Blagdani u miru: Kako prosinac učiniti vremenom slavlja i berbe plodova rada

Sjećate li se kako je uzbudljivo bilo brojiti dane do Božića kad smo bili petogodišnjaci? Nismo tada imali nikakvih obaveza i briga: bor bi odjednom osvanuo u sobi, kolači su se pekli sami, poklone zamotane u šuškavi celofan donosilo je neko bajkovito biće, a na nama je bilo samo da uživamo te svojom radošću i smijehom uveseljavamo ukućane! A kako bi bilo da taj osjećaj i stanje pokušamo prenijeti i u ovo, odraslo, ‘ozbiljnije’ doba? Da umjesto jurnjave kroz liste i popise obaveza, kroz prosinac prolepršamo u plesnome ritmu, zaigrani i radosni, ali sada i svjesni, s osjećajem smisla i zahvalnosti

Razgovor sa srcem

Za početak je dobro ipak napraviti popis stvari koje biste željeli napraviti. Raspišite se, bez ograničenja, da biste se riješili pritiska i u konačnici ipak varljivog osjećaja da je pred vama velika količina obaveza i zadataka te da ćete ih samo s teškom mukom svladati. U drugom čitanju, nakon nekoliko sati ili drugog dana, maknite s popisa sve što vam se više ne čini tako bitno, nužno ili neophodno.

Neka vas pritom vodi osjećaj koji dolazi iz srca. Ako vaše srce kaže: ovo je dobro, ovo mi je važno, ovo će razveseliti one koje volim, ovo će mi biti nagrada nakon 11 mjeseci rada i truda, onda neka to ostane na popisu. Sve ostalo, maknite. Cijelu ste godinu puno radili i bili marljivi, pa neka prosinac bude doba slavlja i berba minulog rada.

Na vrijeme odlučite kako ćete ukrasiti dom, što će se naći na jelovnicima, kupite namirnice, poklone i ostalo prije nego što započnu gužve u trgovinama (najveći kradljivci vremena!). Osmislite druženja i izlaske, na vrijeme pozovite prijatelje i dogovorite detalje.

Ako vam se popis i dalje čini zahtjevan i naporan, ponovo ga skratite i prilagodite. Ideja vodilja neka bude ona s početka priče: uživati i širiti radost na druge! Zapamtite da je važnije imati dobru i opuštenu atmosferu u kući nego izgubiti se u planiranju i inzistirati na tome da sve bude savršeno, kao iz reklame.

Većina reklama ionako je tu da nam stvore potrebu koju nismo ni znali da imamo te da se osjetimo nedostatnima ako nemamo upravo ono što se nudi u tim slikovnicama na ekranu. Razgovarajte sa svojim srcem, otkrijte što mu je zaista važno i što trebate činiti da ono, kao i srca ljudi koji su vam dragi, bude istinski sretno.

anđeli žena božić

Uređenje koje odiše osobnim stilom

Svakako napravite neku sezonsku promjenu u prostoru u kojem živite, a ako vam to pričinjava zadovoljstvo, okitite svaki kutak doma, barem malim detaljem. Ako ste, pak, skloniji minimalizmu ili se ne stignete previše baviti time, odaberite nekoliko ključnih ukrasa koji će udahnuti svečani duh blagdana ili pozovite prijatelje koji uživaju u dekoriranju da i vaš dom učine toplim i privlačnim mjestom. Okićen bor u većini slučajeva postaje središtem doma: danju uživamo u aromaterapijskom mirisu šume, a večeri postaju magične uz njegovo zavodljivo namigivanje lampicama.

Klasičan nordijski stil s crveno-bijelim ukrasima od prirodnih materijala, drva, slame i vune donijet će finu toplinu i laganu decentnost. Volite li više glamur, dajte si oduška koristeći zlaćane ukrase, šljokice ili orijentalne boje dragulja. Možda će vašem stilu i ukusu više odgovarati sofisticirani nakit u nijansama plave, urešen tragovima mraza i dodirom srebra.

Božićni ugođaj počinje već od ulaznih vrata, a povratak kući bit će još veseliji ako nas s njih pozdravlja vjenčić, osobito ako smo ga izradili sami ili je dar nekog tko nas voli. Materijali koji se najčešće koriste za izradu vjenčića su: granje crnogorice, češeri, kuglice za bor, ukrasi od gline, crvene i karirane mašne. Ako vas izrada vjenčića, nasamo ili u društvu, kod kuće ili na radionici ne veseli ili jednostavno ne stignete se time baviti, neka od lokalnih cvjećarnica sigurno će u svojoj ponudi imati nešto po vašem ukusu.

Kupovnim ukrasima svakako dodajte i pokoji vlastoručno izrađen komadić koji vas veseli i daje osobniji pečat cijeloj božićnoj bajci.

žena božić

Naglasak na smislenom druženju

Previše obaveza i želja ne ostavlja puno vremena za druženje, međutim, ove dvije aktivnosti možete i spojiti, na opće zadovoljstvo! Pozovite prijatelje na tematska druženja, svojevrsne mini radionice u kojima ćete raditi nešto kreativno i korisno, uživati u smijehu i sjajnoj atmosferi, a usput i obaviti dio posla. Evo nekoliko ideja:

Izrada adventskog vjenčića/vjenčića za vrata: Nabavite kolute od cvjećarske spužve ili od slame (ima ih u trgovinama hobi materijalom i robnim kućama), zamolite prijatelje koji u vrtu imaju borove i drugo zelenilo da donesu grančice te pripremite ukrasne trake, kuglice za bor, češere, svijeće i sve ostalo što mislite da bi se moglo uplesti u vjenčić. Ako dosad niste naučili tehniku na nekoj od cvjećarskih radionica (što toplo preporučujemo), pogledajte neki od „napravi sam“ priloga na You Tubeu.

Izrada čestitki: Vrijeme i vještine potrebne da bi se dizajnirale i izradile čestitke primateljima će pokazati koliko vam je do njih stalo. Zamislite njihovo oduševljenje kad ih u sandučiću dočeka originalna, ručno izrađena kartica s dobrim željama! Tu se zaista možete razigrati i pustiti maštu u puni pogon: pripremite s prijateljima tanke kartončiće u boji, šarene magazine za izrezivanje i izradu kolaža, bojice, flomastere, dekorativne konture za 3D detalje, šljokice, mašne, elemente iz prirode... Možete odmah i jedni drugima napisati želje za novu godinu i čestitkama skratiti put do onih kojima su namijenjene.

Slatko druženje uz slastice: Osim tradicionalnih suhih keksa, koji se mogu lijepo ukrasiti šećernim pastama, zabavno je raditi i, primjerice, cake pops – okruglice od tijesta koje se mogu uranjati u čokoladu i također prigodno ukrašavati mrvicama, jestivim ukrasima u obliku božikovine, zvjezdica, pahuljica itd. Možete se „uhvatiti“ i konkretnijih kolača i torti, ispeći nekoliko vrsta pa svakome gostu pripremiti kutiju u kojoj će ponijeti svoj dio.

Kreativno zamotavanje poklona: Ovo je također vrlo poticajno i zabavno! Prikupite razne ukrasne papire i trake, a u mašnu možete ubaciti i poneku sitnicu poput igračke, ukrasa za bor, praporaca, srebrnog flomastera, maske za lice i slično. Pokloni zamotani u stranice lijepih magazina oduševit će poklonike održivog načina življenja.

Mini tombola s domaćim proizvodima kao nagradama: Organizirajte plesnjak uz izvlačenje nagrada, a u fond neka uđu staklenke zimnice, boce maslinova ulja ili vina, kolači, ušećerene korice naranče i razne druge domaće delicije.

Što simboliziraju ukrasi božićnih blagdana?

Irena Zrinski

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci