Ana-Marija Jagodić Rukavina: Kako sam naučila 'čitati' ljude iz pokreta

Godinama je proučavala tijelo i pokret. Stekla je titulu magistra kineziologije i osmislila je vlastitu metodu vježbanja koja se podučava na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, a onda je, iscrpljivanjem svojih psihofizičkih mogućnosti, spoznala da je fizičko tijelo samo naš vanjski bedem. Otkrivši njegovu energetsko-duhovnu stranu i prepustivši se svom intuitivnom vodstvu, postala je poput psihoterapeutkinje za tijelo koja čita jezik pokreta. Ali kao nijedan transformacijski put, ni njezin nije bio posut ružama jer patio je njezin obiteljski život

Ana-Marija Jagodić Rukavina začetnica je sustava vježbanja Body tehnike i osnivačica PBS centra sportske izvrsnosti. Već je kao studentica počela osmišljavati vlastiti sustav vježbanja jer je smatrala da brojnim klasičnim metodama rekreacije (od fitnessa i pilatesa do aqua aerobika) nešto nedostaje. Svaku je od tih metoda izmijenila i začinila svojim intuitivnim znanjem o pokretu, povećavajući broj svojih sljedbenika. I tako je 2000. godine nastala Body tehnika, brendirana metoda vježbanja koja spaja rehabilitaciju, sport i rekreaciju, i koja se posljednje desetljeće podučava na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu.

Sve je izgledalo idilično, ali...

Ana-Marija je svoju viziju i strast pretočila i u vlastiti studio za vježbanje. Sve je djelovalo idilično – imala je divnu obitelj, dvoje djece i brižnog supruga, struka ju je cijenila, a za upis u studio postojao je red čekanja, no iznutra je, kako kaže, bila sve slabija i boležljivija.

„Dok sam svima drugima uspješno pomagala, kad bih prestala raditi, osjećala sam se loše. Osjećala sam neku unutarnju nesigurnost koja bi prestala jedino dok sam podučavala i radila – i zato sam bježala u posao. Imala sam veliku želju da pomažem ljudima, ali svoje tijelo i svoje mogućnosti pritom nisam uzimala u obzir. Sve što sam savjetovala drugima na sebi sam primjenjivala kroz držanje tijela i pokret, ali nisam shvaćala da poklanjajući toliku energiju drugima, kako bih im pomogla, iscrpljujem sebe. Bila sam kronično umorna, anksiozna i energetski blokirana“, prisjeća se trenerica.

Ili ćete završiti u bolnici ili će curica dobiti tabletu

To je trajalo mjesecima, sve dok jedno ljeto njezina životna energija nije presušila toliko da joj je danima bilo teško ustati iz kreveta. Uz pokretanje posla i vođenje vlastite tvrtke, dodatno ju je iscrpljivalo majčinstvo. „Nakon druge trudnoće nisam pošteno spavala tri godine. Moju nervozu i anksioznost osjećala je moja jednogodišnja kćerkica koja zbog toga gotovo uopće nije spavala.

Neću zaboraviti kad mi je pedijatar rekao: ‘Ili ćete vi završiti u bolnici od iscrpljenosti ili ću ja vašoj curici dati tabletu za smirenje tako da može spavati.’ Zar će moje dijete dobivati tablete za spavanje zato da bih se ja smirila?“ upitala se Ana-Marija. To je bila točka preokreta. Shvatila je da mora na sebi primijeniti sve dobronamjerne savjete koje je upućivala klijentima i da se mora odmoriti.

Ljekoviti odmor

Priuštila je svom iscrpljenom tijelu i duhu višednevni edukacijski odmor u Sloveniji. „Odmakom od svakodnevice, poslovnih i majčinskih obaveza, u jednom me trenutku vježbanja preplavio nezaboravan osjećaj blaženstva, zahvalnosti, ljubavi, spoja sa samom sobom i otkrića duhovnosti koje je dolazilo iznutra“, opisala je Ana-Marija trenutak kad se osjećala kao da se vratila natrag u sebe.

Dok je prije na tijelo gledala isključivo s anatomske, fiziološko-biomehaničke strane, sada je otkrila njegovu energetsko-duhovnu stranu: „Spoznala sam da samo kad sam uzemljena i energetski protočna mogu raditi i biti sve ono što volim. Tada nijedan negativan vanjski faktor ne može narušiti moje stanje, a ako nisam protočna, ne mogu ništa od toga jer sam zapletena u negativnoj spirali straha i blokada.“

Da bi zadržala tek zadobiven osjećaj energetske snage, svoje nove uvide počela je primjenjivati u poslu. Sve dotad svoj je rad bazirala na standardima koji su imali znanstvenu potvrdu i prema najnovijim saznanjima, no primijetila je da njezine nove spoznaje nemaju veze s teorijskim znanjem i istraživanjima, nego s prepuštanjem onome što vidi i što osjeća prema tijelu s kojim radi. Neravnoteža i blokade klijenata koji su joj dolazili mogla je prepoznati iz nekoliko njihovih pokreta. Spajajući stečena znanja i slušajući intuiciju, kao da je otkrila čitati govor tijela.

Ana- Marija Jagodić Rukavina

Rađanje zdravog bića

Novootkrivena dimenzija rada s ljudima zasijala je u njoj sjeme koje se materijaliziralo u Body Healing Story metodi. Okidač za kreiranje te duhovno-tjelesne metode koja, uz podršku glazbe, ujedinjuje srce, um i pokret, bio je tuner, maleni instrument nalik na zviždaljku, koji je dobila na dar od prijateljice zvukoterapeutkinje.

„Kad sam čula zvuk tunera koji proizvodi ljekovitu frekvenciju V 528, doživjela sam déjà vu i osjetila sam da nešto moram s tim napraviti. Slušajući potom glazbu na istoj frekvenciji, u jednom sam dahu, kao u transu, ispričala svih sedam faza BHS-a: od predmaterijalnog stanja našeg bića i začeća, preko faze u utrobi kad analiziramo pokret i svijest sebe kao fetusa do faze rađanja i sadašnjeg odraslog bića.“

Otkrila je da njezin zadatak nije samo pomagati ljudima na fizičkoj razini, kao što je to činila posljednjih 18 godina, nego im ukazati da je tijelo samo vanjski hram naše unutarnje stvarnosti. Kada to osvijestimo, kao što je to učinila Ana-Marija, fizičko će tijelo postati podrška našoj unutarnjoj snazi.

Promjena u odnosima

Dok se ona osjećala sve snažnije i energiziranije, intenzitet njezinog duhovnog rasta negativno je utjecao na njezin brak. „Dobila sam veliku vjeru i snagu u sebe. Znala sam što želim, i još važnije, ono što ne želim u životu. Osjećala sam da se mogu osloniti na svoju intuiciju i osjećati se slobodno – bez grča i straha ljudima pokazati svoje biće, čak i ako doživim negativno iskustvo. Odašiljala sam snažnu, toplu energiju, poput sunca, za razliku od supruga koji se sve više zatvarao, hladio, povlačio…

Inače smo po energijama bili drugačiji – ja emocionalna i otvorena, a on zatvoreniji i emocionalno nedostupniji. Spoj tih dvaju ekstrema je, kažu, dobar kad su u balansu. Međutim, moj se suprug počeo osjećati loše i bojao se dokud će sezati ta moja nova, njemu nerazumljiva dimenzija, jer je to prelazilo racionalne granice naše komunikacije.

On je kao muškarac, glava obitelji, imao naviku da me kontrolira do priličnih ekstrema, što je tada, kad sam postala sigurna da to više ne želim, završavalo nesuglasicama. Borila sam se za svoj prostor, energiju i emocije birajući svoj život i svoje okolnosti, s punim poštovanjem prema čovjeku pokraj sebe jer nisam se željela uplesti u njegov vrtlog negativnosti“, iskrena je Ana-Marija.

Umjesto razvoda, uspjeli smo stvoriti novi odnos

Umjesto razvoda braka koja bi mnogima u takvoj situaciji bila jedina opcija, par je odlučio jedno drugome dati prostora. Nastavili su zajedno raditi jer je on financijski direktor tvrtke, ali su godinu i pol dana živjeli odvojeno. „Na toj udaljenosti moj se suprug počeo mijenjati, prestao me kontrolirati, pokazivao je ljubav i zahvalnost na obitelji koju imamo.

Počeli smo drugačije pričati i počeo je drugačije doživljavati moju promjenu – ona ga više nije strašila, nego ju je doživljavao kao bogatstvo. I sam se počeo otvarati i mijenjati u tom smjeru, pa time i drugačije gledati na moj rast i razvoj. I sada nam je, nakon 20 godina veze, bolje nego ikad! Uspjeli smo stvoriti novi odnos jer smo se oboje promijenili“, zadovoljno priznaje kineziologinja.

Smatra da smo svi sposobni za takvu transformaciju ako otvorimo srce i njime slušamo što nam život poručuje. Osim čvršćeg ujedinjenja sa suprugom i prioriteta kvalitetnog provođenja vremena s djecom, ova vedra i energična četrdesetdvogodišnjakinja može biti sretna i zato što je jedna od rijetkih kojoj je pošlo za rukom da ostvari svoj dječji san. Još je, naime, kao desetogodišnjakinja predvidjela da će napraviti nešto posebno s tijelom, i u tome je, čini nam se, potpuno uspjela!

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci