Brige budućih roditelja i pad nataliteta

Istraživanje koje donosi udruga RODA pokazuje koji su razlozi stalnog pada nataliteta u Hrvatskoj

Prema istraživanju koje je udruga RODA – Roditelji u akciji, provela kroz anketu na svojoj Facebook stranici, razlog stalnom padu nataliteta u Hrvatskoj nije, kako se mladim ljudima često imputira, želja za njihovim osobnim komforom, životom bez djece i brige za djecu, već, prije svega, egzistencijalni strah. Roditelji koji se ne odlučuju na veći broj djece, ili oni koji bi roditelji željeli postati, strahuju od toga da svojoj djeci ne mogu, odnosno da im ne bi mogli osigurati dovoljno kvalitetno odrastanje, zaključak je istraživanja.

Od 1.070 ispitanih u anketi, njih čak 995 želi imati dijete, ili još djece, ali ih u tome sprečavaju, redom, sve veći životni troškovi, nesigurnost na tržištu rada, niske rodiljne naknade, nezaposlenost, nedostupne i skupe jaslice i vrtići, nedostatak podrške nakon poroda te traumatičan porod i strah od poroda. 

„Roditelji u Hrvatskoj sve više nalikuju pokretnim metama, strahujući da će i oni pasti pred rastućim i zastrašujućim brojkama. Broj nezaposlenih u reproduktivnoj dobi popeo se na 213.465, broj mladih nezaposlenih ljudi na 158.787, a broj mladih do 30 godina, koji žive s roditeljima, na nevjerojatnih 355.000, odnosno 66 posto. Devedeset posto ugovora s poslodavcima su ugovori na određeno vrijeme, a stambenih je kredita čak 200 tisuća. Na kraju, broj blokiranih bankovnih računa iznosi više od 315.000“, neke su od zastrašujućih broji koje iznose u RODA-i.

„Ne postoji nacionalna strategija koja bi kreirala prijateljsko okruženje budućih i sadašnjih roditelja, a mjere  koje se provode  uglavnom su nepostojane, sporadične i ovise o volji pojedinca, umjesto da budu rezultat osmišljenih javnih politika čiji se učinak mjeri“, navode iz RODA-e, napominjući kako su roditelji, obitelji, suočene s egzistencijalnim poteškoćama koje su ih gurnule na marginu društva, i u sve su većem riziku od siromaštva. Obitelji s nezaposlenim roditeljem, bolesnim djetetom, djetetom s poteškoćama u razvoju te jednoroditeljske obitelji trebaju dodatnu podršku društva, zaključuju u udruzi, dodajući kako za tu podršku nisu potrebna velika financijska ulaganja, ali je potrebno odrediti prioritete, i u njih ulagati vrijeme i trud.

Gabrijela Pajić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci