Elizabeth Gilbert: Tri pokazatelja duhovne krize

Jeste li se na svojem duhovnom putovanju našli u krizi koje niste ni svjesni? Elizabeth Gilbert otkriva znakove koji pokazuju da je vaša duša zaspala za volanom i savjetuje kako je probuditi...

Dosadno vam je

Smatram da je dosada prvi i najtiši znak klonulog duha. Ne mislim da vam je dosadio samo vaš vjerski put; sve vam je dosadno – sami sebi ste dosadni, dosadili su vam ljudi, posao, život. Neki ljudi dosadu prihvaćaju kao nešto normalno, ali ja je smatram pokazateljem da ste potpuno izgubili dodir s čudima koja se događaju oko vas.

Budimo iskreni – svijet je mnogo toga, ali nikako nije dosadan. Svijet je predivan, nasilan, ekstreman, opasan, čaroban i misteriozan. Isto tako, ispunjen je milijunima raznih oblika života, uključujući i ljude (najkreativniju, najčudniju i potpuno nepredvidljivu vrstu). Ako vam je sve navedeno dosadno, tada je vaša duša zaspala za volanom. Počnite obnavljati svoju znatiželju i vaš će duh dobiti priliku da se probudi.

Uplašeni ste

Bojite se svega i svakoga. Strah je suprotno od vjere, a ujedno je i znak da vas je vjera napustila. Strah je isto tako i ubojica kreativnosti, inovacije, nade, rizika i radosti. Strah uvijek donosi najdosadnije izbore koji zarobljavaju dušu, jer uvijek izgovara samo jednu jedinu riječ: “STANI!” Kada slušate samo glas straha, ne činite ništa osim što ostajete paralizirani. Uz to, strah stvara strah, pa svakoga dana postajete sve ukopaniji i ukopaniji. Ali vaša duša ne želi stati!

Vaša je duša rođena na planeti koja se okreće, u svijetu koji se razvija, u svemiru koji se širi. Vaša se duša mora kretati. Vaša duša želi ići naprijed – želi isprobavati, želi skakati, želi lebdjeti, želi ploviti, želi stvarati, želi padati, želi ponovno pokušavati. Sjednite i mirno porazgovarajte sa svojim strahom. S poštovanjem mu recite da nije na njemu da umjesto vas donosi odluke. Umjesto toga, dopustite svojoj kreativnosti i znatiželji da počnu donositi odluke. Promatrajte što će vam se sljedeće dogoditi dok će vaša duša rasti u ogromnom prostoru mogućnosti, koji je strah cijelo vrijeme zaklanjao.

Ljuti ste

Ljutnja je, zapravo, u redu. S njom možemo surađivati. Ako ništa drugo, ljutnja, za razliku od dosade i straha, u sebi ima žara. Ljutnja barem u sebi ima dozu strasti. Stari su mudraci govorili da postoje tri vrte molitvi: Možete moliti sa zahvalnošću, možete preklinjati i možete moliti u srdžbi. Drugim riječima, dozvoljeno vam je da svoj bijes ispucate na Bogu. Možete reći: ”Bijesna sam na tebe što si dopustio da se to dogodi!” Učinite to. Oslobodite se tereta. Bog to može podnijeti. Ali predano odlučite da nećete ostati u stanju bijesa čitavog života, jer će vam on napraviti rupu u duši.

Radije počnite svemiru postavljati zanimljivija pitanja od: “Zašto sam tako prokleta?“ Pitajte ga: “Kako mogu naučiti prokletstvo vidjeti kao blagoslov? Kako mi to može pomoći da rastem? Što me život pokušava naučiti? Kako moja duše želi da izgleda ostatak mojeg putovanja? Kako se trebam mijenjati?“ Postavljajući ova pitanja, žar svog bijesa možete pretvoriti u drukčiju vatru – vatru koja stvara promjenu, milost i dostojanstvo. Vjerujte mi, vašoj će se duši ova pitanja svidjeti mnogo više od običnog, dosadnog bijesa.

Izvor: Oprah.com

Pripremila Tena Ožegić

Ostali članci