Alis Marić: Tri knjige koje bih iz ove godine ponijela u sljedeću i jedna posebna želja...

Pitali smo Alis Marić, zaljubljenicu u pisanu riječ koja stoji iza bloga i Facebook stranice 'Čitaj knjigu' da nam otkrije koje bi tri knjige koje je pročitala ove godine ponijela sa sobom u sljedeću - i koje svakako trebate pročitati jer će vas dirnuti u srce kao Alis. Što vam je još poručila i kakve vam je želje uputila pročitajte u njenim toplim riječima...

Alis Marić

Alis Marić

Čarobna saga o moći prijateljstva

Uvijek mi je najteže odgovoriti na pitanje koje su mi najdraže knjige, ali preporučila bih „Genijalnu prijateljicu“ genijalne Elene Ferrante.

Genijalna prijateljicaRadi se o analizi jednog prijateljstva u kojem se svi pomalo prepoznajemo. Prijateljstvo protkano rivalstvom, izdajom, sukobima i pripadanjem je uvijek bilo i bit će važna književna tema koja nas sve dotiče i potiče na razmišljanje.

Naslućuje se prava psihološka studija ženskih prijateljskih odnosa. Zato toliko obuzima i privlači. Poput Knausgaarda koji je to učinio u muškom rodu, Ferrante slično ogoljuje svoj život i odrastanje u ženskom rodu, ali pritom analizira i svijet koji je okružuje. Moć prijateljstva je opisana na vrlo karizmatičan način. U tome je čarolija ove sage. Svakog dira u srce. I mene je.

StonerNije ljubavna priča, ali je roman o ljubavi

Zatim tu je roman „Stoner“ Johna Williamsa. „Stoner“ nije ljubavna priča, ali je roman o ljubavi! O ljubavi prema poeziji, ljubavi prema književnosti, ali i prema romantičnoj ljubavi. To je roman o tome što znači biti čovjek. Ovo je jedna od najboljih knjiga koje sam pročitala u životu.

Nevjerojatna životna priča

I na kraju tu je priča o Sjevernokorejki Hyeonseo Lee – „Djevojka sa sedam imena“, moja prva urednička knjiga iz Biblioteke Čitaj knjigu koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Djevojka sa sedam imenaDirljivo i fascinatno svjedočanstvo mlade žene o svom dugogodišnjem putu ka slobodi i sreći. Hyeonseo Lee je s nepunih 17 godina, bez namjere da pobjegne, prešla rijeku koja graniči između njenog rodnog grada u Sjevernoj Koreji i Kine.

Nakon toga povratak domu, majci i bratu više nije bio moguć. Njen bijeg je trajao 12 godina i u tom vremenu je sedam puta morala službeno promijeniti svoje ime i prezime. Na kraju više nije znala tko je i gdje pripada. Godine 2015. ova knjiga postala je bestseler New York Timesa i odabrana je među TOP 5 u kategoriji Autobiografija i memoari Goodreadsa. Nemojte propustiti ovu istinitu, snažnu i odvažnu priču.

To su knjige koje su obilježile moju proteklu, 2016. godinu i na mene ostavile poseban dojam, neizbrisiv trag.

Naš užitak treba biti blagoslov drugima

Svi mi u konačnici želimo iste stvari u životu – spokoj uma, obitelj, drage prijatelje, zdravlje i u određenoj mjeri materijalnu lagodnost. To bih stoga poželjela svim čitateljima Sense za sljedeću godinu. I osim toga, mislim da je jako važno da svoju strast dijelimo s drugima. U uspjehu nije uputno sam uživati. Naš užitak treba biti i blagoslov drugima.

Kao nematerijalni dar ispod bora želim da svaki Hrvat i Hrvatica pročitaju barem jednu knjigu mjesečno, a to znači 12 knjiga godišnje. Kada sve to pomnožimo, bilo bi to 36.000.000 knjiga. Cool zar ne? Bili bismo zemlja s najviše pročitanih knjiga na svijetu.

Alis Marić: Knjige koje morate pročitati

Alis Marić: Žena koja je Facebook zarazila knjigama

Alis Marić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci