Besplatna aplikacija 'Kalendar bebine dohrane'

Nutricionistice a u prvom redu majke, Tena Niseteo i Karmen Matković Melki svoja bogata znanja iz područja dječje prehrane svakodnevno provode u praksi. Kako bi svim majkama omogućile da budu upućene u namirnice i jela za bebe te postanu stručnjakinje za prehranu svojih mališana, osmislile su besplatnu mobilnu aplikaciju „Bebin kalendar dohrane“

Osnovne iskaznice namirnica

Na jednostavan i pregledan način, ova edukativna aplikacija predstavlja preporučen plan uvođenja novih namirnica u djetetovu prehranu u dobi od šest mjeseci do dvije godine života.

„Aplikacija sadržava osobne iskaznice namirnica - informacije o nutritivnom sastavu, sezoni, zdravstvenom benefitu ali i alergenosti te najboljem načinu pripreme za više od 150 različitih namirnica“, kaže Tena Niseteo, klinički nutricionist u dječjoj bolnici.

Dodaje i da tablični prikaz svih namirnica u sklopu kalendara dohrane nudi informacije i o tome kada bi dijete moglo biti spremno za isprobavanje novih okusa, boja i tekstura. Ako vaše dijete ima više od dvije godine, ne brinite se, nutricionistice planiraju aplikaciju nadograđivati i za starije uzraste.

Više od 150 recepata

Aplikacija nudi i više od 150 jednostavnih recepata za pripremu ukusnih žitnih, voćnih, povrtnih, mliječnih, mesnih i ribljih kašica i jela te zdravih grickalica i sokova za neiscrpnu kulinarsku inspiraciju. A ono što nas je najviše dojmilo je mogućnost personalizacije. „Upisom imena, datuma rođenja i spola djeteta aplikacija se pretvara u osobni kalendar dohrane djeteta koji sadržava omiljene namirnice i recepte u bebinoj listi favorita. Tražilicom se mogu filtrirati skupine namirnica prema dobi djeteta, ali i prema bebinom 'semaforu' i reakcijama djeteta na određene namirnice i jela“, objašnjavaju nutricionistice.

Tako se roditelji educiraju o dohrani kroz jednostavan i slikovit pristup te osvještavaju važnost raznolike prehrane i zastupljenosti različitih skupina namirnica u prehrani svoje djece. Dohrana se uvodi pravilno te se dijete uči na nove arome, okuse i teksture te se osigurava pravilan rast i razvoj kroz balansiranu i pravilnu prehranu adekvatnu dobi i usađivanje pravilnih prehrambenih obrazaca za čitav život.

Aplikacija dostupna svim korisnicima Android pametnih telefona, a uskoro će biti dostupna i verzija za iOS operativne sustave.

Više na: www.mybabyfoodchart.com

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci