Dalibor Petrinić: Pronašao sam recept za zdrav i sretan život

Riječki osobni trener i autor knjiga o zdravlju i vježbanju Dalibor Petrinić tjelovježbi i prehrani pristupa na holistički način, a inspiriran učincima posta koje je osjetio na vlastitome tijelu, novu knjigu posvetio je tom, kako sam kaže, moćnom alatu za dugovječnost i zdravlje

Trener i autor knjiga Dalibor Petrinić

Trener i autor knjiga Dalibor Petrinić

Osnovno počelo ljudske prehrane

U velikoj debati o prehrambenim režimima svaki ima svoje prednosti i mane. Ali, bilo da je riječ o keto dijeti, paleo prehrani, povremenom postu ili intuitivnom konzumiranju hrane, jedna je činjenica koja se ne može poreći: ljudima je post urođen - dio je naše prirode i ukorijenjen je u našu biologiju.

Naši su preci satima bili bez ikakve hrane, čak i danima – i nisu samo preživjeli nego su bili i zdravi. U današnjem svijetu, kad broj oboljelih od bolesti modernoga doba – pretilosti, dijabetesa, raka i srčanih bolesti – rapidno raste, zar nije dobro vratiti se nekim osnovnim počelima ljudske prehrane?

Povremeno gladovanje presudna karika na putu do blagostanja

Postu, čiju je važnost naglasio u svojoj prethodnoj knjizi Prehrana za koju smo stvoreni, osobni trener Dalibor Petrinić u cijelosti je posvetio svoju novu knjigu Postom do zdravlja i dugovječnosti. Poznat po holističkom pristupu vježbanju i prehrani, Petrinić vjeruje da je povremeno gladovanje presudna karika na putu do blagostanja.

Nova je knjiga bazirana na novim istraživanjima koja pokazuju da post ima snažne učinke na tijelo i mozak te čak može pomoći produljiti životni vijek, ali i na autorovu osobnom iskustvu prakticiranja uzdržavanja od hrane.

Ključ zdravlja

U njoj Petrinić ne zagovara dijetne režime i ne zalaže se ni za kakvo dugoročno izbacivanje iz prehrane nekog od glavnih makronutrijenta, nego naglašava da ključ zdravlja leži u kratkoročnoj eliminaciji sve hrane.

„Faze posta, tj. gladovanja, i faze hranjenja, tj. obilja, za čovjeka su prirodne. Neprirodno je to što danas imamo samo faze hranjenja - to je najveći problem“, govori ovaj 40-godišnjak koji posljednjih pet godina redovito posti.

dalibor petrinić knjigaKnjigu Dalibora Petrinića, koja donosi savjete i praktične primjere posta za više zdravlja i energije, možete nabaviti na web stranici www.dpfitness.eu

Najjednostavnija vrsta posta - 16/8

U svojoj novoj knjizi na jednostavan način pojašnjava što je post, kako se za njega pripremiti (što jesti prije, a što poslije da bismo bili manje gladni) i kako ga prakticirati i ukomponirati u svakodnevicu, što i kako vježbati za vrijeme posta. Navodeći razne vrste posta, svakomu daje priliku odabrati onaj koji mu najviše odgovara - ovisno o spolu, tjelesnoj težini (višku kilograma), tjelesnoj aktivnosti...

On, pak, najčešće prakticira kratkotrajni, „16/8“ post, kad dnevno posti 16 sati, a tijekom preostalih 8 sati jede dva - tri obroka. „To je najjednostavnija vrsta posta“, tvrdi Petrinić, „ jer dovoljno je preskočiti doručak ili večeru.“

Autofagija

Jedna od dobrobiti posta je autofagija, metabolički proces u kojemu organizam „jede“ sam sebe. „U osnovi, to je mehanizam kojim se tijelo rješava toksina iz stanica – rješava se vlastitih otpadaka i popravlja oštećenja na njima“, pojašnjava autor uspoređujući autofagiju s generalnim servisom tijela. U tom procesu tijelo sagorijeva vlastite masne stanice za energiju i stoga je gubitak masnog tkiva, tj. viška kilograma, jedna od nuspojava posta.

Smanjenje tjelesne mase mnoge motivira na povremeno prakticiranje posta, ali dobrobiti posta tu ne staju jer povremeno uzdržavanje od hrane može poboljšati cjelokup­no zdravlje i pojednostaviti stil života.

Otkako posti, Petrinić je, primjerice, primijetio da ima više energije jer mu tijelo nije stalno zauzeto probavljanjem hrane, usto mu se i koža pomladila te je prožet osjećajem lakoće jer se manje zamara isprogramiranim razmišljanjima o hranjenju.

Prve sumnje u filozofiju fitnessa

Svoju zainteresiranost za ljudsko tijelo, posebice u terminima vježbanja i prehrane, Petrinić usavršava posljednja dva desetljeća. Još je kao dijete jako volio vježbati, njegovo prvo zaposlenje bio je posao instruktora fitnessa na putničkim kruzerima, a 2008. godine ostvario je svoj san i u rodnoj Rijeci otvorio studio za personalizirano vježbanje.

Tijekom svih tih godina, kroz rekreativno vježbanje i rad s klijentima, u kojem je primarni cilj bio izgled, katkada i nauštrb zdravlja, Petrinić je počeo osjećati da fitness industriji, u čijem je fokusu intenzitet, brzina i efikasnost vježbanja, a ne kvaliteta, osjećaji i učenje pokreta, nešto nedostaje i da nešto treba mijenjati.

dalibor

Promjena prehrane bazirane na mesu

„Posumnjao sam da je cijeli fitness pokret - koji uključuje proizvođače opreme, dodataka prehrani, odjeće i obuće - jedna velika laž te da se rezultati mogu postići na jednostavniji i zdraviji način. Počeo sam istraživati, čitati knjige i isprobavati alternativne metode vježbanja na sebi i svojim klijentima. Što sam više učio, to sam više bio ljut i motiviran da ljudima prenesem znanje, razbijem mitove i svima objasnim kako je zapravo vrlo jednostavno zdravo se hraniti i vježbati“, pojašnjava osobni trener Petrinić.

Napominje kako je njegova transformacija bila usko vezana uz promjenu prehrambenog stila. Dotadašnju hranu, baziranu na mesu i mesnim prerađevinama, koju je konzumirao prije nego što je počeo raditi na sebi i istraživati, zamijenio je prehranom s minimalnim udjelom mesa. Takav mu je jelovnik, ističe, pomogao da osvijesti svoje nezdrave obrasce ponašanja i postigne mentalni mir.

Fitnessu i svom cjelokupnom stilu života počeo je pristupati holistički, pridajući veliku pažnju postizanju harmonije uma, tijela i duha. Njegova transformacija najbolje je vidljiva u njegovom prvijencu - knjizi Prehrana za koju smo stvoreni, na web stranici www.dpfitness.eu i You Tube kanalu Dalibor Petrinic, gdje su nekadašnje desetke videouradaka i postova o treningu potisnuli savjeti o prehrani, kao i upute za poboljšanje kvalitete života.

U životu je najvažnija zahvalnost

Jedna od glavnih poruka koju Petrinić, na temelju osobnog iskustva, prenosi jest da su osviještenost i zahvalnost vitalne točke svake promjene. „U životu je najvažnija zahvalnost“, poručuje svojim čitateljima i gledateljima. „Čim se probudim, zahvaljujem na životu i predivnom danu koji je preda mnom, bez obzira na vremensku prognozu.

Tijekom dana nastavljam zahvaljivati, kad god to osvijestim. Buđenje svijesti je nešto u što, također, ulažem puno vremena i truda jer smatram da je svjesnost (o tome tko sam, jesam li sretan u odnosu s partnerom, radim li posao koji volim...) iznimno važna. Možemo vježbati svaki dan i jesti najzdraviju organsku hranu, ali ako nismo zaspali sretni, kad nismo ispunjeni, ako na posao ne idemo s osmijehom, ako odabrana osoba s kojom dijelimo život nije ‘ta’, sve drugo je manje bitno.“

Prehranu je potrebno krojiti izričito po vlastitoj mjeri

Svjesnost je, dodaje, usko povezana s prehranom jer duboko osviještena osoba pazi što i koliko jede. Stoga ohrabruje ljude da se educiraju i nauče čitati deklaracije na prehrambenim proizvodima. „Većina ljudi najviše griješi kad svoj stil prehrane etiketira kao tzv. zdravi režim samo zato što jede nešto što nosi oznaku ‘bezglutensko’, ‘bio’, ‘sugar free’ ili ‘vegansko’, jer to ne znači da je zdravo.“

Prehranu je, napominje, potrebno krojiti izričito po vlastitoj mjeri jer svaki organizam ima svoje potrebe, ali svi bismo trebali poslušati univerzalnu nutricionističku preporuku da treba izbjegavati „prazne“ kalorije – one koje imaju puno šećera, a nemaju nikakva nutritivna svojstva.

dalibor petrinić

Što i kako Dalibor jede?

Za inspiraciju, zavirili smo u kuhinju ovog fitness gurua. Njegov dan „na tanjuru“ izgleda otprilike ovako: prvi obrok pojede između 12 i 13 sati, a to je uglavnom power smoothie s proteinskim dodatkom prehrani, bananom, borovnicama i kokosovim mlijekom ili vodom, za međuobrok zna pojesti šaku oraha ili oljuštenih badema, a za večeru obično uživa u plavoj ribi s povrćem ili palačinkama od bademova brašna.

Ovakvim je režimom u nekoliko godina skinuo deset kilograma viška, a pritom vježbanje, ističe, nije bilo toliko krucijalno za krajnji rezultat, koliko pravilna i individualno prilagođena prehrana, rad na sebi, ali i svakodnevno kretanje.

Redovite šetnje važnije od mukotrpnog vježbanja

Redovite šetnje i boravak u prirodi važnije su, tvrdi Petrinić, od mukotrpnog vježbanja 2 - 3 puta tjedno u teretani ili joga studiju. „Zbog sjedilačkog načina života, to nije dovoljno, a može biti i kontraproduktivno.

Radije se orijentirajte na brigu o svom fizičkom zdravlju svakoga dana“, kaže trener savjetujući da svakog dana dva-tri puta izdvojimo po pola sata za hodanje i 10 minuta za skakanje na trampolinu (izvrsno je za cijelo tijelo i limfni sustav) te za kratke vježbe snage (odlične su za gustoću kostiju i usporavanje propadanja mišićne mase) koje možemo vježbati sami kod kuće i bez rekvizita.

Daliborov recept za zdrav, sretan i dug život

Dakle, Petrinićev recept za zdrav, sretan i dugovječan život zapravo je vrlo jednostavan i svodi se na svjesnost i zahvalnost, svakodnevne šetnje (ako je potrebno, nabavite psa, kao što je i Petrinić!), boravak u prirodi vikendima i svakodnevno prakticiranje posta. 

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci