Bivši budistički redovnik vodi tvrtku za meditaciju vrijednu 100 milijuna dolara

Nakon nekoliko tragedija koje mu je život donio, uslijed velikog bola i tuge koje je doživio, Britanac Andy Puddicombe odlučio je potpuno promijeniti život i otišao na Himalaje. Živio je 10 godina u Aziji, putovao i meditirao 16 sati dnevno. To mu je pomoglo da nađe unutarnji mir. Kada se vratio u London, započeo je s podučavanjem meditacije, a potom sa suradnikom Richardom Piersonom osmislio aplikaciju Headspace za mindfulness meditaciju koja im danas donosi zaradu od 100 milijuna dolara godišnje i suradnju s velikim tvrtkama poput Googlea, LinkedIna, General Electrica i Unilevera. Pročitajte njegovu životnu priču

Andy Puddicombe

Andy Puddicombe

Niz smrti u kratko vrijeme

Niz životnih tragedija je Britanca Andyja Puddicombea usmjerilo na potpuno drugačiji put od onoga kojime je kročio. Kad je imao 22 godine, Andy je stajao ispred londonskog puba kada je pijani vozač uletio u grupu njegovih prijatelja i usmrtio dvoje. Nekoliko mjeseci kasnije sestra mu je poginula u biciklističkoj nesreći, a potom mu je djevojka preminula tijekom operacije.

Andy je u to vrijeme studirao sportske znanosti, ali uslijed velike tuge zbog gubitaka koje je doživio, odustao je od studija. Tražeći potpunu životnu promjenu, odlučio je otputovati na Himalaju i postati budistički redovnik. Proveo je 10 godina putujući po Aziji i meditirajući i po 16 sati dnevno. Kaže da mu je to pomoglo da se pomiri sa svime.

Meditacija je neka hipijevska stvar

Njegova obitelj i prijatelji bili su šokirani i zabrinuti. Unatoč tome, pružili su mu ohrabrenje i podršku. Godine 2015., Andy se vratio u rodnu Veliku Britaniju i pokrenuo posao s meditacijom, iako to nije bilo baš cijenjeno. Ljudi su uglavnom smatrali da je meditacija neka hipijevska stvar, nisu znali meditirati niti su imali vremena za to.

Andy je otvorio malu, privatnu praksu u Londonu i podučavao poslovne ljude izložene stresu kako da koriste mindfulness meditaciju u svakodnevnom životu. Danas on i suosnivač Richard Pierson vode popularnu aplikaciju za meditaciju Headspace, koja je "skinuta" više od 54 milijuna puta širom svijeta, i to Andyju i njegovom suradniku donosi godišnje više od 100 milijuna dolara.

Andy Puddicombe

Ideja za aplikaciju za meditaciju

"Kad sam upoznato Andyja, bio sam prilično očajan," kaže Richard. "Patio sam od društvene anksioznosti i to mi je teško padalo. Nisam imao nikakav krug prijatelja kojima bih se mogao povjeriti. Nakon prve meditacije kod Andyja shvatio sam koliko puno misli imam u svojoj glavi i do koje mjere su negativne. Razveselilo me čuti da postoji izlaz iz toga."

Kad je Richard shvatio koliko dobrobiti ima od meditacije, odlučio je ući u posao s Andyjem, pomoći mu da proširi glas. Dao mu je niz svojih ideja kako bi mogao postati vidljiviji na tržištu. Do 2010. godine su organizirali događanja u britanskim gradovima gdje su govorili o dobrobitima meditacije i održavali grupne meditacije.

Iste godine napravili su prvu verziju aplikacije Headspace, čiji korisnici mogu izabrati jednu od niz ponuđenih vođenih meditacija.

Andy, koji je glas aplikacije kaže: "U početku smo bili samo nas dvojica, nitko nam nije htio dati novac, pa smo tražili u sluge od naših prijatelja. Jedan prijatelj ustupio nam je besplatno studio za snimanje, a drugi ured. Neki su toliko vjerovali u ovo što radimo da su se odrekli plaće i radili za nas, vrlo smo im zahvalni za to."

Zaposlenici Googlea i LinkedIna također meditiraju
Preselili su posao iz Londona u Los Angeles, a tvrtka od 2014. prima ulaganja za proširenje aplikacije i danas ima 300 zaposlenika. Richard je sada izvršni direktor a Andy je zadržao status suosnivača.

Temeljna ideja za aplikaciju Headspace bila je uzeti nešto teško i slojevito kao što je učenje mindfulness meditacije i ponuditi je u obliku kratkih video i audio snimaka. Tako je transformirao industriju i dospio na globalno tržište. No, Headspace nije samo aplikacija.

Tvrtka ima više od 300 poslovnih klijenata kao što su Google, LinkedIn, General Electric i Unilever, čiji zaposlenici i menadžeri također meditiraju. Također surađuje s američkim sveučilištima kao što su Harvard i Stanford te s Nacionalnom zdravstvenom službom Velike Britanije na zdravstvenim dobrobitima meditacije.

I naravno, Richard i Andy nalaze svakog dana vrijeme za meditaciju, premda za Andyja to više nije 16 sati dnevno.

Izvor: www.bbc.com

Pripremila Snježana Krčmar

Ostali članci