zauvijek prognala tu groznu osobu iz svojeg života.

Tek kada sam sve tri pozvala da stave na stol svoje najbolje kvalitete (Lizzynu empatiju, Elizabethinu kreativnost i snagu gospođe Gilbert) napokon sam bila u stanju mirno porazgovarati s prijateljem o problemu koji se pojavio i riješili smo svađu na ljubazan način.

Drevni Grci su vjerovali da je veličina ljudskog znanja “poznavanje sebe“, ali mislim da su bili u krivu. Pravi odgovor je poznavati sve dijelove sebe jer ako pronađete način da svi dijelovi vas zajedno žive u miru, tada ćete imati mogućnost živjeti u harmoniji.

A to je u konačnici nešto čemu svi težimo.

Izvor: Oprah.com

Elizabeth Gilbert. Pripremila Tena Ožegić

Ostali članci