Djeca i novac: kako postaviti granicu

Dječje želje mogu biti neiscrpne, ali novac to nikada nije. Zato mališane treba podučiti granicama, strpljenju i vrijednosti, ali i bezvrijednosti proizvoda koji se svakodnevno nude. Neka vam riječi psihologa pomognu odgajati zadovoljno i sretno dijete koje će polako, vlastitim trudom, naučiti ispunjavati svoje želje

Mladi roditelji jako su sretni kad dobiju prvu bebu, svoju malu ljubav za koju su se dugo pripremali, uređivali stan, opremali i kupovali potrebne i nepotrebne stvari. Polako, dijete odrasta, ima sve složenije zahtjeve pa je za roditelje važno naučiti kako postaviti zdrave granice u njegovu odgoju. Postoje granice koje je važno osigurati, a jedna od njih je novac.

"Pa tata, novac dolazi iz bankomata"

Djeca u početku ne poznaju osjećaj ograničenja i vjeruju da novac dolazi „iz bankomata“, kao što mnogi mališani vjeruju da se hrana jednostavno dobiva u trgovini dok ih netko ne poduči odakle ona zapravo dolazi. Za malo dijete sustav protoka novca može biti presložen da bi ga ono potpuno shvatilo pa može biti šokirano i povrijeđeno time što mu toliko mnogo zanimljivih stvari ostaje izvan dohvata. Gotovo i nije moguće potpuno izbjeći taj šok, ali možete ga ublažiti mudrim pristupom. Važno je djetetu prenijeti ideju da novac nije svrha sama po sebi, nego samo sredstvo lagodnijeg življenja.

Zašto to ne možeš imati

Problem nastaje kada roditelji trebaju odgovoriti djeci zašto nešto ne bi trebala ili, jednostavno, ne mogu imati. Ponekad zbog vlastitih strahova, stida ili krivnje vezanih uz novac roditelji nastoje ugušiti dječje želje i zahtjeve kako bi izbjegli neugodne osjećaje. Tada se nerijetko počinju služiti kritikama, izazivanjem krivnje kod djeteta ili igranjem uloge žrtve, čime se stvaraju temelji za posve suprotan učinak od željenog. Naime, u odrasloj dobi osoba silom želi „nadoknaditi izgubljeno“ (o tome govori i narodna poslovica da je zabranjeno voće najslađe).

Napravit ćemo zajedno još bolju igračku

Ako ste prosječnog materijalnog stanja, morat ćete itekako ograničiti broj zahtjeva kojima ćete udovoljiti, posebno s obzirom na količinu primamljive ponude na tržištu. No postoji još jedan razlog, neovisan o vašem imovinskom statusu, a to je da izbjegnete da vam se dijete pretvori u roba potrošačkog društva, izmanipuliranog medijima i orijentiranog isključivo na vanjske, materijalne stvari. Tako npr. na upit djeteta od tri do pet godina za nekom skupom igračkom roditelji mogu odgovoriti da će svi zajedno napraviti još ljepšu igračku od lego kockica, papira, tkanine, daščica i slično. Ionako su često djetetovi upiti samo čežnja da dobije još više pažnje od roditelja, koji to često ne prepoznaju.

U najmlađoj dobi važno je učiniti sve što možete da postavite zdrave granice, ali da kod djeteta ne izazovete osjećaj da je nemoćno, da se njegove želje ne uvažavaju i da se mora pomiriti s oskudicom. Osnovni cilj je u djetetu istovremeno razviti zdrav osjećaj da je sposobno i da zaslužuje ostvariti svoje želje, ali da se sve želje ne mogu ostvariti odmah, nego ponekad treba pričekati – time ga učimo strpljenju i poštovanju pravila.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci