Elizabeth Gilbert: Bijeli tigrovi - Pravi razlog zašto ste stalno umorni

Osjećate se istrošeno, pregoreno, nemoćno? Vjerojatno je došlo vrijeme da se riješite nekih tereta...

Bijeli tigrovi

Sjećate li se kada je Mike Tyson kupio bijele tigrove?

Ta su tri rijetka bića bila tek djelić malih (i ne tako malih) luksuza na koje je Tyson potrošio sumanute količine novca: Uz to je kupio šest vila, više od stotinu bijesnih automobila i superskupu kadu koju je platio 2 milijuna dolara… no, meni su se tigrovi urezali u pamćenje.

Evo slike Mikea Tysona koju nikada neću uspjeti izbaciti iz glave. Pozirao je u okruženju nalik na džunglu, odjeven samo u prekrivalo za međunožje, sjajeći se od dječjeg ulja. U ruci je na lancu držao jednog od svoja dva veličanstvena tigra. Meni je izgledao istovremeno manično, defenzivno i jako, jako umorno.

Obećavam da ova priča ima smisla.

Lanene sjemenke ili bolji madrac?

Jeste li ikada bili jako, jako umorni? Većinu svog života, ja jesam. Cijelo vrijeme. Godinama sam se borila s velikim problemom pomanjkanja energije. Moje su rezerve bile iscijeđene. Ja sam se prva razbolijevala tijekom sezone gripe, prva sam odustajala kada smo planinarili, prva sam odlazila kući s tuluma. Jednom sam čak zaspala u jezeru. Stajala sam u ledenoj vodi koja mi je sezala do prsa i zadrijemala od sile iscrpljenosti. To nije lako moguće, ali meni je uspjelo.

Bojala sam se da imam problema s metabolizmom, ili poremećaj štitnjače, ili možda tumor na mozgu. A možda mi je trebao kvalitetniji madrac? Ili više lanenih sjemenki u prehrani?

Nije bio problem u manjku lanenih sjemenki.

Zapravo, moj problem uopće nije bio manjak energije; jedan bi se čitav grad mogao napajati količinom mog urođenog entuzijazma. Problem je bio u tome što sam ga bez veze rasipala. Godinama sam svoju dragocjenu pažnju trošila na iscrpljujuće ponašanje, što znači da sam ulazila u nezdrave seksualne odnose, držala se za nezdrava prijateljstva, pretvarala da sam netko tko nisam, pokušavala ugoditi osobama kojima je nemoguće ugoditi, pokušavala spasiti osobe koje je nemoguće spasiti, pokušavala uvjeriti ljude koji me nikada neće voljeti da me vole, pretvarala se da sam sretna kad sam bila nesretna i govorila da kada sam zapravo željela reći ne. Sve su to stvari koje jako umaraju.

Iskreno, nije ni čudo da sam bila tako neopisivo iscrpljena. No meni je činjenica da sam se toliko iscrpljivala a zatim svima govorila da nemam energije, nalikovala sam situaciju kada se Mike Tyson žalio Larryju Kingu da nema novaca.

Ne, Mike – zaradio si ogromnu količinu novaca, ali si ih potrošio na bijele tigrove. Isto tako, Liz, dana ti je ogromna energija, ali si ju odlučila rasipati na nevjerojatno glupe stvari.

Identifikacija bijelih tigrova

Svi mi imamo svoje bijele tigrove. Pod time mislim da svi imamo neku opasnu naviku koja nam proždire živote i lišava nas energije ako nismo oprezni. Vaši tigrovi mogu biti ovisnost ili radoholizam, bijes, perfekcionizam, osjećaj krivnje, kockanje ili poremećaj hranjenja – ne znam. Ali iz vlastitog iskustva znam da kada živim svjesno, moja energija ima neotežan protok. Ako je protok moje energije otežan, znam da se moram zapitati: “Što su u ovom trenutku moji bijeli tigrovi? Za koju sam se to ludost sada prikovala?“

Nakon što otkrijem svoje tigrove, moram donijeti važnu odluku. Mogu ili udvostručiti svoju trenutačnu ludost i nastaviti se pretvarati da je hodanje uokolo s rijetkim bijelim tigrovima normalna pojava ili… mogu ispustiti lanac iz ruke i pustiti tigrove na slobodu.

Budimo na trenutak ozbiljni: Jedini način da se riješite nezgrapnih zvijeri jest da budete iskreni. Budite iskreni o svojoj ovisnosti, radoholizmu, bijesu, perfekcionizmu, osjećaju krivnje, kockanju ili poremećaju hranjenja – o bilo čemu što vas cijedi. Priznajte si koliko negativan utjecaj to ima na vaš život.

Kada to učinite, vratit će vam se energija u obliku moći. I to ne ona lažna vrsta moći, koja dolazi od stalnog ponavljanja nekog nezdravog lažnog uvjerenja koje imate o sebi (ili kupovanja kade od 2 milijuna dolara). Mislim na moć koja dolazi kada se zauzmete za sebe i prigrlite potrebu da napokon postanete potpuno obnovljeni i prštite energijom do kraja života.

Izvor: Oprah.com

Elizabeth Gilbert. Pripremila Tena Ožegić

Ostali članci