Danski odgoj - principi koji su čuđenje u čitavom svijetu

Danska, zemlja nastanka lego-kockica ponosi se da odgajaju najsretniju i najprilagođeniju djecu na svijetu. Evo osnovnih principa njihova odgoja...

Djeca spavaju vani dok roditelji ručaju u restoranu

Naučeni na boravak vani, u svim nordijskim zemljama roditelji svoju novorođenčad odmah privikavaju na takav način življenja. Mnogi roditelji vjeruju da je za njihove bebe zdravo nekoliko sati dnevno spavati na otvorenome, čak i za onih dana kada su temperature ispod nule i kada kiši. To čak savjetuje i finsko ministarstvo rada. Kao posebne naputke predlažu rodiljama da bebe (od 2. tjedna starosti) ostave da kratko počinu u kolicima na otvorenome jer će bolje spavati na svježem zraku nego u spavaćoj sobi.

U nordijskim zemljama tako je posve uobičajeno da roditelji vode djecu van na spavanje, pa se stranci čude kada na pločniku naiđu na dječja kolica u kojima spavaju „zabundane“ bebe. Skandinavci jednostavno dijete u kolicima ostave ispred restorana, kafića ili trgovine.

Koliko god to izgledalo čudno, a nekima i neodgovorno, nije li oslobađajuće i prekrasno kada je grad toliko siguran da možete u restoranu ručati sa suprugom ili popiti kavu s prijateljicom dok vaša beba u miru spava na svježem zraku, a udaljena od vas svega nekoliko koraka?

Hygge - životna filozofija Skandinavaca koja ih čini najsretnijima na svijetu

Danski odgoj

Osim što, kako Šveđani vjeruju, drijemanje pod vedrim nebom djetetu poboljšava imunitet i apetit, možda je to i jedan od razloga zašto mali Skandinavci izrastaju u sretne ljude. Barem tako tvrde američka spisateljica Jessica Joelle Alexander i njezina prijateljica Dankinja, psihoterapeutkinja Iben Dissing Sandahl. Ovaj američko-europski par prošlog je ljeta objavio knjigu knjiga “Danski odgoj djece – što najsretniji ljudi na svijetu znaju o odgoju samopouzdane i sposobne djece“ koja obećava da će „pomoći roditeljima odgojiti najsretniju i najprilagođeniju djecu na svijetu“.

Odgojne metode koje opisuju u svojoj knjizi nisu ništa novo. Danci njeguju takvu filozofiju odgoja već generacijama, no tek ih je jedna došljakinja, dobivši djecu s Dancem i preselivši se u Europu, odlučila podijeliti sa svijetom jer vjeruje da su prirodne i logične.

Učenje kroz lego-kockice 

U knjizi se tako opisuje ključna teorija odgoja samostalnog, obzirnog i sretnog djeteta koju su skratili u lako pamtljiv akronim P.A.R.E.N.T. (eng: roditelj), sastavljen od početnih slova engleskih riječi play, authenticity, reframing, empathy, no ultimatums i togetherness (igra, autentičnost, preuokviravanje, empatija, bez ultimatuma, zajedništvo).

Igra je u Danskoj, zemlji nastanka lego-kockica, uklopljena u životni stil, a pomoću nje djeca uče kako se nositi sa stresom, kako poduzimati rizike i pregovarati. Autentičnost se odnosi na način kako roditelji mogu poduprijeti i pohvaliti djetetov proces učenja i truda potičući ih da marljivo rade, priznajući i dopuštajući njihove osjećaje (pa i one negativne) i ustrajavajući u tome i u izazovnijim trenucima.

Miran i autoritativan odgoj

Preuokviravanjem se savjetuje kako promijeniti značenje negativne situacije, tj. naglasiti pozitivne aspekte u negativnim iskustvima. Također, predlažu da bismo trebali izbjegavati etiketiranje djetetova ponašanja negativnim osobinama, primjerice, umjesto da malog Ivana nazovemo lijenim, trebali bismo mu reći da je pod utjecajem lijenosti. Empatičnost je danski nacionalni ponos, a osim u obitelji, empatija se uči i u školama, gdje djeca uče shvatiti i prepoznati tuđe emocije i kako reagirati na njih.

Savjeti za odgoj bez ultimatuma označavaju miran i autoritativan odgoj, bez vike i udaraca u svrhu discipliniranja djeteta, tako što se rješava isključivo problem, a ne djetetovo ponašanje. Zajedništvo propagira koncept hyggea, timskog rada, igranja, pjevanja, druženja s obitelji, ukratko, suprotno od situacije u kojoj svaki član obitelji sjedi u svom kutku buljeći u svoj ekran.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci