Dalibor Petrinić: 5 navika koje mogu promijeniti život i poboljšati zdravlje

Komfort zona je vrlo ugodno mjesto ali navike koje predlaže riječki savjetnik za zdravlje i autor knjige ‘Prehrana za koju smo stvoreni’ mogu u potpunosti promijeniti vaš život i poboljšati zdravlje...

Pet zlatnih savjeta

 

1. Redovit post

S redovitim postom čistite tijelo i um.

2. Redovito tuširanje hladnom vodom ili kupanje u moru većim dijelom godine

Na ovaj način razbuđujete tijelo i aktiviraš smeđu mast koja omogućava pojačano sagorijevanje kalorija.

3. Samoća (koliko vam životne obaveze dopuštaju)

4. Redovita šetnja 

S redovitim šetnjama sagorijevate kalorije bez boli, patnje i naprezanja, a tijelo radi ono za što je stvoreno - kretanje.

5. Redovit boravak u prirodi

S redovitim boravcima u prirodi pridonosiš unutarnjem miru, spajaš se sa svojim prirodnim staništem i hraniš svoj um, dušu i tijelo.

Izađite iz zone komfora

Za sve ovo vam ne treba ništa novca niti ulaganja. Ne trebaju vam nikakvi skupi gadgeti, sprave, dodaci prehrani niti bilo kakve ostale gluposti što se danas prodaju. Sve su to distrakcije.

Sve što trebate dobijete sa svojim rođenjem. Znači sve je vrlo jednostavno. Pa zašto to onda svi ne prakticiraju? Odgovor je vrlo jednostavan: Zato što svi ti postupci zahtijevaju izlazak iz komfor zone. A to većina nikako ne voli i uradit će sve samo da imaju taj stalni osjećaj ugode (lijenosti).

Redovit post je većini problem zbog emotivne povezanosti s hranom i činjenice da je hrana dostupna 24 sata dnevno bez nekog pretjeranog truda. Nije se lako riješiti mrtve hrane koja zatupljuje i koja je dizajnirana da stvara ovisnost i postepeno uzrokuje bolest.

Hladan tuš nije ugodan jer zahtijeva izlazak iz zone komfora, stoga će tuširanje vrućom vodom uvijek biti izbor većine.

Samoća nije ugodna jer osviješćuje i otkriva pitanja koja se mogu maskirati dokle ste god u društvu i imate distrakcija, a danas ih ima više nego ikada (društvene mreže, tv, internet)

I tu ti leži odgovor na vječno pitanje: zašto je tako teško živjeti zdravo i pronaći unutarnji mir?

Živjeti zdravo nije nimalo teško ni skupo, kao što vidiš, samo zahtijeva izlazak iz zone komfora i u tome se krije uzrok problema.

Čovjek je u svojoj stalnoj potrazi da si što više olakša život došao do ekstrema, odmaknuo se od prirode i to je najveći razlog zašto smo u stanju kakvom jesmo danas.

Previše jedemo, premalo se krećemo, bojimo se samoće i bilo čega što bi nas moglo izvući iz te zone komfora. Zone komfora u kojoj je lijepo i ugodno, ali u kojoj nažalost ništa ne raste...

Dalibor Petrinić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci