9 najboljih nematerijalnih poklona koje možete darovati za Božić

Ove godine za blagdane potrošite manje, a darujte više – umjesto na potragu za stvarima, koje će prije ili poslije skupljati prašinu, usredotočite se na svoje bližnje, na njihove želje i interese, te im u skladu s time priredite originalne darove trajne vrijednosti. Darujte najmilijima doživljaje i uspomene!

Darujte minute i sate

U današnjem užurbanom svijetu u kojemu dan nije dovoljno dug za sve obaveze, što može biti ljepši i posebniji dar od – vremena. Stoga ove godine, umjesto da se upuštate u bjesomučnu potragu za savršenim zamotuljkom, dragoj osobi darujte upravo vrijeme – minute i sate u kojima će moći doživjeti, naučiti i iskusiti nešto novo ili ga provesti upravo onako kako sama želi.

A ono što je najvažnije jest da takav dar može iznjedriti više sreće od nečeg materijalnog. Naime, koliko god se trudili pronaći savršen dar, mala je vjerojatnost da ćemo uspjeti pogoditi upravo ono što osoba priželjkuje. Prema istraživanju koje je objavio časopis Journal of Consumer Research, uglavnom ne kupujemo ono što osoba kojoj darujemo želi ili treba, nego poklanjamo one stvari za koje mislimo da će dobro reflektirati nas same i da ćemo zbog njih biti omiljeniji primatelju.

Životna iskustva vrednija od materijalnog dara

Iako većina nas smatra da je razumnije novac potrošiti na nešto opipljivo, psihološka su istraživanja pokazala kako doživljaji donose više sreće na duge staze. Stoga dobro osmišljen dar koji se sastoji od doživljaja koji nekome možete priuštiti ili usluge koju možete ponuditi više će usrećiti primatelja nego posjedovanje stvari koja će vrlo vjerojatno, prije ili poslije, skupljati prašinu.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Psychological Science, kada potrošimo novac na doživljaj, unaprijed osjećamo sreću i uzbuđenje zbog onoga što ćemo tek doživjeti i ta je emotivna reakcija nemjerljiva s raspoloženjem koje prati primanje ili kupnju materijalne stvari. Da se većina ljudi tako osjeća, pokazalo je istraživanje Sveučilišta u San Franciscu u kojem su ispitanici odmah nakon kupnje materijalne stvari požalili i mijenjali svoje mišljenje izjavljujući da su životna iskustva vrednija od materijalnog.

Doživljaji i uspomene

„Jedan je od razloga to što inicijalna radost zbog dobivanja novog predmeta s vremenom počne blijedjeti kako se polako navikavamo na njega“, objašnjava Mirta Fraisman Čobanov, zagrebačka psihoterapeutkinja i life coach. Dodaje kako lijepa iskustva, nasuprot tome, ostaju zapisana u našemu umu dugo nakon što su se dogodila i tim se sjećanjima uvijek možemo vratiti.

Osim toga, sreća koja se povezuje s darom iskustva ili doživljaja produljuje se jer on posjeduje društveni element, što znači da „korištenjem“ dara možemo upoznati ljude koji slično razmišljaju ili dobiti priliku družiti se s najmilijima. „Ako nešto posjedujemo, a nemamo to kome pokazati ni s kime podijeliti, radost zbog posjedovanja znatno je umanjena.

Potrošimo manje, dajmo više

S druge strane, zajednički doživljaji s nama dragim osobama ne samo da nas trenutačno usrećuju nego i pomažu izgradnji odnosa i međusobno nas povezuju“, navodi Fraisman Čobanov. Psihoterapeutkinja zaključuje kako je ljudska potreba za povezanošću daleko ispred one za posjedovanjem: „Zato je takav način darivanja ujedno dar i onome koji poklanja i onome koji ga prima.“

Želite li, dakle, osjetiti iskonski duh Božića, usredotočite se na druge kako biste im život učinili ljepšim. Povedite se motom „Potrošimo manje, a darujmo više“ te potražite inspiraciju u našim prijedlozima zabavnih i korisnih darova koji stvaraju uspomene i zbližavaju ljude.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci