Crtež puno govori o djetetu - naučite ga dešifrirati

Boje na crtežima vaše djece puno govore o njihovu unutarnjem svijetu, osjećajima, mislima i senzacijama koje ne znaju verbalizirati. Uz pomoć savjeta kromoterapeuta naučite razumjeti njihov jezik i pomozite im da se izraze. Na taj način možete pridonijeti njihovu sretnijem djetinjstvu

Djeca se izražavaju bojama dugina spektra. U prvoj godini života bebe razlikuju crnu i bijelu, da bi malo poslije počele primjećivati i crvenu boju. Predškolska djeca reagiraju na crvenu, plavu i žutu, a oko šeste godine počinju raspoznavati i narančastu, zelenu i ljubičastu. Kako se dijete razvija i raste, bira i omiljenu boju iz dugina spektra. Izbor omiljene boje otkriva nam osobnost djeteta, njegovo fizičko, emotivno i mentalno stanje te duhovni razvoj.

Nacrtaj mi...

Djeca se izražavaju bojama mnogo lakše nego riječima jer rječnik još nije dovoljno razvijen, kao ni sposobnost verbaliziranja misli i osjećaja. Kako djeca rastu i razvijaju se, svakodnevno se može mijenjati boja koju najviše vole. Nekad se omiljena boja može zadržati i tjedan ili mjesec, i tada treba obratiti pozornost na to koja je boja dugo prisutna kao omiljena ili kao ona koju dijete ne voli. To može označavati djetetove osobine, ali i njegov fizički ili emotivni problem.

Nikad ne treba utjecati na izbor omiljene boje jer tako nećete dobiti pravi odgovor i razumijevanje djetetova unutarnjeg svijeta. Djeca su kreativna i spontana – samo im treba ponuditi bojice i papir te zadati da, primjerice, nacrtaju dugu tako da svoju omiljenu boju stave kao prvu, na vrh duge, a onu koju ne vole kao posljednju, na dno. Dijete također možemo upitati i koju kombinaciju ponuđenih boja najviše voli. Boje ne otkrivaju samo emocije i misli, one upozoravaju na to i kakav odnos dijete ima prema svojoj okolini, roditeljima i prijateljima.

Omiljene boje koje dijete bira na prvom i drugom mjestu predstavljaju crte njegove osobnosti koje trenutačno razvija, a boje koje su na posljednjem i pretposljednjem mjestu su osobine koje odbija i ne želi razviti, pa mu je tu potrebno malo pomoći. Boje poput crvene, narančaste i žute na prvome mjestu govore o otvorenoj i slobodnoj osobnosti.

Plava, indigo, ljubičasta

Ako su te boje na posljednjem mjestu, obično je riječ o zatvorenom, stidljivom ili nesigurnom djetetu. Međutim, ako dijete bira plavu, zelenu, indigo ili ljubičastu na prvome mjestu, onda to govori da ima više pasivnu, introvertiranu osobnost. Ako su te boje na posljednjem mjestu, to znači da te aspekte treba na neki način približiti djetetu. Ako dijete bira jednu toplu i jednu hladnu boju kako omiljenu, to pokazuje da je njegova osobnost u ravnoteži.

Budući da se djeca svakodnevno razvijaju i rastu, tako i njihova omiljena boja može biti različita svakoga dana, što nam pokazuje koje su crte osobnosti tog dana izražene. To također govori i o tome kako se dijete osjeća u okružju određenih ljudi i prostoru u kojem boravi – to može biti škola, vrtić ili kuća, ali i majka, otac, učiteljica...

Djeca najlakše uče ako uključe više osjetila odjednom. Kromoterapija tj. terapija bojama uključuje sva njihova osjetila. Miris je jako važan, a svaki miris ima vibraciju određene boje. Kada se boja i miris povežu, imaju mnogo jači utjecaj na pamćenje određenih stvari iz dječjeg okružja.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci