Elizabeth Gilbert: Nadam se da sam odlučila ispravno

Bez obzira na to što vam se dogodilo, sve možete pretvoriti u pozitivnu priču. Elizabeth Gilbert ovim nas tekstom podsjeća na to da je prošlost ono što mi biramo reći o sebi...

Pretvaranje incidenta u priču

Svi u mojoj obitelji vrlo su nadareni pripovjedači. Ne idu nam baš timski sportovi, imamo maleni problem s alkoholom i prilično loše raspolažemo novcem – ali, čovječe, kako smo dobri u pripovijedanju.

Provela sam djetinjstvo promatrajući kako razne pripovijesti dobivaju obrat, kako se izvrću i ponovno stvaraju, dok su se obiteljski događaji iz incidenata pretvarali u priče. Ispostavlja se da je velika razlika između to dvoje. Incident je događaj koji se odvija u stvarnosti i nosi stvarne posljedice i prave, sirove ljudske osjećaje. Priča je ono što kasnije nastaje iz tog događaja.

Incidenti su divlji i opasni; priče su kontrolirane i ohrabrujuće. U procesu stvaranja priče zapravo stojite na skliskom rubu incidenta, polirajući ga od sve boli, neposrednosti i hitnosti, stvarajući nešto što bezbrižno možete nositi u džepu. Priča je nevjerojatna stvar jer vam ponovno daje kontrolu.

Rođak mog djeda

Kad sam bila mala, djed mi pričao priču o svom rođaku koji je 1950-ih imao naviku napiti se kasno navečer, a zatim potpuno gol sam otići plivati u kanal Erie. Jedne je večeri zabunom zaključao ključeve u kamionetu u kojem se nalazila sva njegova odjeća. Bilo je prisiljen, tako gol i mokar, nekoliko kilometara po glavnoj cesti svog rodnoga grada, pješačiti kući.

Ali, postaje bolje! Rođak mog djeda uspio je pronaći malenu krpicu, koja mu je slučajno ispala iz kamioneta – jedinu stvar koja bi mogla sakriti njegovu golotinju. Dok je hodao kući, kad god bi primijetio da se pred njim pojavljuje neki automobili, pokrio mi prednje intimne dijelove. Kada bi čuo da se automobil približava odozada, pokrio bi stražnjicu. Naravno, bilo je neizbježno da će mu se istovremeno približavati dva automobila, svaki iz suprotnog smjera. Da li da prekrije prednji ili stražnji dio?

“I, upitao sam ga“, priča mi djed, “što si učinio?“

Na to je rođak posramljeno odmahnuo glavom i rekao: “Sve što mogu reći je ovo: Nadam se da sam odlučio ispravno.“

Ajme, kako sam voljela ovu priču!

Istina je ionako dovoljno teška

Naravno, sad kad sam odrasla, jasno mi je da nije bilo tako urnebesno smiješno u trenutku kada se sve odvijalo – u vrijeme dok je to bio incident. No rođak mog djeda je taj nesretni incident pretvorio u jako dobru priču. Možda je prenaglasio neke smješnije dijelove i malo prilagodio one tužnije.

Moje je djed s vremenom, vjerojatno, dodatno dotjerao cijelu priču. Možda sam je i ja dotjerala sad kada sam je ispričala. Nekome će to možda smetati. Možda će reći da zamagljujemo istinu. Ali ja mislim da je to u redu, pa čak i humano. Istina je ionako već dovoljno teška u trenutku kada se događa.

Mi stvaramo svoju prošlost

Evo još jednog primjera: Od 2001. do 2003. godine proživljavala sam teško razdoblje razvoda. To je bespredmetno bio nesretan incident. Bila sam nesretna, depresivna i posramljena. U to vrijeme jedna mi je prijateljica rekla: “Hej, pa ti si spisateljica! Jednog ćeš dana pisati o ovome.“ Bila sam uvrijeđena i mislila kako nema šanse da ću svoju bol iskoristiti za priču.

Ali sam ipak svoj incident pretvorila u priču. Nisam imala izbora, stvarno – to mi je u krvi. Ne kažem da je pisanje knjige “Jedi, moli, voli“ bilo jednostavno. Smišljanje kako neugodan incident pretvoriti u dobru priču nikad nije jednostavno. Što trebam uklopiti, a što izbaciti iz priče? Odabir je vrlo važan jer je naša prošlost ono što mi biramo reći o sebi. ”Koje intimne dijelove sebe trebam prikriti, a koje razotkriti“, razmišljala sam. Bilo je vrlo intenzivno. Emocionalni ulozi bili su strašno veliki. Osjećala sam se kao da mi istovremeno prilaze dva automobila iz različitih smjerova, a jedno što imam za pokrivanje jest mala krpica riječi. Sve što mogu reći je ovo: Nadam se da sam odlučila ispravno.

Elizabeth Gilbert

Izvor: Oprah.com

Pripremila Tena Ožegić

Ostali članci